Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Луцькі депутати вимагають перевірити діяльність ПрАТ «Волиньобленерго»

У мікрорайоні Вересневе тривалий час без електропостачання перебували дитячий садок, школа, амбулаторія.

Smarty/Вікіпедія

Луцькі депутати вимагають перевірити діяльність ПрАТ «Волиньобленерго»

Причиною стала аварійна ситуація, що сталася на Вересневому

Звернення щодо необхідності негайної перевірки фактів зловживання монопольним становищем та дотримання ПрАТ “Волиньобленерго” ліцензійних умов провадження господарської діяльності ухвалили сьогодні депутати міської ради, інформує Луцька міська рада.

За словами доповідача, депутата Бориса Смаля, потреба у прийнятті такого рішення виникла через аварійну ситуацію у мікрорайоні Вересневе у травні 2019 року. Тоді в оселях мешканців вулиць Довженка, Нова, Польова, Стрельникова та Куделі серед ночі через перепад напруги вийшла з ладу уся електротехніка. Через загрозу життю та здоров’ю люди буди змушені покинути житлові приміщення та тривалий час перебувати на вулиці.

В оселях мешканців вулиць Довженка, Нова, Польова, Стрельникова та Куделі серед ночі через перепад напруги вийшла з ладу уся електротехніка. Через загрозу життю та здоров’ю люди буди змушені покинути житлові приміщення та тривалий час перебувати на вулиці.  

Скарги на гарячу лінію ПрАТ “Волиньобленерго” результатів не дали, працівники підприємства відреагували лише на наступний день. Окрім цього, тривалий час без електропостачання перебували дитячий садок, школа, амбулаторія у мікрорайоні Вересневе. Борис Смаль наголосив, що лише після тиску громади ПрАТ “Волиньобленерго” погодилося відшкодувати лучанам завдані збитки.

Звернення адресоване Голові Національної комісії що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЄКП) Олександру Кривенку, Голові Антимонопольного комітету України Юрію Терентьєву та Генеральному прокурору України Юрію Луценку.

 

ЗВЕРНЕННЯ

щодо перевірки дотримання ПРАТ „Волиньобленерго” ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу

Постачання електричної енергії є провідним фактором, що впливає на життєдіяльність громади в цілому, на благополуччя та безпеку кожної сім’ї. Тому організація безперебійного та безпечного надання вказаних послуг є важливим та відповідальним завданням як усіх учасників ринку, так і органів місцевого самоврядування.

Луцька міська рада вкрай стурбована станом електричних мереж міста, що знаходяться на обслуговуванні в ПРАТ «Волиньобенерго» та становлять потенційну загрозу для майна, здоров’я та життя громадян, про що свідчать аварійні ситуації в електромережах та відсутність належної реакціїї з боку постачальника.

Зокрема 2 травня 2019 року через перепад напруги в електромережі в приватних будинках на вулицях Довженка, Нова, Польова, Стрельникова та Куделі м.Луцька була пошкоджена велика кількість побутової техніки, відбулося задимлення приміщень, загоряння електричних кабелів, ліхтарів та ін. Через загрозу життю мешканці (в т.ч. неповнолітні діти) були змушені залишити приміщення та тривалий час перебували на вулиці, де відбувалися стихійні збори.

Постраждалі зверталися на гарячу лінію ПрАТ „Волиньобленерго” з проханням про негайне встановлення причин аварії та перевірку можливості безпечного перебування в житлових приміщеннях. Проте з боку постачальника електроенергії не було жодної реакції аж до ранку наступного дня. Для фіксації фактів пошкодження майна та небезпеки для життя громадяни були змушені викликати поліцію та представників ЗМІ.

При ліквідації наслідків аварії наступного дня без попередження на тривалий час були відключені від електропостачання споживачі електроенергії, серед яких заклад дошкільної освіти, школа та амбулаторія сімейної медицини, що знову становило загрозу для здоров’я мешканців міста. Лише під тиском місцевої громади, засобів масової інфомації, після втручання поліції та профільних підрозділів міської ради постачальник послуг був змушений взяти на себе витрати по ремонту побутової техніки, яка вийшла з ладу через аварію.

Луцька міська рада просить провести позапланову перевірку дотримання ПРАТ „Волиньобленерго” ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу, перевірити факти зловживання монопольним становищем та вжити заходів у разі їх підтвердження.

Враховуючи вищезазначене, Луцька міська рада просить провести позапланову перевірку дотримання ПРАТ „Волиньобленерго” ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу, перевірити факти зловживання монопольним становищем та вжити заходів у разі їх підтвердження, а також провести перевірку діяльності\бездіяльності посадових осіб ПРАТ «Волиньобленерго», що призвели до виникнення аварії, яка спричинила значні майнові втрати та створила небезпеку для життя громадян.

Telegram Channel