Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Своїх жертв рецидивіст-волинянин зв’язав скотчем і заховав у шафу

Їм би ще жити й жити...

Фото obozrevatel.com.

Своїх жертв рецидивіст-волинянин зв’язав скотчем і заховав у шафу

Жахливе вбивство двох дівчат сколихнуло Україну за кілька днів після Нового року. Зв’язані тіла 16-річної Марії Каминіної і 19-літньої Єви Лисенко виявила на балконі власниця однієї з квартир на вулиці Кирилівській у Києві

Дівчата були в розшуку з 2 січня: цього дня о 21.20 біля станції метро Дорогожичі вони сказали друзям, що йдуть прогулятися, і з того часу не виходили на зв’язок. Уже за два дні родичі впізнали своїх рідних.

Правоохоронці встановили, що житло на новорічні свята — ​з 31 грудня до 4 січня — винаймав Сергій Ксьондзик. Під час зустрічі з господинею надав паспорт своєї подруги — ​Єлизавети Бершацької. 3 січня він написав СМС орендодавиці, що планує з’їхати раніше. Коли господиня навідалася у помешкання, щоб перевірити його стан, помітила, що на балконі шафа закручена шурупами і підперта стільцями. Всередині жінка знайшла тіла дівчат, які лежали одне на одному, зв’язані скотчем.

Вбивцям загрожує від 10 років за ґратами до довічного ув’язнення.
Вбивцям загрожує від 10 років за ґратами до довічного ув’язнення.

 Слідчі констатували насильницьку смерть — на вбитих нарахували десятки ножових поранень. Чи було зґвалтування — стане відомо після проведення медичної експертизи.

Як дівчата опинилися на зйомній квартирі, наразі встановлює слідство. А от причетних до жорстокого вбивства правоохоронці встановили оперативно. За підозрою у злочині суд узяв під варту волинянина Сергія Ксьондзика і 19–річну Єлизавету Бершацьку з села Липняжка Добровеличківського району Кіровоградщини. Жінка сама виховувала двох дітей, але, як кажуть односельці, Єлизавета не приділяла малечі належної уваги.

34–річний уродженець села Рокитниця Любитівської сільської ради на Ковельщині має не найкращу репутацію на батьківщині. У сільраді розповіли, що від нього були самі біди. «Від нього всього можна чекати, — нарікають односельці та зазначають: — Це недобрий, хитрий і нахабний чоловік». Відразу після школи пішов кримінальним шляхом. У 2002–му викрав та здав металобрухт, за що отримав 100 годин громадських робіт, а у 2006–му за крадіжку із проникненням у житло був засуджений на 3 з половиною роки позбавлення волі з дворічним іспитовим терміном. У серпні 2008–го здійснював опір працівнику міліції під час затримання і в сукупності з попереднім злочином отримав ще 4 роки позбавлення волі. А за кілька місяців — у грудні — погрожуючи вбивством, зґвалтував у Турійському районі неповнолітню дівчину. Цього разу молодому чоловіку присудили 11 літ та 6 місяців в’язниці.

Жорстоке вбивство, за словами правоохоронців, було вчинене з корисливих мотивів.

Після виходу з тюрми — у червні 2016 року його перевели відбувати покарання на дільницю соціальної реабілітації — волинянин займався юридичною тяганиною. Він притягувався до відповідальності за водіння у нетверезому стані. Перед смертю батько продав хату у селі, і син почав судитися з новими власниками, внаслідок чого відсудив у молодої сім’ї і повернув собі будинок. Він найняв адвоката, за допомогою якого домігся оформлення на себе земельного паю. Судився з дружиною, яка хотіла розірвати шлюб, а на 6 лютого 2020 року у Сергія Ксьондзика призначено засідання у Шевченківському районному суді Львова щодо позбавлення батьківських прав. У січні 2018-го чоловік програв суд своєму знайомому, у котрого позичив близько 120 тисяч гривень, а в грудні — Приват­Банку, якому винен більше 62 тисяч гривень.

Тож і жорстоке вбивство, за словами правоохоронців, було вчинене з корисливих мотивів. Хоч у дівчат при собі були тільки мобільні телефони, недорогі прикраси і трохи грошей. Одна із загиблих, Марія Каминіна, була волонтеркою Червоного Хреста. На сторінці Київської обласної організації Товариства колеги написали: «Маша неодноразово брала участь у наших акціях, допомагала під час відновлення і підготовки волонтерського простору на вулиці Богдана Хмельницького.

11 листопада 2019 року, за власним бажанням, була переведена в резерв волонтерів». Друга жертва — Єва Лисенко — навчалася в коледжі, а у вільний час підробляла — роздавала рекламу. Поліція припускає, що зустріч із жертвами була ситуативною, а не за попередньою домовленістю. Як дівчата потрапили у квартиру, ще не відомо, але причиною, що призвела до їхньої смерті, могла стати суперечка з орендарями.

Сергій Ксьондзик два роки тому (теж під Новий рік) напав на двох дівчат. Він бив їх по голові, обличчю й грудях. А потім забрав в однієї з них мобільний телефон, а в другої — 300 доларів, фотоапарат і планшет. Тоді зловмисника взяли під варту, а на судах одна з потерпілих неодноразово скаржилася, що отримує від грабіжника погрози навіть із в’язниці. Прокуратура Львова наполягала на затриманні рецидивіста, в якого було кілька судимостей, але суд чомусь вирішив, що чоловік не становить небезпеки, і в липні 2019 року його випустили під заставу у 34 тисячі гривень. 20 січня по цій справі мало відбутися судове засідання.

Сергію Ксьондзику і Єлизаветі Бершацькій обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Підозрюваних у вбивстві затримали вранці 6 січня на Одеському залізничному вокзалі. Під час суду Сергій мовчав і сказав лише одну фразу: «Я визнаю себе винним лише в тому, що я захищав себе та особу, яка зі мною була». Їм загрожує від 10 років за ґратами до довічного ув’язнення. Наразі суд обрав запобіжний захід — два місяці арешту без права застави.

Ірина ПАСІЧНИК.

Telegram Channel