Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Етнофестиваль «Надбужанська писанка»: концерт, молитва і нагородження кращих писанкарів громади

Покотилась писанка понад Бугом

Рівненська ОТГ

Етнофестиваль «Надбужанська писанка»: концерт, молитва і нагородження кращих писанкарів громади

Вже вдруге у Рівненській ОТГ відбувся етнографічний фестиваль «Надбужанська писанка»

 Учасники та гості свята мали змогу помилуватись чудовими витворами народних умільців, майстерність яких вдосконалюється з кожним роком. Великодні столи презентувались від кожного старостинства. Всього у конкурсі «Надбужанська писанка» зареєструвались і взяли участь 26 майстрів – писанкарів, з них 12 – діти до 15 років.

Свято відкрили ведучі Володимир Хомік та Василина Шваліковська. Вони запросили настоятеля місцевого храму отця Іоана (Крошетецького) благословити святкове дійство. Священик розповів про історію виникнення писанки, традиційні волинські візерунки, а на закінчення спільно з усіма вірянами  тричі проспівали Великодній тропар «Христос Воскрес із мертвих».

Далі на правах господаря до присутніх звернувся сільський староста Олександр Герун. Він привітав всіх із святом, передав найщиріші побажання від сільського голови Володимира Крижука і запросив до слова ініціатора та організатора етнофесту – в.о. директора КЗ «Центр КДСТ» Рівненської ОТГ Павла Москалюка. Керівник закладів культури  також вітав господарів та учасників свята, ознайомив з умовами та критеріями оцінки конкурсу, складом журі, до якого увійшли староста Олександр Герун, священик о. Іоан та керівник підрозділу ОТГ Павло Москалюк. До речі, членам журі було надзвичайно складно оцінити роботи і визначити переможців, так як всі вироби відзначались оригінальністю, високою технікою виконання та креативністю.

Священик розповів про історію виникнення писанки, традиційні волинські візерунки, а на закінчення спільно з усіма вірянами  тричі проспівали Великодній тропар «Христос Воскрес із мертвих».

Працівники культури підготували цікаву концертну програму. Як завжди, неперевершеними були народний аматорський колектив «Опалинка», (керівник Олена Баштанська) та духовий оркестр із Гущі (керівник Микола Крук). Українською піснею порадували фольклорні колективи із Рівного та Столинських Смолярів. Гарно зарекомендував себе і дует з СБК Полапи у складі Ірини Узарук та Лесі Херло. І, звичайно, родзинкою святкового концерту стали господарі – солісти Забузького СБК Лідія Хомічук, Владислав Сінотрусов та директор закладу Володимир Хомік.

Кульмінацією свята стало підбиття підсумків та нагородження переможців. Голова журі Павло Москалюк нагородив дипломами та цінними подарунками серед дітей до 15-ти років:

За зайняте 3-тє місце Софію Романюк (с.Борове)
За зайняте 2-ге місце Юрія Паламарука (с.Забужжя)
За зайняте 1 -ше місце  Ірину Дибаль (с.Столинські Смоляри)
 Серед дорослих місця розділили:
3-тє місце Надія Бугайчук (уродженка с. Рівне)
2-ге місце Тамара Войтович (с.Забужжя)
1-ше місце Галина Романюк (с.Борове)

Кожен із учасників конкурсу отримав заохочувальний приз за участь. Бібліотекар Надія Сидун підготувала перегляд літератури «Дивосвіт писанки» та виставку великодніх малюнків.

Джерело: Рівненська ОТГ
Telegram Channel