Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Понад 70 керівників ресторанів і кафе Луцька виступають проти закриття закладів через епідемію

Бізнес гуртується не за персони, а за ідею, стверджує Олег Іванюк.

Фото vizitka.lutsk.ua.

Понад 70 керівників ресторанів і кафе Луцька виступають проти закриття закладів через епідемію

Вони закликають патрульну поліцію Волині не виконувати «явно злочинних наказів»

Більш ніж 70 власників і керівників закладів громадського харчування Луцька вважають Постанову Кабміну, на підставі якої Луцьк віднесено до «червоної» зони епідемічної небезпеки, антиконституційною і незаконною.

Вони поставили свої підписи під колективним зверненням до управління патрульної поліції Волинської області, яке 2 серпня розсилало у ресторани, кафе й бари Луцька попередження з вимогою припинити роботу закладів із понеділка, 3 серпня.

Колективне звернення суб'єктів господарювання міста Луцька оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуці Олег Іванюк, співвласник ресторану «Корона Вітовта», член правління об’єднання організацій роботодавців Волині, директор ТзОВ «Волиньрестконсалттехнології».

У зверненні, зокрема, йдеться:

«У заклади громадського харчування міста Луцька протягом 2 серпня надходять попередження від управління патрульної поліції Волинської області без вихідних даних, реєстраційного номера та без підпису з вимогою припинити роботу закладів з 3 серпня ц.р.

Згадані вимоги порушують норми Конституції України, зокрема ст. 42, яка гарантує свободу підприємницької діяльності.

Згідно з п. 4 ст. 12 Господарського кодексу України, обмеження підприємницької діяльності встановлюється Конституцією України на законом.

У випадку пандемій обмеження підприємницької діяльності регулюється Законом України «Про правовий режим надзвичайного стану», зокрема ч. 1 ст. 4, у якій передбачено введення надзвичайного стану.

Станом на 2 серпня 2020 року надзвичайний стан на території міста Луцька не проголошено.

Відповідно до п. 2 ст. 3 Закону України «Про Кабінет Міністрів України», останній здійснює виконавчу владу на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України.

Таким чином, Постанова кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року №641 є такою, що не ґрунтується на Конституції та законодавстві України.

Реклама Google

У відповідності до ст. 60 Конституції України ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.

У відповідності до ст. 60 Конституції України ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.

З врахуванням викладеного, просимо утриматись від дій, що спричиняють порушення прав громадян, гарантованих ст. 42 та с. 60 Конституції України».

Нагадаємо, Постанова кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року №641, на підставі якої в Луцьку встановили «червоний» рівень епідемічної небезпеки передбачає, крім зупинки громадського транспорту, закриття навчальних закладів (зокрема, дитсадків), також «приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сферах культури, закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, торговельного і побутового обслуговування населення». Документ, який підприємці-ресторатори Луцька вважають незаконним, дозволяє закладам громадського харчування у «червоній» зоні тільки роботу з доставки замовлень.

Також нагадаємо, проти рішення Центральної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) виступив радник Луцького міського голови Ігор Поліщук, який заявив, що Луцькрада не буде зупиняти транспорт, закривати дитсадки і бари.

На зауваження користувачів соціальних мереж, що все це  політична гра напередодні місцевих виборів, Олег Іванюк зазначає: «Одна справа – теоретичні міркування, а з іншого боку – відповідальність: що робити зі складом продуктів, які мають властивість псуватись, куди завтра відправити працівників, за що їм годувати сім'ї, що робити з узгодженими та проавансованими замовленнями і т. п.? Тому бізнес гуртується не за персони, а за ідею».

Читайте також: «Будуть відповідати за кожного загиблого», – заступник міністра МВС пригрозив владі Луцька і Тернополя

Telegram Channel