Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Волинь прозвітувала щодо впровадження субпроекту перед МОЗ України та Світовим банком

2019-й має стати роком реалізації основної частини заходів у рамках впровадження субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області»

Волинська ОДА

Волинь прозвітувала щодо впровадження субпроекту перед МОЗ України та Світовим банком

Наша область має хороші показники щодо впровадження субпроекту «Вдосконалення допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області». На цьому наголосили під час семінару за підсумками реалізації спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку інвестиційного проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», що проходив у Полтаві 4-6 березня 2019 року. Серед присутніх – начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк

Слід зазначити, що захід тривав три дні. Перший присвятили впровадженню реформ системи охорони здоров’я: досягнення та перспективи, акцентувавши на огляді результатів впровадження центральних компонентів Проекту. Натомість другого дня господарі представили досвід впровадження інформаційних технологій та організації лабораторної служби, системи тренінгового навчання,  телемедичного консультування та виїзних консультативних бригад у Полтавській області. А на завершення відбувся огляд результатів впровадження регіональних субпроектів.

Зокрема, Ігор Ващенюк повідомив, що станом на березень цього року у субпроекті освоєно коштів (здійснено виплат) на 5 млн 809,9 тисяч доларів США, або 29,05% від суми позики. Підписано 86 контрактів на 14 млн 331,2 тисяч доларів США, що становить 71,66 % від суми позики. Триває оцінка трьох пакетів на суму 4 млн 871,6 тисяч доларів США (обладнання, розхідні матеріали та меблі; програмний продукт для розширення функціоналу реєстру), оголошено торги на суму 166,5 тисяч доларів США (медобладнання), на розгляді Світового банку перебуває два пакети на загальну суму 40 тисяч доларів США (тренери, логістика навчальних модулів) й одна закупівля вартістю 466,7 тисячі доларів США готується до оголошення (будівельний компонент).

Доповідач визнав, що досить повільно реалізовували заходи в рамках будівельного компоненту. Затримки виникали з низки об’єктивних причин, з-поміж яких: перегляд, у зв’язку зі зменшенням суми позики, кількості об’єктів і скорочення лотів (із 86 приміщень під АЗПСМ відібрано 33 об’єкти для ремонту й реконструкції станом на сьогодні); переоголошення закупівель, що мали місце через відхилення пропозицій, відсутність учасників на окремі лоти, непідписання договорів через відмову підрядника; довготривала процедура отримання департаментом регіонального розвитку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації дозвільних документів на початок виконання ремонтно-будівельних робіт; коригування робочих проектів; призупинення робіт для внесення змін у договірні угоди у зв’язку із потребою в додаткових роботах на об’єктах.

Однак нині стан справ оптимістичний: проведено усі закупівлі за пакетами «Реконструкція та капітальний ремонт приміщень під амбулаторії загальної практики-сімейної медицини», підписано 16 контрактів на реконструкцію/капітальний ремонт 32 об’єктів, на що передбачено використати у межах 45%  від суми позики.

Станом на 1 січня 2019 року з початку реалізації субпроекту вибірка коштів по департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Волинської облдержадміністрації становить 23 865 329,57 грн, або 10,1% від суми підписаних угод на ремонтно-будівельні роботи;. Готується до оголошення пакет закупівель 6.1.2.1.«Реконструкція приміщення під амбулаторію загальної практики-сімейної медицини, 1 об'єкт (2 фаза, повторна закупівля)», адже отримано попереднє погодження Світового банку й наразі проектною організацією здійснюється коригування проекту відповідно до наданих Банком зауважень.

