Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Про Петра Старушика знає вся Волинь!

Міцного вам здоров’я, пане Петре!

Волинь-нова

Про Петра Старушика знає вся Волинь!

Бо його, уродженця Ратнівщини, називають батьком духовного співу Горохівщини

П’ятого січня, коли небо і земля готуються до найгарнішої хвалебної пісні про народження Ісуса Христа, Господь подарував День народження самодіяльному поетові і композитору Горохівщини, заслуженому працівнику культури України  Петрові Старушику.

Не віриться, що йому,  улюбленцеві районної і обласних сцен, 25 років поспіль ексдиректору Горохівської дитячої музичної школи, засновнику і незмінному керівнику народного аматорського хору «Дзвони», церковного хору Свято-Миколаївського храму села Скобелка, якого краяни величають  батьком духовного співу Горохівщини, виповнилося 76 років! 

Віднедавна наш шановний Петро Пилипович через стан здоров’я вже не поспішає на репетиції своїх колективів. Сумує за ними і за сценою, якій присвятив більше п’ятдесяти життєвих років, однак залишається бути Людиною, котра не перестає любити рідну  Горохівщину, як  батькывщину – Ратнівщину, поважати колег, обожнювати мелодику творчості і життєвого ритму, займатися бджолярством і порядкувати на своїх домашніх ставочках.   

Бути другом пана Петра  мають за честь сотні жителів району. Його серце всім асоціюється зі сонцем, яке промениться доброзичливістю, високою духовністю, боголюбивістю, щирістю, людяністю.

Бути другом пана Петра  мають за честь сотні жителів району.

Не збайдужів до людських радощів і тривог навіть тоді, коли передчасно втратив синів Віктора й Степана – найцінніший скарб, заради якого жив.

Тепер його діти, котрі мандрують собі світом, то три авторські книги вокально-хорових творів з красномовними назвами «Я Богу дякую за все», «Обіймись, Україно!» Наймолодшу  «Три шляхи широкії», з якою зустрів в минулому році 75-річчя,  пісняр назвав на честь своїх дороговказів – церкви, культури і краян.  Її самоцвітами називає  обробки пісень, музику  на слова Діани Радчук, Миколи Юхна,  Степана Кривенького, Миколи Буковського, пісню «Батьківська хата», зворушливі слова якої написала сестра Валентина.  

До слова, вітати рідного з Днем народження від родини приїжджали сестри Катерина і Надія, племінники Мирослав і Юрій.

Роки творчості талановитого Петра Старушика – то гордість Волині, нетлінний скарб духовного життя рідного краю.  

У передмові третьої збірки композитора Заслужений діяч мистецтв України, композитор, професор Мирослав Стефанишин пише: «… Автор виявляє неабиякі знання й винахідливість у написанні акапельних і церковних піснеспівів. Творам П.Старушика властиве розмаїття, творча фантазія, яка завжди базується на народній основі й збагачена власною інтерпретацією кожної композиції. Вони звучать природно,логічно, лагідно і щиро. Доробок Петра Старушика приваблює любителів хорового співу своєю простотою, мелодійністю, гнучкістю гармонії, чіткою інтонацією та виразним ритмічним малюнком. Саме тому твори митця популярні не лише на його рідній Горохівщині чи Волині, а й далеко за межами України».

Заслужений працівник культури України Петро Старушик.
Заслужений працівник культури України Петро Старушик.

 Вітаючи іменинника, почули чудову новину: невдовзі світ стане ще милозвучнішим, бо заслухається  20-ма піснями  Петра Старушика з диску  «Тобі, Україно, молитва душі». Як і книги,  зробити  цей дарунок шанувальникам творчості горохівчанина ініціює й допомагає начальник відділу культури райдержадміністрації Діна Колесник.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel