Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Піти на КТ чи на МРТ?

Фото zmist.pl.ua.

Піти на КТ чи на МРТ?

Ці абревіатури чув, напевно, кожен, вони стають звичними для нас, адже доступність подібної діагностики з кожним роком зростає. Дехто намагається пройти складне і недешеве обстеження при найменшому нездужанні, а хтось уникає, маючи для цього серйозні підстави. І все через необізнаність

Багато хто плутає комп’ютерну томографію (КТ) з магнітно–резонансною томографією (МРТ) і чітко не розуміє відмінності цих двох методів діагностики.

Отже, спробуємо коротко пояснити, в чому ж різниця.

КТ краще підходить для діагностики легень та органів грудної клітки, кісток та контрастно підсилених досліджень судин, при політравмі та гострій хірургічній патології. 

КТ — променевий метод діагностики, в основі якого — використання рентгенівського випромінювання. Не варто цього боятися, бо променеве навантаження на організм під час дослідження незначне. Однак, для дітей та вагітних жінок цей метод діагностики необхідно використовувати з особливою увагою, зваживши потенційний ризик та інформаційну користь від запланованого дослідження.

МРТ — теж належить до променевих методів діагностики, але принцип його роботи позбавлений джерела іонізуючого випромінювання і базується на використанні сильного магнітного поля та радіохвиль.

КТ краще підходить для діагностики легень та органів грудної клітки, кісток та контрастно підсилених досліджень судин, при політравмі та гострій хірургічній патології.

МРТ використовують для діагностики головного мозку, хребта та спинного мозку, суглобів, органів малого тазу та м’яких тканин. При дослідженні органів черевної порожнини та заочеревинного простору обидві методики дуже ефективні та доповнюють одна одну.

Обстеження мають завжди проводитись за письмовим направленням лікаря, із вказанням чіткої клінічної задачі, особливо, коли пацієнтом є дитина чи вагітна жінка.

Telegram Channel