Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
На Волині вшанували Олену Пчілку та Олену Телігу

Прилучилися до участі в літературній годині члени громадської організації «Волинська ветеранська спілка політв’язнів і репресованих».

Фото voladm.gov.ua.

На Волині вшанували Олену Пчілку та Олену Телігу

Волинська ДОУНБ імені Олени Пчілки вшанувала пам’ять видатних представниць вітчизняного сподвижництва в ім’я української ідеї Олени Пчілки та Олени Теліги

30 червня 2020 року з нагоди 171-ої річниці від дня народження Олени Пчілки (Ольги Петрівни Косач-Драгоманової) на площі поблизу приміщення бібліотеки, що носить із 1991 року її ім’я, відбулася літературна година. Під час заходу йшла мова про спорідненість доль двох видатних жінок України, спільність їх патріотичного духу. Про це повідомляє Волинська ОДА.

У складних суспільно-політичних умовах свого часу, у важких, сповнених драматизму життєвих обставинах не зрікалися своїх поглядів і безстрашно пропагували їх, не боячись ні арештів, ні репресій, ні в’язниць. Олена Пчілка пішла з життя 4 жовтня 1930 року, долею провидіння, через хворобу уникнувши репресій радянського режиму. Олена Теліга була розстріляна фашистами в Бабиному Яру 21 лютого 1942 року. Їх постаті в культурі складають цілу епоху.

Глибоко досліджує тему взаємозв’язку двох видатних представниць українства Олеся Ковальчук, заслужений учитель України, відома громадська діячка. Проте через карантинні заходи бібліотека не змогла запросити шановну Олесю Григорівну до участі в заході.

Олена Пчілка пішла з життя 4 жовтня 1930 року, долею провидіння, через хворобу уникнувши репресій радянського режиму. Олена Теліга була розстріляна фашистами в Бабиному Яру 21 лютого 1942 року. 

Привітав учасників літературної години з річницею з нагоди 171-их роковин уродин Олени Пчілки депутат обласної ради Олександр Пирожик, який закликав до гідного пошанування Олени Пчілки напередодні 150-річчя від дня народження видатної поетеси Лесі Українки, що відзначатиметься в лютому 2021 року. Директор бібліотеки Людмила Стасюк нагадала основні віхи перебування родини Косачів на Волині та в Луцьку. Рівно 9 років тому біля приміщення бібліотеки відкрито пам’ятник Олені Пчілці (автор – Микола Обезюк), заслужений художник України).

Прилучилися до участі в літературній годині члени громадської організації «Волинська ветеранська спілка політв’язнів і репресованих». Закінчилася літературна година спільним виконанням Гімну «Ще не вмерла України».

Telegram Channel