Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Правило «90/10», яке впливає на все

Повірте, комусь у цю мить не вистачає вашої усмішки.

Фото Youtube.com.

Правило «90/10», яке впливає на все

Лише мала частина подій нашого життя залежить від волі випадку, здебільшого ми самі вирішуємо, як пройде день. У цьому переконаний американський письменник Стівен Кові, він називає це принципом «90/10» і демонструє на простому прикладі

Справа в тому, що 10% подій в нашому житті ми ніяк не можемо контролювати. Не можемо запобігти поломці приладу, яким користуємося, вплинути на затримку рейсу літака або регулювати червоне світло світлофора. Але ми можемо контролювати свою реакцію на ці події.

Решта 90% – це результат нашої реакції. І того, як ми себе поводимо в неконтрольованій і стресовій ситуації.

Уявіть собі таке:

Ви снідаєте зі своєю сім’єю. І тут донька ненавмисно перекинула чашку з кавою просто на вашу сорочку. Одразу схоплюєтеся і кричите на неї, обзиваючи тюхтійкою. Дорікаєте своїй дружині за те, що вона поставила її дуже близько до краю стола. Ви летите в спальню, щоб переодягнутися, а після повернення бачите заплакану доньку, яка не закінчила свій сніданок і не зібрала речі для школи.

Так вона не встигає на шкільний автобус. Дружина поспішає на роботу, тому ви везете дочку в школу на своїй машині. Оскільки спізнюєтеся, то мчите, порушуючи правила дорожнього руху. Прийшовши на роботу із запізненням, виявляєте, що забули вдома потрібні папери. Ваш день почався жахливо і продовжується у тому ж дусі. Не можете дочекатися, коли він закінчиться. Прийшовши додому, бачите, що дружина і дочка в поганому настрої. У ваших стосунках спостерігається напруження.

Чому у вас був поганий день?

A. Тому що дочка ненавмисно розлила каву?

B. Тому що вона пропустила автобус і ви повинні були везти її до школи?

C. Тому що на дорозі був затор і ви запізнилися на роботу?

D. Тому що ви неправильно відреагували на ситуацію?

Правильна відповідь – D. Своєю реакцією зіпсували увесь день собі та своїй родині. Ви не могли нічого вдіяти з розлитою кавою, але могли контролювати свою реакцію.

Своєю реакцією зіпсували увесь день собі та своїй родині. Ви не могли нічого вдіяти з розлитою кавою, але могли контролювати свою реакцію.

Але ж все могло бути по-іншому

Кава, розлита на штани. Дочка ось–ось розплачеться. Ви м’яко кажете: «Нічого страшного, просто постарайся наступного разу бути обережнішою». Ви йдете в спальню, переодягаєте штани, берете все, що потрібно для роботи. Повертаєтеся на кухню і встигаєте побачити через вікно, як донька махає вам рукою, сідаючи в шкільний автобус. Попрощавшись з дружиною, виходите з дому. Ви приходите на роботу на 5 хвилин раніше і привітно вітаєтеся з усіма.

Реклама Google

Два різні сценарії. Обидва почалися однаково, але закінчилися по–різному. Головне – ваша реакція на події у вашому житті. Звичайно, можна продовжувати звинувачувати інших у своїх бідах і скаржитися, що життя не складається, але хіба це допомагає жити краще?

Коли хтось обганяє вас на трасі, дайте йому це зробити, не мчіть наввипередки: яка різниця, якщо приїдете на роботу на кілька секунд пізніше? Пам’ятайте про правило «90/10» і не турбуйтеся про це.

Повірте, комусь у цю мить не вистачає вашої усмішки.
Повірте, комусь у цю мить не вистачає вашої усмішки.

 Літак запізнюється, це порушує ваш розклад на увесь день. Не зривайтеся на працівниках аеропорту, вони не винні. Використовуйте цей час для читання. Зустріньтеся з іншими пасажирами і поговоріть на якусь приємну тему.

Ви нічого не втратите, якщо спробуєте застосовувати в своєму житті правило «90/10». Повірте, будете вражені результатами.

Стівен КОВІ, американський письменник.

Telegram Channel