Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Волинський ліс: площі, уражені короїдом, зменшуються

Станом на сьогодні короїдом ще вражено 3088 гектари волинських лісів.

Фото Волиньліс.

Волинський ліс: площі, уражені короїдом, зменшуються

Масове ослаблення деревостанів, спричинене довготривалими кліматичними аномаліями та кардинальними порушеннями водного живлення лісів, зумовили суттєве збільшення популяції шкідників та поширення небезпечних хвороб деревостанів. У першу чергу, це відбувається внаслідок кліматичних змін

 

 2009-2016 роки: в цей період було надзвичайно спекотне літо з мінімальною кількістю опадів. Літо – сезон, коли дереву, що росте, необхідна волога. І її не було достатньо. Раніше, кілька років поспіль, у лісових масивах Волинської області проходили вітровали та буреломи, що ускладнило лісопатологічну ситуацію.

2016-2018 роки: у  соснових лісах лісогосподарських підприємств Волинського ОУЛМГ (як і в лісових насадження інших областей) стрімко почала збільшуватися популяція шкідника хвойних порід – верхівкового короїда та його супутника – шестизубчатого короїда. 

Ще навесні 2016 року спеціалістами лісогосподарських підприємств були закладені перші пробні площі в осередках верхівкового короїда.

Загальна площа осередків верхівкового короїда на час закладки пробних площ (01.05.2016 року) становила 1305 гектарів.   

Проблема, з якою зіштовхнулися лісівники, була фактично нова. Рішення необхідно було приймати оперативно. І діяти.

 Так, перш за все, для обстеження лісових насаджень з метою уточнення меж та визначення достовірності площ розповсюдження осередків верхівкового короїда та інших шкідників, виявлення нових осередків, вивчення методів боротьби з 2015 року на території підвідомчих підприємств працює наукова група  Поліського філіалу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації.

 

 Лабораторні дослідження лісопатологічних зразків проводились зазначеною науковою групою та фахівцями ДП «Херсонлісозахист».

Для більш детального обстеження лісових масивів в 2017 році Волинським ОУЛМГ було придбано професійний квадрокоптер «ФАНТОМ-4 ПРО», котрий з висоти дає змогу виявити найсвіжіші осередки всихання соснових насаджень.  Для вивчення видового складу шкідника закуплено та вивішено 1000 феромонних пасток. 

Як один з методів біологічної боротьби, кожного року вивішується більше 10 тисяч шпаківень для приваблення корисних птахів.

Протягом 2016-2020 років у всіх лісогосподарських підприємствах обласного управління лісового та мисливського господарства  було проведено понад 80  тематичних семінарів з виїздом у лісові масиви за участю представників місцевої влади, громадських організацій, науковців, засобів масової інформації.

 

 З метою висвітлення проблеми видано буклети та вивішено аншлаги та панно в місцях відпочинку людей та вздовж автомобільних шляхів.  Як один з методів біологічної боротьби, кожного року вивішується більше 10 тисяч шпаківень для приваблення корисних птахів.

Працівники пресслужби управління створили документальну стрічку, де наглядно відображається стан всихання соснових насаджень. Фільм знімався як із землі, так із допомогою квадрокоптера – саме вигляд осередків та площі їх розповсюдження з висоти реалістично відображають ситуацію із розповсюдженням шкідників соснових насаджень.

 

 Стало зрозуміло, що при невчасному прийнятті кардинальних санітарних заходів лісопатологічна ситуація могла перерости в стан надзвичайної лісогосподарської чи, можна сказати, техногенно-екологічної ситуації. Висновки науковців та лісівників однозначні – без своєчасного вирубування вражених ділянок та оперативної ліквідації порубкових залишків, поширення шкідників не зупинити. У той час аналогічним шляхом уже активно йшли лісівники Республіки Білорусь та Польщі.      

                                                                                   

 

 Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства   заходи з поліпшення санітарного стану лісів здійснювало шляхом проведенням  вибіркових і суцільних санітарних рубок, повною ліквідацією  порубкових решток в осередках верхівкового короїда (див. табл.).

І такий метод виправдав себе.

Із 2018 року площа вражених верхівковим короїдом насаджень стала зменшуватисьСтаном на сьогодні вона становить 3088 гектари.

Фахівці Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства і надалі працюють над збереженням лісових насаджень від знищення, пошкодження, ослаблення та іншого негативного впливу всіх шкідників та хвороб лісу.

Петро РОМАНУХА, головний спеціаліст сектору охорони і захисту лісу Волинського ОУЛМГ.       

Джерело: Волинське ОУЛМГ.   
Telegram Channel