Чимало здійснено й у плані придбання обладнання, розхідних матеріалів та меблів для закладів усіх рівнів надання допомоги.  Адже проведено закупівлі та здійснено постачання обладнання, медичних меблів та розхідних матеріалів для діючих амбулаторій  ЗПСМ (на загальну суму майже 11 мільйонів гривень), відбулися закупівлі медобладнання та розхідних матеріалів і здійснено постачання для медичних закладів вторинного та третинного рівнів надання допомоги (на загальну суму до 100 мільйонів гривень), проведено тендер на закупівлю  медобладнання та медичних  і офісних меблів  для 33 амбулаторій ЗПСМ, реконструкцію/ капремонт яких здійснено в рамках субпроекту, триває процес оцінки;  здійснено закупівлю медобладнання та розхідних матеріалів для медзакладів вторинного та третинного рівнів (2 фаза), триває оцінка; оголошено закупівлю обладнання

Станом на березень цього року у субпроекті освоєно коштів (здійснено виплат) на 5 млн 809,9 тисяч доларів США, або 29,05% від суми позики. Підписано 86 контрактів на 14 млн 331,2 тисяч доларів США, що становить 71,66 % від суми позики.

Між іншим, у МІС «Реєстр індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення Волинської області» включено 181 заклад охорони здоров’я. Нині там – понад 800 тисяч пацієнтів (при населенні області у межах мільйона осіб), з ним працює більш ніж 2,5 тисячі медпрацівників. Через реєстр підписано 664 тис. 10 декларацій в Ehealth. Цей реєстр – майже повноцінна електронна медична картка пацієнта.

Значну увагу Світовий банк приділяє підвищенню фахового рівня персоналу у проектах, на які він виділив кошти. Тому упродовж 2017-2018 років відбулося 52 дводенні навчальні модулі для сестер медичних ЗПСМ та лікарів ЗПСЛ і лікарів-терапевтів дільничних, 4 одноденні модулі для лікарів-кардіологів вторинного рівня надання медичної допомоги та лікарів-терапевтів терапевтичних відділень і консультативних поліклінік, завдяки чому навчанням охоплено 1140 осіб (показник виконано на 78%). Також їх забезпечили навчальними посібниками за кошти субпроекту. Цьогоріч заплановано провести 45 одноденних модулів, частина з яких охопить медперсонал КЗ «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Окрім того, у реалізації Субпроекту акцент робився і на вихованні у населення дбайливого ставлення до власного здоров'я. Тож у допомогу медикам виготовлялася та поширювалася серед краян друкована продукція просвітницького спрямування щодо хвороб системи кровообігу, факторів ризику їх виникнення і т.п. Окремо велася просвітницька робота за посередництва ЗМІ, у співпраці з якими створювалися різноманітні матеріали. Відтак, населення дізнавалося про можливості закладів охорони здоров’я Волині щодо діагностики і лікування серцево-судинних недуг загалом і окремих нозологій, постачання обладнання, введення в експлуатацію сучасної техніки, закупленої за кошти позики тощо.

Вагомим кроком стало те, у 2018 році управління охорони здоров’я Волинської ОДА здійснило першу закупівлю за кошти співфінансування субпроекту, придбавши 23 машини  «Peugeot 301» вартістю 359 тисяч гривень кожна. Поруч із тим, у 2019 році заплановано придбання понад 50 транспортних засобів для потреб первинної ланки надання медичної допомоги.

Також Ігор Ващенюк розповів про результати реформи «Створення сучасної системи надання невідкладної допомоги пацієнтам з гострим коронарним синдромом та порушеннями мозкового кровообігу».

Насамкінець головний медик Волині наголосив, що 2019-й має стати роком реалізації основної частини заходів у рамках впровадження субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області». А це, своєю чергою, підніме на новий щабель якість надання допомоги пацієнтам із недугами серцево-судинної системи та дозволить зменшити рівень захворюваності, інвалідизації та смертності від цих патологій.

Заслухавши доповідь, представники МОЗ, Світового банку та групи консультаційної підтримки субпроекту зазначили, що темпи реалізації волинського субпроекту – на рівні середніх у державі, вибірка коштів уже становить 29%. Тож необхідно цьогоріч докдасти максимум зусиль, аби заплановане зробити вчасно і якісно.

Джерело: Прес-служба субпроекту «Зниження рівня захворюваності на хвороби системи кровообігу у Волинській області»
Telegram Channel