Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Популярна пісня  про загибель дерева?  Та це ж «Горіла сосна, палала»!»

Волинь-нова

«Популярна пісня про загибель дерева? Та це ж «Горіла сосна, палала»!»

Хіба не так, любі мої? Сьогодні ви вкотре переконаєтесь, що в нашому конкурсі все не настільки складно, як здається на перший погляд. Це яскраво підтвердили й нинішні переможці

Щоправда, відповідь на запитання 13-го туру, яке ми вже почали обговорювати, дали лише 6 учасників. Тож перед тим, як ми його ще раз повторимо, нові читачі «Гарбуза із секретом» мають шанс також його прочитати і визначити для себе, наскільки воно було важким.

«Гарбуз із секретом» — 13 (2019)

«Ех, якби в роті росли гриби…», «Не так сталося, як гадалося…», «В умілого й долото рибу ловить», «Багато води до моря уплине, заким то станеться», «Не кажи гоп, поки не перескочиш», «Вище себе не підскочиш», «Не буде так, як думаєш, а буде так, як станеться», «Попав пальцем у небо», «То буде, як на камені пісок зійде», «Буває, що й корова літає»…

Ці народні приказки чули всі. Ми ж у гарбузі заховали тварину, на честь якої назвали цілу теорію про те, що «сталося не так, як гадалося», тобто прогнозувалося («попав пальцем у небо»), і мало (має, матиме) великий вплив на людство. Про її існування на нашій планеті ще якихось 200 років тому з гаком знали лише жителі одного континенту, що асоціюється із кольорами шапки «Читанки для всіх». Але ви її точно бачили: якщо не саму, то братів–антиподів нашої героїні неодмінно. Бо останніх часто зображають на урочистих заходах, де співають про… загибель дерева. Та й однойменний із нашою твариною фільм не так давно назбирав кілька «Оскарів».

Чиє фото ми заховали у гарбузі?

Згідно з жеребкуванням, яке провела начальник сектора з передплати та газетного роздрібу відділу поштових послуг Волинської дирекції ПАТ «Укрпошта» Галина Іванівна Швабюк (неймовірно чарівна жінка!), по 100 гривень призових дістануться Оксані Алєксєєвій із Луцька та Світлані Кібич із селища Голоби Ковельського району Волині. Саме їхні номери перемогли під час жеребкування есеме­сок із правильною відповіддю — «Чорний лебідь».

Афіша фільму «Чорний лебідь». Фото uk.wikipedia.org.
Афіша фільму «Чорний лебідь». Фото uk.wikipedia.org.

 До 1697 року вважалося, що лебеді бувають тільки білими, проте голландська експедиція, яку очолював Віллем Вламінк, виявила в Західній Австралії популяцію чорних лебедів.

Переможниць просимо надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта, а також ідентифікаційного коду.

А нам час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 18 (2019)

Це слово увійшло в нашу мову відносно недавно. В радянські часи його, як і сексу, звісно, не було. Хоча несамовиті любощі, буває, трапляються саме після цього слова. Це не «бакси» і не «віагра», хоча діє майже стовідсотково! Але по–різному. Панянкам додає сил, енергії, завзяття, лише в незначної частини наших неповторних прискорюється серцебиття.

А ось на панів має переважно негативний вплив, призводячи до різноманітних серцево–судинних чи всіляких там психологічних патологій.

Яке англійське слово, що гендерною рівністю і не пахне, ми заховали у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 17 травня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Чайник», «Три яблука», «Марина Бойко»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні в розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опи­ше, як шукав чи шукали правильну відповідь.

 

«Хороша людина так само рідкісна, як чорний лебідь»

Теорію, що розглядає важко прогнозовані та рідкісні події, котрі мають значні наслідки, називають «Чорний лебідь»

 Її автор — американець Нассім Ніколас Талеб — у своїй книзі «Чорний лебідь: вплив надто неймовірного» ввів термін «події типу «чорного лебедя».

Вперше чорних лебедів побачила голландська експедиція, яку очолював Віллем Вламінк, у Західній Австралії. Фото azovzoo.com.
Вперше чорних лебедів побачила голландська експедиція, яку очолював Віллем Вламінк, у Західній Австралії. Фото azovzoo.com.

 З його точки зору, практично всі значущі наукові відкриття, історичні та політичні події, досягнення мистецтва і культури — це «чорні лебеді». Прикладами є розвиток і впровадження інтернету, Перша світова війна, розвал Радянського Союзу, терористичні акти 11 вересня, і не помилимось, якщо ще вкажемо перемогу актора Володимира Зеленського завдяки фільму «Слуга народу» у президентських виборах в Україні, який набрав аж 73,22% голосів підтримки! Талеб також підкреслює, що людство не здатне успішно прогнозувати своє майбутнє, а впевненість у своїх знаннях випереджає самі знання і породжує феномен «надлишкової впевненості».

Термін «чорний лебідь» відомий як латинський вираз — найстаріша цитата належить перу давньоримського поета–сатирика Ювенала: «Хороша людина так само рідкісна, як чорний лебідь» (латинською: «Rara avis in terris nigroque simillima cygno»). До 1697 року вважалося, що лебеді бувають тільки білими, проте голландська експедиція, яку очолював Віллем Вламінк, виявила в Західній Австралії популяцію чорних лебедів.

Грицько ГАРБУЗ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel