Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Фермери змушені викидати продукцію через дефіцит сховищ та переробки

Фермерським господарствам потрібна кооперація для організації доступної переробки, сортування та зберігання вирощеної агропродукції.

Фото agronews.ua.

Фермери змушені викидати продукцію через дефіцит сховищ та переробки

Зберігати великі обсяги непроданого врожаю у селян або немає можливості, або це занадто дорого

За даними Всеукраїнської аграрної раді (ВАР), більшість малих і середніх фермерів – близько 70-80% – відразу продають свій врожай на продовольчих ринках. Тому після їх закриття на карантин через пандемію коронавируса підприємці втратили як мінімум основний або ж взагалі єдиний канал збуту. А переробити чи зберігати ніде, пише agronews.ua.

«Вартість сортування та пакування була б більше, ніж просто викинути урожай. Схожа ситуація була з капустою – ціна впала, і фермери навіть не стали збирати її з полів. Це було б дорожче», – розповів виданню The Page фермер з села Семиполки Київської області Микола Гордійчук.

Вартість сортування та пакування була б більше, ніж просто викинути урожай. Схожа ситуація була з капустою – ціна впала, і фермери навіть не стали збирати її з полів.  

Фермерським господарствам потрібна кооперація для організації доступної переробки, сортування та зберігання вирощеної агропродукції. Наразі така кооперація в Україні відсутня.

Відтак, фермери вимушені швидко збувати свою продукцію напряму на ринках. Тож будь-який фактор, який впливає на цю можливість призводить до великих збитків, а часто й банкрутства фермера, який не має можливості переробити чи зберегти вирощене до кращих часів, вважають експерти.

Без мережі доступних переробних та зберігаючих потужностей, фермерство в України залишатиметься у зоні високого ризику, вважають фахівці. Адже обсяги виробленої агропродукції у сегменті середніх та малих агропідприємств будуть зростати й надалі.

Telegram Channel