Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Протести і виселення вагітних: що відбувається у Луцькому пологовому (Відео)

Медики проти шпиталю!

Фото Суспільного.

Протести і виселення вагітних: що відбувається у Луцькому пологовому (Відео)

Про створення на базі акушерського корпусу Луцького пологового коронавірусного шпиталю стало відомом минулого тижня 

15 жовтня луцькі депутати ухвали остаточне рішення про розміщення хворих на коронавірус на трьох поверхах пологового будинку.

Детальніше про ситуацію у медзакладі, інформує Суспільне.  

Нагадаємо, корпус Луцького пологового будинку переоблаштовують під госпіталь для хворих на COVID-19. Персонал медзакладу виступив проти такого рішення.

На засіданні бюджетної комісії в міській раді, 15 жовтня, депутати обговорили питання перепрофілювання пологового будинку у Луцьку. Зокрема, йшлося про те, що працівників Луцького клінічного пологового будинку можуть звільнити через брак належного фінансування, пов'язаного зі зменшенням кількості пологів. 

Медики пологового зібралися під Луцькрадою на протест проти такого рішення.

Що відбувається у медзакладі

Минулого тижня до Луцького пологового будинку завезли 250 нових ліжок. Їх розмістили у коридорах на кількох поверхах.

Луцький клінічний пологовий будинок — це жіноча консультація на 300 відвідувань та стаціонар на 200 ліжок, де функціонують 13 відділень. Одне з них - акушерське, пояснили медикам, буде перетворене у шпиталь для недужих на коронавірус.

Станом на 15 жовтня усі породіллі перебувають у відділенні. Персонал зібрали на збори і повідомили, що новоутворений шпиталь буде підпорядковано Луцькій міській клінічній лікарні. Породіллі ж мають переїхати у гінекологічне відділення.

Чому медики проти

Працівники пологового в один голос кажуть: сусідство з недужими на коронавірус - небезпечне для породіль та новонароджених. 15 жовтня працівники пологового вийшли на протест. Майже пів сотні людей зібралися під будівлею міської ради.

Сусідство з недужими на коронавірус - небезпечне для породіль та новонароджених. 

«Це неправильне рішення. Відстань між корпусами 20 метрів, спільний харчоблок, спільна каналізація, відходи. Якщо там буде інфекційна лікарня – не будуть там жінки, будуть боятися народжувати», - розповів завідувач відділення реанімації Віталій Богданович.

Приміщення, куди пропонують перевести вагітних і породіль – не пристосоване для пологів і це небезпечно для мам і їхніх малюків, каже лікар-анестезіолог Михайло Божик. З його слів, пацієнти будуть тіснитися в одному корпусі.

Підтримати медиків прийшли також кілька колишніх та майбутніх пацієнток пологового будинку.

Що кажуть міські та обласні владці

Обласна та міська комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, ще 12 жовтня підтримали перепрофілювання акушерського відділення у шпиталь.

Ситуацію навколо пологового і протесту медиків сьогодні обговорювали і в облдержадміністрації й під час позачергової сесії Луцькради. Нагадаємо, 24 міські обранці, попри протести проголосували «За» розгортання шпиталю.

Як розповів виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, створення шпиталю вимушений крок: «кожен адміністративний округ, за дорученням уряду має розгорнути додаткові інфекційні госпіталі. Це тимчасово. Госпіталь у пологовому працюватиме доки в ньому буде потреба».

 

Зі слів головного лікаря обласного центру Володимира Лотвіна, пологовий будинок для розгортання шпиталю обрали, бо в закладі є киснева станція. Ситуація ж з захворюваністю в місті лишається напруженою. Так, у відділення для «важких» недужих на COVID-19 в обласній лікарні лишилося 10 вільних ліжкомісць. В обласній інфекційній лікарні - лишилося всього два місця.

Перший заступник голови облдержадміністрації наголосив, що рішення про відкриття госпіталю вже остаточне. Тепер представники органів влади спільно з медиками будуть вивчати питання щодо ефективного розміщення  ліжко-місць.

 

 

 

 

Найближчим часом на жінок, які нині лежать в акушерському відділенні чекає переселення. Зі слів виконувача повноважень Луцького міського голови Григорія Пустовіта, процес переселення для жінок буде безпечним: «там є між відділеннями внутрішні переходи. Ніхто породіль на холод виганяти не буде».

Щодо безпеки сусідства з недужими на коронавірус в Луцькраді кажуть: акушерське та гінекологічне відділення мають різні системи вентиляцію. Загрози для вагітних, породіль та новонароджених не вбачають.

 

 

 

 

Джерело: Суспільне. Волинь.
Telegram Channel