Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Як торговці душами «підсаджують» дітей на наркотики

За підліткове «геройство» доводиться розплачуватися здоров’ям.

Фото rubryka.com.

Як торговці душами «підсаджують» дітей на наркотики

Поки батьки, бабусі й дідусі думають, що не зрозумілі для них написи на фасадах будинків — це витівки хуліганів, якими не варто перейматися, їхні чада піддають своє здоров’я і життя смертельній небезпеці

«У нашій сім’ї такого не могло статися…»

Кілька років тому в Луцьку забили на сполох через серйозну хвилю отруєнь наркотичними курильними сумішами. Старшокласникам пропонували так звані спайси, після кількох затяжок якими підлітки потрапляли до реанімації.

Тепер у моді інші психотропи, й методи поширення отрути змінюються. Але у більшості родин все ж і надалі впевнені, що їхньої дитини це не стосується. Мовляв, то мажори з жиру бісяться, а наші знають ціну гривні, бо бідові.

Пригадую знайомство з одним із пацієнтів відділення анестезіології Волинської обласної дитячої лікарні. Хлопець — із багатодітної сім’ї віруючих. Навчався в профтехучилищі, після занять і на канікулах шукав, де заробити, щоб допомогти батькам. Мама–пенсіонерка, довідавшись, що трапилося із сином, не йняла віри:

Спеціалісти радять батькам уважніше ставитися до дітей. Їхня поведінка після вживання психотропів помітно відрізняється від звичної — настає збудження, розширюються зіниці, з’являється агресивність, галюцинації. 

— У нашій сім’ї ніхто не п’є навіть пива, ніхто не курить. Не могло з ним таке статися…

Звісно ж, заперечував факт отруєння наркотичним засобом і сам потерпілий. Зовсім не поспішав дякувати медикам за порятунок, поводився зухвало.

— А ви докажіть, що я потрапив сюди через наркотики! Хіба так не буває, що людині просто стало погано? — затявся 16–річний парубчак.

Його товариш по нещастю погодився пояснити причину спільного занедужання: «Запропонували «курнути». Що було далі — не пам’ятаю. Отямився в реанімації».

Тоді постраждали від спайсів до півтора десятка молодих людей. Але після опублікування статті редакція не отримала жодної офіційної відповіді з тих інстанцій, що мали б відповідати за безпеку і захист дітей, які потрапляють у сильця наркоторговців.

Дослідити, які компоненти викликали різке погіршення самопочуття, здебільшого важко. Тому лікарі зазвичай ставлять таким хворим діагноз — «отруєння невідомою речовиною». Поліція може провести лабораторне дослідження тільки в рамках кримінального провадження. А як відкрити його, якщо потерпілі відмовляються говорити, що з ними трапилося?

У Луцькій міській клінічній лікарні, де часто доводиться витягувати з того світу дорослих наркозалежних, кажуть, що 90 відсотків цих пацієнтів починали з «плану», інших так званих легких «забавок», від яких із часом сформувалася психічна і фізична залежність. Розвиваються важкі нервові розлади, страждає центральна нервова система, погіршується пам’ять, інтелект, людина втрачає емоційний контроль. У юнаків, які «підсіли», виникають проблеми з потенцією, серцево–судинні патології. Сумним фіналом нерідко є смерть від отруєння, передозування.

Реклама отрути у нас «під носом»

Зазвичай на незрозумілі написи на стінах будинків люди реагують пасивно. Пообурюються — та й по всьому. Розуміють, про що йдеться, далеко не всі. Та й серед обізнаних рідко хто намагається діяти. Є волонтери, які замальовують наркоадреси, скидаються на фарби й раз чи два на місяць знешкоджують небезпечну інформацію, що лізе в очі звідусіль. Але справитися з чималим обсягом роботи їм не під силу.

Як продати психотропи дітям? Звісно — через гру! Для пошуку клієнтів серед підлітків зараз найактивніше використовуються різноманітні месенджери, зокрема Telegram — програма для обміну миттєвими текстовими та аудіоповідомленнями. Основний його плюс для наркоторговців — це анонімність.

Процес купівлі–продажу відбувається «засекречено» і називається «закладкою». Ще до анонсу наркокур’єри закопують у дворах і парках свій «товар» у землю. Далі вони запускають оголошення та інформацію про те, яким чином здійснити оплату. Коли покупець перераховує гроші на рахунок, йому надсилають в той самий Telegram координати точки, геолокацію, де саме треба копати, щоб віднайти пакунок із дурманом. Діти сприймають це як цікавий квест. А злочинцям відсутність прямого контакту з покупцем дає змогу бути невловимими.

У Центрі громадського здоров’я МОЗ кажуть, що понад 346 тисяч українців вживають ін’єкційні наркотики. З них більше 66% починали з «легких» психотропів, яких тепер є дуже багато. «Солі», «спайси», «колеса», «мікси», «марки» — далеко не повний перелік отруйної гидоти, яку пропонують неповнолітнім. Для наймолодших виготовляють льодяники «суниця» — новий наркотичний тренд. «Цукерки» містять наркотичну речовину і мають смак ягід. Для підсилення ефекту, за словами школярів, ці наркотики запивають… олією.

Найбільше таких отруйних сурогатів потрапляє до нас із Китаю, Індії та Росії. Перекрити канали нелегального обігу наркотичних засобів навряд чи можливо, адже бажання легкої наживи не тільки наркоділкам заступає світ, а й тим, хто з ними мав би боротися. Кажуть, навіть у Китаї, де запроваджено смертну кару за розповсюдження наркотиків, викорінити це зло не вдається.

Начальник Департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції України Юрій Буковський на запит «Укрінформу» відповів: «Суниці», «спайси», «солі», «марки» — все це пов’язано з новими психоактивними речовинами. Де–юре вони в Україні не заборонені, адже їх немає в переліку заборонених препаратів, який затверджується Кабміном. Тобто немає і підстав притягнути винних у їх поширенні до кримінальної відповідальності. Ми розробили проєкт наказу (наразі перебуває в Міністерстві охорони здоров’я), згідно з яким буде заборонена ключова формула речовин, а всі похідні від неї рахуватимуться аналогом — і також вважатимуться наркотичним препаратом. Щодо смертей від «полуничок», то цього року звернень не було зареєстровано».

Ну а те, що ці «смаколики» — синтетичні наркотики, формули яких до кінця не вивчені, повільно вбивають дітей, не враховується? Співробітники реабілітаційних центрів твердять, що їхня дія на організм дуже згубна: неможливо відновити стан людини до того, який був перед вживанням. Хімічні субстрати — психостимулятори — у неповнолітніх викликають психози з мареннями, порушеннями вищої нервової діяльності, що дуже складно лікуються і часто призводять до інвалідності.

Спеціалісти радять батькам уважніше ставитися до дітей. Їхня поведінка після вживання психотропів помітно відрізняється від звичної — настає збудження, розширюються зіниці, з’являється агресивність, галюцинації тощо. Потрібно дуже швидко реагувати на ці прояви і одразу звертатися по допомогу.

Оксана КРАВЧЕНКО

Telegram Channel