Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Фантастика: Великдень без обмежень

Дослідники запевнили, що не порушували правил карантину, адже Антарктида досі залишається єдиним континентом, де немає коронавірусу.

Фото Національного антарктичного наукового центру.

Фантастика: Великдень без обмежень

Читаю стрічку новин і складаю незвичне в одне: «І настане такий день, що люди боятимуться йти до храму у найвеличніше релігійне свято. А ті, що підуть, одягнуть маски…»

«… Священники у святкових ризах вийдуть із церков та ходитимуть вулицями. І люд триматиметься подалі від них і один від одного. У той Великдень святкові піснеспіви у храмах втратять багатоголосся. І так буде по всіх українських церквах, крім однієї. Стоятиме вона за тридев’ять земель серед весняних снігів. І службу вестиме там не священник, а науковець»…

Єдиний храм в Україні з повноцінним святкуванням дійсно є. Церква Святого Володимира (ПЦУ) розташована в Антарктиді. Полярники, які нещодавно через карантинні обмеження ледь добралися на станцію «Академік Вернадський», тепер тішаться унікальним привілеєм: святкували разом. А все тому, що Антарктида — єдиний континент без коронавірусу. Керівник 24–ї антарктичної експедиції Ігор Дикий, який вів богослужіння, привітав усіх співвітчизників із Великоднем: «Бажаємо усім міцного здоров’я, миру і злагоди. Божого благословення на всі родини! Хай воскресне у наших серцях віра в добро. Христос Воскрес! Воістину Воскрес!» Серед тих, хто слухав привітання, – рівнянин Ігор Дейнека з 25-ї експедиції.

Оксана КОВАЛЕНКО.

 

Дах школи у Тростянці ремонтували з допомогою альпіністського спорядження

Напередодні Великодня у навчальному закладі з покрівлі позривало вітром листи шиферу

Досвід туриста несподівано знадобився.
Досвід туриста несподівано знадобився.

 Із проханням допомогти голова Тростянецької об’єднаної територіальної громади Ківерцівського району Олександр Ковальчук та директор школи Микола Глинський звернулися до відомого тренера, майстра спорту України, заступника голови громадської організації «Школа безпеки та виживання дітей «ТИВЕР» Юрія Тананайського. «Після негоди та поривів вітру відремонтували частину даху в загальноосвітній школі села Тростянець. Добрі справи та допомога навчальному закладу», — йдеться у повідомленні Юрія Тананайського у Facebook.

Кость ГАРБАРЧУК.

 

Поснідати нашвидкуруч

Поспішаєте? Нема часу на те, щоб перекусити? Звісно, готувати легуміни ніколи. Але сирний тост із яйцем — страва на раз, два, три. І при цьому смачна і ситна

 

 Інгредієнти: 1 яйце, 1–2 скибки хліба для тостів, скибочка сиру, 1 ч. л. вершкового масла, олія (продукти на одну порцію).

Приготування. Підсушити хліб у тостері або на сковороді. Покласти зверху чи між скибками сир і розтопити в мікрохвильовці. Приготувати яйце пашот і викласти зверху. Або ж підсмажити окату яєчню. Подавати тост гарячим.

А про традиційний та альтернативний способи приготування яйця пашот можна дізнатися в «Цікавій газеті на вихідні» за 23 квітня. Крім того, у постійній рубриці «Пальчики оближеш!» — відмінності між білими і коричневими яйцями, цікаві рецепти страв із цим інгредієнтом. А за тиждень, у випуску за 30 квітня, — найрізноманітніші наїдки з курятини. Не пропустіть!

 

«…і прости нам провини наші»

Ми звертаємося із цими словами до Бога у важкі хвилини свого життя. Як ось і в такі, які нині нас настигли

Цими днями натрапила у фейсбуці на нестандартну пораду з приводу того, як сьогодні, в час пандемії, треба нам мити руки: 30 секунд або один приспів «Червоної рути». Справді, так цікавіше, коли не рахуєш миті, а подумки «прокручуєш» рядки цього шедевру. А мені пригадався художній фільм «Поводир, або Квіти мають очі», режисер якого — волинянин Олесь Санін. Головний герой сліпий бандурист Іван Кочерга, якого супроводжує американський хлопчик Пітер, потрапляє у село до своєї коханої. Вранці жінка варить на сніданок яйця і читає «Отче наш». Малий зацікавлено питає, для чого вона це робить. І у відповідь чує, як двічі вона промовить цю молитву, то яйця будуть ріденькі, а коли тричі, то круті (числа названі, звичайно, без претензії на точність, бо вже давно фільм дивилася).

Думаю, нам сьогодні можна, миючи руки, і «Червону руту» співати, що уже стала своєрідним українським пісенним гімном, і «Отче наш» читати, промовляючи як мантру ці слова: «…і прости нам провини наші». А провин маємо багато. Насамперед перед своїм домом — довкіллям, частинкою якого ми є. Людина підкорила природу в боротьбі за її ресурси в своїх інтересах і поставила себе на грань екологічної катастрофи. На жаль, ми згадуємо про це лише тоді, коли нам важко. Як і про «Отче наш».

Катерина ЗУБЧУК.

 

24 квітня

Сонце (схід — 6.02, захід — 20.30, тривалість дня — 14.28).

Місяць у Тельці. 3 день Місяця.

Іменинники: Микола, Петро, Олександр, Людмила, Яків.

25 квітня

Сонце (схід — 6.00, захід — 20.32, тривалість дня — 14.32).

Місяць у Тельці, Близнятах. 4 день Місяця.

Іменинники: Василь, Давид, Іван, Ярослав.

26 квітня

Сонце (схід — 5.58, захід — 20.34, тривалість дня — 14.36).

Місяць у Близнятах. 5 день Місяця.

Іменинники: Артем, Хома.

27 квітня

Сонце (схід — 5.56, захід — 20.35, тривалість дня — 14.39).

Місяць у Близнятах, Раку. 6 день Місяця.

Іменинники: Антон, Іван, Мартин.

28 квітня

Сонце (схід — 5.54, захід — 20.37, тривалість дня — 14.41).

Місяць у Раку. 7 день Місяця.

Іменинники: Анастасія, Андрій, Василина, Віктор.

 

«Край теплої долини, цвіте, біліючи, черешня у гаю»

Так пише про «юний світ весни» неперевершений майстер мініатюри, оригінальний український поет Володимир Свідзінський

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Лесі Пасічник, 24 квітня — мінлива хмарність, без опадів. Вітер західний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря по області вночі — від 1 до 5 градусів тепла, на грунті заморозки до мінус 5, удень — ​14–19 вище нуля. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 24 квітня було 1968 року –​плюс 26, найхолодніше — ​1988–го – мінус 3 градуси.

25 квітня буде хмарно, з проясненнями, вночі місцями невеликі опади, вдень — дощ. Вітер південно–західний, з переходом на північно–західний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря по області вночі — від 3 до 8 градусів вище нуля, вдень — плюс 12–17. 26–го — мінлива хмарність, вночі місцями невеликий дощ, удень — без опадів. Вітер північно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від 1 до 5 градусів тепла, на грунті заморозки від 0 до мінус 3 градусів, вдень — ​8–13 вище нуля. 27–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря по області вночі — від 0 до 5 градусів тепла, на грунті та в повітрі 0—5 морозу, вдень — ​10–15 вище нуля.

У Рівному 24–25 квітня мінлива хмарність. Температура повітря від 3 градусів вночі до 14 вище нуля вдень. 26–27–го — хмарно, з проясненнями, без опадів. Температура повітря вночі — ​4 градуси вище нуля, вдень – плюс 13.

Telegram Channel