Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
«Будуть відповідати за кожного загиблого», – заступник міністра МВС пригрозив владі Луцька і Тернополя

Відмова від жорсткіших обмежень може позначитися на здоров’ї людей, вважає Геращенко.

Фото Громадського радіо.

«Будуть відповідати за кожного загиблого», – заступник міністра МВС пригрозив владі Луцька і Тернополя

Місцеві органи влади також відповідають за здоров’я містян, наголошує Геращенко

На здоров’ї людей може позначитися те, коли мери міст кажуть, що не хочуть карантину, бо у них через 2 місяці вибори, й вони не хочуть вживати непопулярних заходів. Про це заявив у коментарі Громадському радіо заступник очільника МВС Антон Геращенко.

Геращенко нагадав, що місцеві органи влади також відповідають за здоров’я містян.

«Ті мери міст, які займаються популізмом, хочуть стояти осторонь, розповідати, що їм не потрібен карантин, будуть відповідати за кожного загиблого у своїх містах».

«Ті мери міст, які займаються популізмом, хочуть стояти осторонь, розповідати, що їм не потрібен карантин, будуть відповідати за кожного загиблого у своїх містах», – сказав Геращенко.

Нагадаємо, Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій поділила Україну на «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону» зону за рівнем поширення коронавірусного захворювання. Розподіл діятиме з 3 серпня. У міських радах Луцька та Тернополя не погодилися з тим, що міста віднесли до «червоної зони». 

До «червоної зони» також віднесли Кіцманський район Чернівецької області. Тож у двох обласних центрах і в цьому районі мають зупинити роботу громадського транспорту, заборонити відвідування закладів освіти, діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів, хостелів, спортзалів.

Тим часом міністр охорони здоров’я Максим Степанов пов'язує відмову луцької влади від жорсткого карантину з виборами. Мовляв, місцева влада знає, що люди проти карантинних обмежень, і вона їм підігрує. Він нагадав, що, згідно із законодавством, органи місцевої влади не можуть пом'якшувати карантинні обмеження, встановлені урядом, хіба лише посилювати.

Голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко у зверненні до волинян заявив: «Приймаючи рішення про продовження карантину та встановлюючи правила його дії, уряд шукає баланс між карантинними заходами і забезпеченням комфортного життя громадян. Однак ці рішення не матимуть результатів, якщо ми будемо ігнорувати рекомендовані вимоги».

Уже в неділю, 2 серпня, у Луцьку поліція попереджає перевізників про те, щоб не виходили завтра у рейси, бо одразу почнуть складати протоколи й направляти їх в суд для накладення штрафу.

Коментуючи рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, радник Луцького міського голови Ігор Поліщук наводить дані на 29 липня. Згідно з ними, в Рівному, Івано-Франківську, Чернівцях загальна кількість хворих за весь період більша, ніж у Луцьку.

Тим часом заступник очільника МОЗ Віктор Ляшко на брифінгу пояснив, що є чотири показники за якими визначають, у яку зону віднесуть місто. Ці показники враховують сумарно, тому якщо один показник завищений, а інші у нормі – ймовірніше, місто не потрапить у червону зону. Тому, хоч у Києві й фіксують велику кількість захворілих, столиця не перевищує визначені показники поширення вірусу.

Telegram Channel