Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На сайті Московського управління культури реставратор виявив фото Євангелія з Рівненщини

Книгу на чужоземному сайті знайшов реставратор Євген Заблоцький, уродженець Млинова.

Фото Суспільного.

На сайті Московського управління культури реставратор виявив фото Євангелія з Рівненщини

Це Євангеліє – четверте по статусу, після Пересопницького, Нобельського Євангелій та Острозької Біблії

На сайті Московського управління культури реставратор з Рівненщини виявив Муравицьке Євангеліє, написане у другій половині 16-го століття у Млинівському районі. Яким чином Євангеліє потрапило до Москви – невідомо. Про це інформує Суспільне.

«Це унікальна для нашої області знахідка родом з Муравиці, тодішньої околиці сучасного Млинова», – вважає керівник арткластеру Острозької академії Микола Бендюк.

Він пояснює, що книгу на сайті Московського управління культури знайшов реставратор Євген Заблоцький, уродженець Млинова.

Зі слів Миколи Бендюка, досі науковці походження Муравицького Євангелія ідентифікували не з конкретним регіоном, а Україною загалом. Через те, що писане воно так званим «южно-русским наречием» , а фактично – давньою українською мовою. Папір у книзі дорогий і, вочевидь, привезений з Європи, містить багато кольорових заставок та мініатюр. У 17-му столітті до неї додали гравюри трьох Євангелістів і подарували церкві Успіння Святої Богородиці в замку Муравиця, що був у власності Владислава Дорогостайського.

Коли і яким чином рукописне Євангеліє опинилося в Москві, досі невідомо. 

«Коли і яким чином рукописне Євангеліє опинилося в Москві, досі невідомо. По статусу після Пересопницького Євангелія, Острозької Біблії і Нобельського Євангелія, це буде вже четверте, Муравицьке Євангеліє», – зазначає Микола Бендюк.

Наразі зробити репринт Муравицького Євангелія неможливо, адже в наявності лише кілька фотографій, які були взяті з сайту Московського управління культури. Втім, Микола Бендюк сподівається на те, що колись що колись Євангеліє відсканують і підготують факсимільне видання .

Науковець додає, що наразі тривають пошуки ще одного видання – Дерманського Євангелія. Останні його сліди – це світлини з музею Метрополітен, що в Нью-Йорку.

Telegram Channel