
Фермерським господарствам потрібна кооперація для організації доступної переробки, сортування та зберігання вирощеної агропродукції.
Фермери змушені викидати продукцію через дефіцит сховищ та переробки
Зберігати великі обсяги непроданого врожаю у селян або немає можливості, або це занадто дорого
За даними Всеукраїнської аграрної раді (ВАР), більшість малих і середніх фермерів – близько 70-80% – відразу продають свій врожай на продовольчих ринках. Тому після їх закриття на карантин через пандемію коронавируса підприємці втратили як мінімум основний або ж взагалі єдиний канал збуту. А переробити чи зберігати ніде, пише agronews.ua.
«Вартість сортування та пакування була б більше, ніж просто викинути урожай. Схожа ситуація була з капустою – ціна впала, і фермери навіть не стали збирати її з полів. Це було б дорожче», – розповів виданню The Page фермер з села Семиполки Київської області Микола Гордійчук.
Вартість сортування та пакування була б більше, ніж просто викинути урожай. Схожа ситуація була з капустою – ціна впала, і фермери навіть не стали збирати її з полів.
Фермерським господарствам потрібна кооперація для організації доступної переробки, сортування та зберігання вирощеної агропродукції. Наразі така кооперація в Україні відсутня.
Відтак, фермери вимушені швидко збувати свою продукцію напряму на ринках. Тож будь-який фактор, який впливає на цю можливість призводить до великих збитків, а часто й банкрутства фермера, який не має можливості переробити чи зберегти вирощене до кращих часів, вважають експерти.
Без мережі доступних переробних та зберігаючих потужностей, фермерство в України залишатиметься у зоні високого ризику, вважають фахівці. Адже обсяги виробленої агропродукції у сегменті середніх та малих агропідприємств будуть зростати й надалі.
