Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Як Зеленського переконували боротися за булаву

«Секрет перемоги Зеленського? Ми пішли зворотним шляхом: почули, що люди говорять на кухні, і показали їм те, що в їхній голові, а не те, що в нашій», – не приховує Андрій Богдан.

Фото Ельдара САРАХМАНА.

Як Зеленського переконували боротися за булаву

«Давай ти підеш по мажоритарному виборчому округу, ми з легкістю виграємо ці вибори». – «Ні, це неправильно, я стану таким самим, як вони. Втрачу довіру народу»

Юрист олігарха Ігоря Коломойського та Володимира Зеленського Андрій Богдан, якого ще називають «смотрящим від Коломойського» і «правою рукою Вови», розповів, як він переконував лідера «95 кварталу» піти у політику.

«Так, це абсолютна правда. Я один із тих, хто його переконував. Треба розуміти, що ми познайомилися давно. Це більш як 5 років», — зазначив юрист у спільному інтерв’ю «Українській правді» та «Новому времени».

Ці розмови розпочалися ще наприкінці 2014–го.

«Потім було спілкування вже в перші дні війни, я працював у Дніпропетровській ОДА радником губернатора. Він часто приїжджав, ми зустрічалися в Києві. Це були такі світоглядні, філософські розмови — про війну, про майбутнє, про Росію, про те, що відбувається», — розповів Богдан.

Він сказав, що, коли народний депутат Борис Філатов обрався мером, там звільнився мажоритарний виборчий округ. І тоді Богдан зателефонував Зеленському та запропонував зустрітися.

«Так, це абсолютна правда. Я один із тих, хто його переконував. Треба розуміти, що ми познайомилися давно. Це більш як 5 років», — зазначив юрист. 

«Ми розмовляли в ресторані. У мене була ідея: «Давай ти підеш по мажоритарному виборчому округу, ми з легкістю виграємо ці вибори. Тобі не треба буде приділяти багато сил, енергії і грошей для цього. Ти зайдеш як депутат–мажоритарник, і в тебе буде якийсь фундамент для президентських виборів», — розказав юрист Коломойського.

Проте, за його словами, тоді Зеленський вважав таку пропозицію Богдана «неправильною».

«В нього тоді була позиція: «Ні, це неправильно, я стану таким самим, як вони. Втрачу довіру народу. Стану одним із цієї когорти. Неважливо, що я там буду говорити, як стукатиму по столу, вони будуть сприймати мене одним із депутатів». У мене були інші думки про політичну платформу, про стартовий майданчик. Але в тому спорі переміг Володя, і він виявився правий тоді з точки зору сьогодення», — усміхається Богдан.

На думку Андрія Богдана, відеофрагменти до серіалу «Слуга народу» зіграли «роль стартового майданчика».

Юрист розповів, що у березні 2018 року було замовлено перше соціологічне опитування, у якому був Зеленський, який, за твердженнями Богдана, був у ньому на 4–му, 5–му чи навіть 6–му місці.

«Ну і нехитрими, абсолютно законними публікаціями, розмовами, згадуванням імені Володі рейтинг його до грудня, можна сказати, зріс у геометричній прогресії протягом року. Не маючи жодної реклами», — стверджує юрист Коломойського.

Він додав, що велику роль зіграли короткі відео–тізери до серіалу «Слуга народу». «Ці рекламні ролики, в яких люди бачили на екрані те, що люди говорять на кухні. Взагалі наша політична думка ґрунтується на тому, що політтехнологи нав’язують суспільству свої погляди. Ми пішли зворотним шляхом: почули, що люди говорять на кухні, і показали їм те, що в їхній голові, а не те, що в нашій».

На думку Андрія Богдана, ці відеофрагменти до серіалу «Слуга народу» зіграли «роль стартового майданчика».

«Нам було абсолютно чітко зрозуміло, що якщо людина не сказала ні слова, але про це всі говорять, це стає цікаво, всі очікують цього, — то з моменту оголошення, що вона іде кандидатом у Президенти, звичайно, рейтинг має вирости в рази. І в грудні ми бачили перетоки другого туру, в мене вже не було жодного сумніву, що Зеленський виграє ці перегони», — зазначив пан Андрій.

У розмові Богдан наголосив, що якщо Володимир Зеленський сповна використав свій шанс, то Святослав Вакарчук — навпаки — його втратив: «Він теж нікому нічого не обіцяв, але на нього всі розраховували. Це якась така душа нації… Вакарчук не розуміє, що сталося, але він втратив довіру. І зараз його виборча кампанія не знаю на чому буде базуватися».

P.S. До речі, згідно із законом «Про очищення влади» Андрій Богдан не може протягом десяти років працювати на держ­службі — до 2024-го, оскільки двічі обіймав посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики за часів президентства Віктора Януковича.

Роман КРАВЕЦЬ,
Христина БЕРДИНСЬКИХ

Telegram Channel