Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У столиці планують встановии барельєф волинському композитору Степанові Кривенькому

У минулому році вийшло третє видання збірки з піснями Степана Кривенького.

Волинь-нова

У столиці планують встановии барельєф волинському композитору Степанові Кривенькому

Цього літа відомі піснярі виконали улюблені мотиви про Волинський край на першому фестивалі пісень «Волинь моя»

Пісенний зліт відбувся в перлині  Полісся – селі Гаївці Шацького району, в будинку культури  санаторію «Лісова пісня». Засновником самобутнього форуму, покликаного обирати найгарніші пісні, найпопулярніші слова й мелодії,  стало Міжнародне громадське об’єднання «Волинське братство». Почесними гостями  були доктор філологічних наук, директор Інституту літератури ім.Т.Г. Шевченка, академік НАН України Микола Жулинський і голова ради, колишній народний депутат України Сергій Шевчук. Престижність фестивалю підкреслювали  імена відомих членів журі - директора науково-методичного центру культури Волині Любові Рожнової, Заслужених артисток України  Алли Опейди і Світлини Миргоди, Заслуженої діячки мистецтв України Ірини Хмілевської та інших. Здравницю порадували своїм візитом  знамениті журналіст, поет, прозаїк, президент благодійної організації «Фонд сприяння ініціативам газети «День» Микола Гриценко, кінорежисер-документаліст, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка Михайла Ткачук,  поетеса, член Національної спілки журналістів України, кавалер ордена «Святої Варвари Великомучениці» Ніна Омріяна-Бай, а також членкиня «Волинського братства» Галина Бідошея, яка разом із побратимами гостинно приймала учасників народного аматорського театру НД «Просвіта» с.Лобачівки під час гастролей колективу в столиці.

У хвилини дружньої розмови з Діною Колесник  Микола Жулинський і Сергій Шевчук ще раз обговорили  рішення, прийняте й озвучене на фестивалі, про створення барельєфу Степана Кривенького на стіні офісу міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство»  в Києві.

Кожна пісня зачаровувала, навчала любити, пишалася романтичною, ліричною, патріотичною душею і талантом свого автора та виконавця, серед яких були гурт «Волиняни»  з Києва   з талановитими солістами Ганною Ярмолюк і Миколою Няньчуком, відома фольклористка і співачка Олена Видрич, Влада Чайка, Роман Пугач  (співаки і ведучі фестивалю), з села Білин Ковельського району – народний ансамбль «Родина», з Вишнева і Згоран Любомльщини – відповідно вокальні колективи «Вишневий цвіт» і «Водограй», з Луцька – бард Микола Більшевич…

Із зірками мистецької ниви  в «Лісовій пісні»  зустрілася начальник відділу культури райдержадміністрації Діна Колесник. Спілкувалася з ними з гордістю, бо, як розповіла, було дуже приємно, що серед 27-ми пісень про Волинь, які прозвучали на першому фестивалі, поважне журі володаркою гран-прі  одноголосно виголосило гімн Волинського краю «Волинь моя», написаний поетом і композитором ,  Заслуженим працівником культури України, Почесним громадянином Волині горохівчанином Степаном Кривеньким.  Його співали разом, закінчуючи дійство, учасники, відпочиваючі, жителі Гаївки, керівники Шаччини й Ковельщини, приїжджі зі столиці…  У багатьох від захоплення ніжною мелодією і прегарними словами любові  до сонячної землі сяяли сльози на очах. 

У хвилини дружньої розмови з Діною Колесник  Микола Жулинський і Сергій Шевчук ще раз обговорили  рішення, прийняте й озвучене на фестивалі, про створення барельєфу Степана Кривенького на стіні офісу міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство»  в Києві. А пані Діна поділилася зі знаменитостями чудовою новиною про те, що Горохівщина готується до дводенного Всеукраїнського фестивалю «Поліський краю дорогий…», який у свій час був започаткований на Рівненщині, а цієї осені відбудеться в Горохові. За підтримки районної влади буде перевидано збірку Степана Кривенького «Волинь моя» і записано компакт-диск із піснями Піснедара.

…Навіть на  хвилях голубоокого Пісочного до ініціаторів фестивалю підпливали його глядачі і дякували за прегарну ідею, а «Лісова пісня» вже мріє, що «Волинь моя» оселиться надовго в її  серці, облюбувавши батьківщиною цю мальовничу місцину.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel