Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Тим, хто перетинає кордон пропонують самоізоляція з додатком «ДІЙ ВДОМА» чи обсервацію

Після Великодня пасажиропотік на кордоні дещо зріс.

Державна прикордонна служба України.

Тим, хто перетинає кордон пропонують самоізоляція з додатком «ДІЙ ВДОМА» чи обсервацію

Прикордонники щодобово здійснюють по 12-14 тисяч пропускних операцій на в’їзд та виїзд

Для осіб, які прибули в Україну, Уряд передбачив двотижневий карантин. Днями визначили чіткі вимоги: як визначитися між самоізоляцією та обсервацією.

Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Нагадаємо, що нормативними актами Кабінету Міністрів передбачена обов’язкова госпіталізація до обсерваторів осіб (крім окремо визначених категорій), які прибули з-за кордону чи з тимчасово окупованих територій України. Змінами Уряду передбачено, що окрім госпіталізації в обсерваторах громадяни можуть погодитися на самоізоляцію з використанням електронного сервісу «ДІЙ ВДОМА».

У зв’язку з нововведеннями особам, які прибувають з-за кордону чи з окупації у пунктах пропуску (КПВВ) уже не доведеться заповнювати бланк добровільної згоди на самоізоляцію. Натомість, якщо особа, яка в’їжджає, не хоче їхати до обсерватора, вона має завчасно завантажити на свій смартфон відповідний додаток. Також є можливість завантажити додаток у пунктах пропуску (КПВВ), для цього на кабінах паспортного контролю розміщені стікери з QR-кодом. Під час прикордонного контролю співробітники Держприкордонслужби перевірятимуть внесення особою інформації у додаток. Проте наголошуємо, що завчасне встановлення додатку допоможе швидше перетнути кордон.

Відмітимо, що за підрахунками Мінінфраструктури, лише 10-15% осіб, які подорожують за кордон, не мають смартфонів.

«Завдяки застосунку «ДІЙ ВДОМА» ми полегшимо процес ізоляції для українців. Нашим поліцейським та лікарям теж буде легше контролювати людей, які приїхали з-за кордону. Ми розуміємо, що людям комфортніше перебувати вдома, ніж в обсервації. І це яскравий приклад того, як «Держава у смартфоні» осучаснює Україну», – днями на нараді з питань запобігання поширенню епідемії COVID-19 зазначав Президент України Володимир Зеленський.

За підрахунками Мінінфраструктури, лише 10-15% осіб, які подорожують за кордон, не мають смартфонів.

Якщо ж особа, яка прибула з-за кордону чи з тимчасово окупованої території не бажає, або не має можливості встановити додаток «Дій вдома» прикордонники у пункті пропуску інформують про це представників санітарно-карантинних підрозділів та Нацполіції для доставки такої особи до місця обов’язкової обсервації.

Наголошуємо, що особам, які раніше давали добровільну згоду на самоізоляцію, варто дотримуватися її до закінчення 14-денного карантинного періоду. У випадку виявлення таких порушників на кордоні прикордонники інформують про них співробітників Нацполіції для прийняття правового рішення. Додамо, що минулої доби прикордонники передали поліцейським інформацію щодо двох порушників карантину. Нагадаємо, що відповідальність за вказане порушення передбачає накладання штрафу від 17 тис. грн.

Корисні відповіді та посилання:

Де завантажити додаток?

  • За прикріпленим QR-кодом.

Хто визначає місця обсервації?

  • Обласні та Київська міська державні адміністрації.

Хто забезпечує функціонування сервісу «Дій вдома»?

  • Міністерство цифрової трансформації разом із Службою безпеки України.

Хто має доступ до інформації з додатку?

Для надання медичної, соціальної допомоги, протидії поширенню захворювання у необхідних межах доступ до відповідної інформації можуть отримувати  Медпрацівники, заклади Міністерства охорони здоров’я України, органи соцзахисту населення, Нацполіція та Нацгвардія.

 

 

Джерело: Державна прикордонна служба України.
Telegram Channel