Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Ковелі зберігають два метеорити

Ось такі два "пришельці з космосу" доступні для огляду в музеї.

Фото зі сторінки КІМ у Facebook.

У Ковелі зберігають два метеорити

Їх знайшли в селах району і подарували музею

В експозиції Ковельського історичного музею представлені два «космічні» експонати. Метеоритами називають шматки заліза або каменю, що впали з космосу на землю. Експонати знайдені на Ковельщині, інформує Ковельський історичний музей.

Більший за розмірами уламок метеориту (9х6,8 см і вагою 219 грам) неправильної форми, кам’янистого складу, сіро-чорного забарвлення із слідами оплавлення, подарував музею місцевий мешканець Олександр Філаретов. У 2019 році після неймовірного спалаху на небі над селом Кашівка Ковельського району цей фрагмент знайшла Віра Рудик.

А менший, розмірами 3,4х2,5 см і вагою 52 грами, з бугристою кам’янистою поверхнею, темно-бурого кольору знайшла малеча в селі Великий Порськ.

Менший, розмірами 3,4х2,5 см і вагою 52 грами, з бугристою кам’янистою поверхнею, темно-бурого кольору знайшла малеча в селі Великий Порськ. 

Метеорити бувають трьох видів залежно від складу – залізні, кам’яні та змішані. До входу в атмосферу їх називають метеорами або болідами. Вони можуть вибухати, не долітаючи до нашої планети. Про падіння метеоритів людство знало ще в глибоку давнину. Вночі, у ясну погоду, нерідко можна спостерігати швидко ковзні по небу світлі крапки. І хоча їх називають падаючими зірками. Це всього лише невеликі камені, частки речовини. Яскравий спалах виникає, коли вони входять у земну атмосферу. В окремі періоди в році метеори падають суцільним потоком. Таке явище називають, «зоряний дощ» або «метеоритний дощ». У деяких стародавніх народів метеорити протягом довгого часу вважалися посланцями богів і були предметом поклоніння. Метеорити носили на богослужіння, зберігали в храмах, при похованні небіжчиків клали в труну. Перші факти про метеорити датуються першим тисячоліттям до нашої ери. Вже тоді влада Стародавнього Риму випускали монети із зображенням кам’яних або залізних космічних об’єктів.

Telegram Channel