Бабині руки пахли молоком та свіжоспеченим хлібом. Наша ранкова добірка - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.27 € 33.41
Бабині руки пахли молоком та свіжоспеченим хлібом. Наша ранкова добірка

Через стільки десятків років пам’ять не дає забути бабу Юстину й аромат сільської печі.

Фото із фейсбук-сторінки Ольги РУДОЇ.

Бабині руки пахли молоком та свіжоспеченим хлібом. Наша ранкова добірка

Вона завжди вставала вдосвіта. Кожний ранок починала з молитви і подяки перед образами (й тим же його закінчувала). Поки ми спали, тихенько розпалювала в печі й замішувала тісто на хліб

Баба Юстина добре тямила в тонкощах наших уподобань. Нас будив запах смаженої цибульки і вареної картоплі. Вона так уміла заправити їх свіжими сметанкою та кропом, що жодна жива особа в світі не могла встояти перед цією стравою. Ми кулею вискакували надвір до дерев’яного виходку, вмивались і за мить уже сиділи коло столу, покритого квітчастою клейонкою.

Як сьогодні, пам’ять малює це миле серцю обійстя: кущ калини під вікном, мальви, півонії й чорнобривці, в зеленому рум’янку мирно шпортаються різнокольорові кури. Коло буди сидить на сторожі пес Бровко, терпляче очікуючи заслуженого сніданку і делікатно калатаючи порожньою металевою, покоцаною й трохи здеформованою, мискою. Плетений тин із лози декорували вимиті слоїки та глечики.

Плетений тин із лози декорували вимиті слоїки та глечики.

Чому через стільки десятків років пам’ять усе ще не дає забути бабу Юстину? Стареньку хату, велетенський горіх за стодолою, ікони із суворими святими і гори вишитих подушок? Бабину величезну скриню і її торбинку «на смерть»? Донині пам’ять чіпко тримає навіть запах бабиної рясної спідниці, яка пахла коровою, молоком та свіжоспеченим хлібом, а ще яблуками. Як і її руки. Так закладалися наші перші скрижалі, на які життя наносило пам’ятні дати, події й імена. У них корінь, який міцно тримає нас на світі й сьогодні, — ​це любов до наших дорогеньких бабусь-дідусів.

Ольга РУДА.

 

Календар:

25 вересня

Сонце (схід — ​7.08, захід — ​19.12, тривалість дня — ​12.04).

Місяць у Козерозі. 9 день Місяця.

Іменинники: Федір, Данило, Семен.

26 вересня

Сонце (схід — ​7.09, захід — ​19.09, тривалість дня — ​12.00).

Місяць у Козерозі, Водолії. 10 день Місяця.

Іменинники: Ілля, Петро, Леонтій.

27 вересня

Сонце (схід — ​7.11, захід — ​19.07, тривалість дня — ​11.56).

Місяць у Водолії. 11 день Місяця.

Іменинники: Іван, Макар.

28 вересня

Сонце (схід — ​7.13, захід — ​19.05, тривалість дня — ​11.52).

Місяць у Водолії, Рибах. 12 день Місяця.

Іменинники: Максим, Микита, Степан.

29 вересня

Сонце (схід — ​7.14, захід — ​19.03, тривалість дня — ​11.49).

Місяць у Рибах. 13 день Місяця.

Іменинники: Людмила, Віктор.

 

 Прогноз погоди

«В останніх коників, що завтра загинуть, вчуся ставленню до життя»

Леонід Кисельов мав талант так бачити осінь і передати на папері всю її важливість

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Гончаренко, 25 вересня — ​мінлива хмарність, вдень місцями невеликий дощ. Вітер південно-східний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — ​9–14 градусів тепла, вдень — ​21–26 вище нуля.

За багаторічними спостереженнями, 25 вересня найтепліше було 2015 року — ​плюс 26, найхолодніше — ​1956-го — ​0 градусів.

За багаторічними спостереженнями, 25 вересня найтепліше було 2015 року — ​плюс 26, найхолодніше — ​1956-го — ​0 градусів.

26-го — ​хмарна погода з проясненням, місцями невеликий дощ, гроза. Вітер південно-східний, 7–12, вдень місцями пориви — ​15–20 метрів за секунду. Температура повітря вночі — ​9–14 градусів тепла, вдень — ​21–26. 27-го — ​хмарно, місцями значний дощ, гроза. Вітер південно-західний, 7–12, вдень місцями пориви — ​15–20 метрів за секунду. Температура повітря вночі — ​10–15 градусів тепла, вдень — ​12–17. 28, 29-го — ​хмарно, місцями невеликий дощ. Вітер південно-західний, 7–12, вдень місцями пориви — ​15–20 метрів за секунду. Температура повітря вночі — ​5–10 градусів тепла, вдень — ​10–15.

У Рівному 25 вересня ранкові хмари протримаються недовго — ​вдень та ввечері очікується ясна погода. Без опадів. Температура повітря — ​12–26 градусів тепла, 26, 27-го — ​11–26 із позначкою «плюс», 28, 29-го — ​6–16 вище нуля.

 

Золоті слова

«Можливо, вміння бути щасливим — це теж талант. На кшталт таланту писати книги і складати музику. Карантин змінив наш ритм і перелицював цінності. У кожного був момент істини. Вимушена ізоляція замкнула нас на­одинці із собою — і змусила дивитися в дзеркало. Здрастуй, незнайомцю. У тебе моє обличчя».

Павло КАЗАРІН, український журналіст.

 

Інколи так, як «журавлі і лебеді... літаємо в небі ми»

А старше покоління наших читачів пам’ятає ці рядки  з поезії Расула Гамзатова: «Не потому ль так часто  и печально мы замолкаем, глядя в небеса?».
А старше покоління наших читачів пам’ятає ці рядки з поезії Расула Гамзатова: «Не потому ль так часто и печально мы замолкаем, глядя в небеса?».

 ... так як летять журавлі і лебеді

часом буває літаємо в небі ми

наче здіймає нас хвиля на гребені

вгору до ангелів далі від демонів

де недосяжні оку чужому ми

де звідусіль недалеко додому нам

де поміж нами відмінки відмінено

де вже не конче бути відмінником

де журавлі а місцями і – лебеді

де і найменша любов не занедбана

де над деревами високо в небі ми

а за деревами – знову дерева

знову і знову і так – безперервно

а над деревами линуть у небі –

клин журавлиний

і лебідь за лебедем...

і летимо ми на світло у темряві

все у нас є вже нічого не треба нам

ми – журавлі собі

ми собі – лебеді

високо

високо

високо в небі...

Юрій ІЗДРИК.

 

Любите гострі закуски?

Тоді вам точно має сподобатися маринований перець чилі

 

 Інгредієнти: 1 кг чилі, 100 г часнику, 2 ст. л. духмяного перцю, 600 г цукру, оцет.

Приготування. Змішайте нарізаний шматочками чилі, тонкі пластинки часнику, духмяний перець, цукор і залиште на добу. Періодично помішуйте. Викладіть у стерильні банки, залийте рідиною, що утворилася, в кожну додайте 1–2 ст. л. оцту, закрутіть. Зберігайте в холодильнику.

У нинішньому випуску «Цікавої газети на вихідні» господині знайдуть перевірені рецепти інших осінніх заготовок. А 1 жовтня поділимося секретами супових та борщових заправок на зиму. Не пропустіть!


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.