Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Громада у Колодяжному знає,  як добре господарювати

Віталій Кашик: «Це святе для кожного українця місце надихає нас працювати з подвоєною енергією».

Фото travel-passport.com.ua.

Громада у Колодяжному знає, як добре господарювати

«Наш край добре відомий у країні та за її межами завдяки славнозвісній поетесі Лесі Українці. Колодяжненський літературно-меморіальний музей є відображенням життя та творчості сім’ї Косачів. Тож саме Колодяжне і стало центром нашої громади. Завдяки цьому є можливість зреалізовувати різноманітні проєкти та заходи на території ОТГ», – говорить колодяжненський сільський голова Віталій КАШИК (на фото внизу)

 

 Тому пріоритетним завданням на початку його діяльності було привести в хороший стан заклади освіти, культури, медицини. Сьогодні усі вони функціонують, розвиваються та вдосконалюються. Відзначу, що зроблено капітальний ремонт Будинку культури села Колодяжне — однієї з найбільших установ культури Ковельського району. Коли виникла проблема з його опаленням, то в діалозі сільського голови Віталія Кашика з головою райдержадміністрації Віктором Козаком прийшли до спільного рішення та обрали максимально енергозберігаючий варіант — електроопалення батареями «Білюкс». З прорахунків до проєкту на тверде опалення зведений кошторис дорівнював більше 2 млн грн. А встановлене електроопалення коштувало 700 тис. грн та в процесі використання дає значну економію. «Такий метод запроваджено вперше на Волині в комунальному закладі, і він виправдав себе», – твердо каже Віталій Леонтійович.

Не менш важливим було завдання розвитку інфраструктури населених пунктів. Зокрема, капітальний та поточний ремонти місцевих і комунальних доріг, вуличне освітлення тощо. Тож зроблено 15 км комунальних доріг (білощебеневе покриття) і 3 км місцевих (асфальтоване покриття). Нині втілюється проєкт капітального ремонту дороги на вул. Смірнова в Колодяжному протяжністю близько 900 м. З місцевого бюджету на ці роботи заплановано використати більше 1 млн грн. Змонтовано 13 км вуличного освітлення та проведено ряд інших робіт.

У 2018 році сільська рада, набувши права розпорядника земель за межами населених пунктів с/г призначення, почала продавати права оренди через аукціонні торги, від чого отримала додаткові платежі до бюджету. «Я чітко знаю, що основним надходженням до нього є цільове використання кожного квадратного метра території, – говорить Віталій Леонтійович. – Зараз є землі, які заліснені, заболочені, чагарники, що не користуються попитом товаровиробників сільськогосподарської продукції. Тому, якщо привести їх у відповідний стан, ми зможемо або продавати права оренди, або використовувати в інших цілях для поповнення бюджету».

Із підготовчої роботи зрозуміло, що в подальшій діяльності на утримання установ, розвиток інфраструктури населених пунктів потрібні значні кошти. Добре, що серед інвесторів є аграрії, такі, як Іван Смітюх, який зробив багато для створення робочих місць, що є основною складовою накопичення бюджету сільської ради. До прикладу, молочна ферма є епіцентром розвитку його діяльності і найбільшим товаровиробником сільськогосподарської продукції Ковельщини. «Це все дуже добре, – продовжує Віталій Кашик. – Але, враховуючи тенденцію надходження субвенцій, дотацій, які з року в рік зменшуються, я прийшов до висновку, що потрібно створювати підприємство, яке значною мірою привело б до економії бюджету і прибутків на користь сільської ради».

У кінці 2018–го було створено комунальне підприємство «Тріумф» і закуплено техніку для його роботи. Завдяки цьому з 1 січня 2019 року в усіх населених пунктах було закрито питання щодо централізованого вивозу твердо–побутових відходів. Таким чином, частково вирішено екологічну проблему території.

Вірю, що сила Колодяжненської ОТГ в єдності, до чого я прагну та про що мрію!

Якщо до утворення КП «Тріумф» на поточні та капітальні ремонти окремих приміщень установ (харчоблоки, фойє, спортзали) витрачалося 700 — 900 тис. грн, то за діяльності КП на такі ж об’єкти витрачається 300 — 500 тис. грн.

Реклама Google

У цьому році КП «Тріумф» змонтувало 4,7 км вуличного освітлення з розрахунку за 1 км 50–60 тис. грн.

Значною мірою здешевився ремонт доріг. Цьогоріч 1 км переведення грунтової дороги в білощебеневу коштує 350 тис. грн. Відрадно, що таких результатів можна досягти, тісно співпрацюючи з фірмою «Ідея», де розуміють та допомагають у вирішенні й інших питань.

У майбутньому планується передача на баланс КП «Тріумф» оздоровчого табору «Оберіг», що надасть можливість відпочинку для жителів різних регіонів, а громаді — надходження до бюджету.

«З усього цього можна зробити висновок, що сільська рада на правильному шляху. І, як бачимо, зекономлені кошти — зароблені кошти! Упевнений та переконаний, що розвиток «Тріумфу» є рушійною силою у розвитку громади загалом», – переконаний Віталій Леонтійович.

Віталій КАШИК: «Спорт – це здоров’я, а здоров’я – це розвиток та сила нації». Фото з архіву Колодяжненської ОТГ.
Віталій КАШИК: «Спорт – це здоров’я, а здоров’я – це розвиток та сила нації». Фото з архіву Колодяжненської ОТГ.

 Хороших результатів досягнуто також у галузі культури, туризму та спорту. Проведено багато різноманітних заходів на місцевому рівні, районних та обласних свят. Серед них — етнофестиваль «На гостини до Лесі», присвячений уславленню світового шедевру драматургії «Лісова пісня» Лесі Українки, який неодноразово відзначений управлінням культури з питань релігій та національностей облдержадміністрації. Щорічно успішно проводилися туристичні зльоти для учнівської молоді з метою виховання патріотизму, міцності духу, оптимізму та здорового способу життя.

«Я – за розвиток спорту у громаді та за її межами. Тому підтримую команди з різних його видів, сам беру участь у різноманітних змаганнях, – каже Віталій Кашик. – За цей час команди сільсь­кої ради були призерами та переможцями районних, обласних та всеукраїнських змагань. Кожного року відбуваються внутрішні чемпіонати з футболу, волейболу, тенісу тощо. Спорт – це здоров’я, а здоров’я – це розвиток та сила нації. Вірю, що сила Колодяжненської ОТГ в єдності, до чого прагну та про що мрію!».

Віктор САМЧУК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel