Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Театр абсурду: «справу про картини» «склепали» на основі… Вікіпедії

Ще б справжніх злочинців так завзято штурмували, як музейників…

Фото eurosolidarity.org.

Театр абсурду: «справу про картини» «склепали» на основі… Вікіпедії

А Музей Гончара штурмували нібито через загрозу знищення творів мистецтва

Так звана «справа про картини», через яку співробітники Державного бюро розслідувань незаконно виламали двері у Музеї Гончара у Києві, сфабрикована на основі публікації на сайті «Гордон», а в якості доказів слідчі ДБР використовували інформацію з Вікіпедії (онлайн–енциклопедія, доступна для внесення правок будь–ким. — Ред.). Це стало відомо після того, як адвокати п’ятого Президента Петра Порошенка отримали документи із суду. Як відомо, Печерський суд визнав силове захоплення музею незаконним.

Нагадаємо, що картини, які там експонувались, належать Петру Порошенку. Попри те, що разом із творами мистецтва виставили також і митні декларації, які засвідчують законність ввезення їх в Україну у 2012 році, правоохоронці намагаються знайти щось кримінальне у придбанні полотен відомих у світі художників.

«Отримано документи з суду, з яких стало зрозуміло, звідки взялася справа про 43 картини, і як було прийнято рішення ламати двері Музею Гончара. Справа випливла наприкінці лютого на підставі торішньої публікації на сайті «Гордон». Рапорт із цього приводу писав нинішній голова ДБР Соколов на ім’я тодішньої голови бюро Венедіктової, яка зараз пересіла в крісло Генпрокурора. Там ішлося про те, що публікація «Гордона» дає достатньо підстав вважати, що було скоєно злочин», — коментує документи ДБР адвокат Ілля Новіков.

Печерський суд визнав силове захоплення музею незаконним.

«Слідство проводилося дуже «по–сучасному» — у Вікіпедії. Був складений протокол огляду слідчим сайту, з якого випливає, що на ньому вказано, нібито Петро Порошенко раніше був Президентом України, зараз є народним депутатом. І ця важлива для слідства інформація була зафіксована у матеріалах кримінальної справи», — іронізує Новіков.

«Після цього в день, коли ламали двері музею, оперативний відділ ДБР склав службову записку, фактично бюро саме собі її написало, про те, що за наявною оперативною інформацією, виходячи з поведінки людей, у власності яких перебувають картини, тобто директора музею, ці твори мистецтва планують знищити як речовий доказ. І для того, щоб цього не допустити, була влаштована акція, яку ви всі бачили», — нагадав Новіков про штурм Музею Гон­чара, який транслювався в прямому ефірі.

Адвокати звернули увагу на те, що ДБР силою вривалося в Музей Гончара на підставі припущень, нібито його адміністрація може знищити полотна, а потім ДБР… передало їх на зберігання тому самому керівництву закладу! Абсурд.

Ситуацію, коли бюро «клепає» чергову справу щодо Порошенка, Ілля Новіков називає «і смішною, і сумною». «Мабуть, коли Президент Зеленський на своїй пресконференції говорив про «пригоди» та «вироки» (глава держави публічно пообіцяв це Порошенку. — Ред.), які, він впевнений, будуть, то мав на увазі щось подібне», — каже адвокат.

Тим часом

Захист Петра Порошенка подав 5 заяв про кримінальне правопорушення з боку ДБР, а саме: зловживання своїм службовим становищем, незаконне проникнення у володіння особи, службове підроблення, тобто внесення свідомо неправдивих відомостей в офіційний документ, мається на увазі протокол обшуку та інші матеріали досудового розслідування. Ще дві заяви подано щодо перешкоджання діяльності депутатів і журналістів.

Коментар

Артур ГЕРАСИМОВ, народний депутат від фракції «Європейська Солідарність»:

«Штурм Національного музею — це світова ганьба, а також ще один сигнал того, що влада взяла під тотальний контроль правоохоронні органи з метою переслідування опозиції. Шановна владо, перестаньте ганьбити країну на весь світ. Припиніть перетворювати Україну на тоталітарну державу. Володимир Олександрович, може досить?».

Дарія КЛИЧ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel