Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
У Молдові звинуватили Росію у втручанні у вибори

Право голосу на цих виборах мають 2,9 мільйона громадян Молдови.

Pixabay

У Молдові звинуватили Росію у втручанні у вибори

Сьогодні, 24 лютого, в країні відбуваються парламентські вибори

Спікер парламенту Молдови Андріан Канду заявив, що Росія втрутилася в виборчу кампанію перед парламентськими виборами в країні, передає «Громадське» з посиланням на ТАСС.

«Російська Федерація використала багато інструментів для того, щоб вплинути на виборчу кампанію в Молдові. Це й амністія мігрантів, і зняття мита на молдавську продукцію, і ситуація з врятованими з Афганістану пілотами» — стверджує Канду.

Дані опитувань громадськості свідчать про те, що, ймовірно, жодна партія не отримає абсолютної більшості.

На нинішніх виборах головними конкурентами є чотири політичні сили: «Партія соціалістів» президента Ігоря Додона, опозиційний блок ACUM, «Демократична партія» премʼєр-міністра Павла Філіпа і партія «Шор» бізнесмена Ілана Шора. Виборчі дільниці працюють з 7 ранку. Станом на 13:00 за місцевим часом в Молдові проголосували майже 770 тисяч людей — це майже 27% виборців.

Цього року вибори в Молдові вперше відбуваються за новою виборчою системою: половину парламенту оберуть за партійними списками, іншу половину — в одномандатних округах. Також вперше на виборах скасували поріг явки й дозволили агітацію у день виборів, за винятком приміщень виборчих дільниць. Дані опитувань громадськості свідчать про те, що, ймовірно, жодна партія не отримає абсолютної більшості. Це може спричинити тривалі переговори про коаліцію або нові вибори.

Telegram Channel