Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Володимир Хомич із Оконська: «Якщо маєш бджіл  і не любиш їх,  то ти не пасічник,  а заготівельник меду»

Маневичанин - знаний бджоляр на Волині, і найприємніше йому на пасіці пожинати плоди своєї праці.

Фото Юлії МУЗИКИ.

Володимир Хомич із Оконська: «Якщо маєш бджіл і не любиш їх, то ти не пасічник, а заготівельник меду»

Так вважає Володимир Хомич із Оконська, член Маневицького районного осередку бджолярів та Національної спілки пасічників України, для якого бджолярство — улюблене хобі вже більш ніж три десятки літ

Захопився чоловік розведенням «божих комах» ще в Куклах у кінці 1980–х, придбавши собі п’ять вуликів.

— У нашій родині ніхто не пасічникував, а тесть мій мав кілька вуликів. Тоді було багато меду з ромашок, волошок, льону — синього–синього кольору, — розповідає Володимир Микитович, додаючи, що корисні й смачні різні види меду, та найароматніший — із золотарнику.

За спеціальністю Володимир Хомич — інженер лісового господарства й чверть століття працював лісничим. У підпорядкованому йому Боровому лісництві ДП «Городоцьке ЛГ» було пів сотні вуликів та два бджолярі, а вдома він утримував власну пасіку.

— Якщо маєш бджіл і не любиш їх, то ти не пасічник, а заготівельник меду, — каже пан Володимир і зазначає, що бджільництво йому в задоволення.

Уперше він задумався про власну пасіку, коли відчув проблеми з тиском і дізнався, що перга допомагає їх побороти. А потім почав вчитися премудростям пасічництва. Виготовляє Володимир Микитович і мазі та спиртові настоянки на основі бджолопродуктів.

Не варто боятися заводити бджіл — досвід набудеться, а теоретичні знання є звідки брати.

Реклама Google

— Робота на пасіці займає чимало часу, особливо навесні, коли виходять рої, — ділиться Володимир Хомич.

Щоб бути хорошим бджолярем, зауважує чоловік, потрібно весь час вчитися. Вже тридцять років черпає він знання із книг, журналів, а тепер ще й з інтернету, спілкується з іншими пасічниками, робить висновки з власного досвіду й не перестає дізнаватися щось нове. Тож і каже, що не варто боятися заводити бджіл — досвід набудеться, а теоретичні знання є звідки брати.

Вже кілька років, як змайстрував Володимир Микитович у себе апібудиночок на дві лежанки. Відновлювальну силу бджолотерапії перевірила на собі вся родина: вона нормалізує тиск, заспокоює нервову систему, додає бадьорості, енергії та знімає втому.

Запитую бджоляра, що для нього найприємніше на пасіці, на що він, усміхаючись, відповідає: «Пожинати плоди своєї праці і надзвичайне задоволення бачити, як метушаться, трудяться бджілки».

Юлія МУЗИКА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel