Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
5 фактів і 5 висновків  після місцевих виборів

Остаточно встановити результати голосування Центральна виборча комісія має не пізніше 6 листопада. Попередньо їх почнуть оголошувати від сьогодні.

Фото kaniv-rada.gov.ua.

5 фактів і 5 висновків після місцевих виборів

Факти

  •  У більшості обласних центрів України мають шанс залишитись у своїх кріслах «старі» мери. У Києві, Харкові, Запоріжжі, Хмельницькому, Івано–Франківську, Тернополі та Чернігові вони перемагають уже в першому турі, в інших містах виходять у другий. Лише у Чернівцях, Рівному, Херсоні обрано нових голів. А також у Луцьку, де мера не було з лютого 2017 року, коли помер Микола Романюк.
  •  Під час голосування 25 жовтня була найменша явка за історію загальнонаціональних виборів в Україні. За даними ЦВК, на дільниці прийшли 36,88% громадян. За останні десятиріччя явка на таких виборах не падала нижче 40%. На попередніх місцевих перегонах у 2015 році вона становила 46,6%.
  •  На Волині домінує партія «За майбутнє», яку пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським і яку очолює його друг, волинянин Ігор Палиця. Ця політична сила взяла перше місце на виборах до обласної ради та до Луцької міської ради. «За майбутнє» претендувала на всеукраїнський успіх, вклавши великі кошти у свою розкрутку. Партія має точкові успіхи по Україні, зокрема обрання головами ряду міст та ОТГ, які йшли під її прапорами. Проте можна говорити про поразку в таких знакових містах, як Київ, Дніпро, Одеса, де Ігор Палиця свого часу очолював обласну держадміністрацію, тощо. Там результат «За майбутнє» становить у межах відсотка.
  •  Єдиною політичною силою, яка матиме своїх депутатів в усіх обласних та у міських радах всіх обласних центрів, виявилась партія «Європейська Солідарність». Партія Зеленського «Слуга народу», наприклад, не пройшла до Львівської та Івано–Франківської міських рад. А проросійської фракції ОПЗЖ не буде в кількох облрадах Західної України, в тому числі і у Волинській.
  •  Комітет виборців України заявив, що день голосування на місцевих виборах у цілому відповідав стандартам чесних і демократичних виборів. Однак, за даними КВУ, фальсифікації в окремих громадах могли «мати суттєвий вплив на результати волевиявлення».
    Найяскравіший приклад неприхованого підкупу та фальсифікацій виявила нардеп від «Європейської Солідарності» Вікторія Сюмар у Борщагівській ОТГ, що межує з Києвом. Вона продемонструвала протоколи, підписані головою, заступником і секретарем комісії, з мокрими печатками, на яких… не було цифр. «А ці цифри малювала секретарка Кадебського (чинний голова ОТГ, який програє, але хоче залишитись в кріслі. — Ред.) в нього в приймальні», — розповіла Сюмар. Після цього нардепку побили і хотіли виштовхати з приміщення, але оперативно втрутилась поліція, яка веде зараз цю резонансну справу.

Після цих виборів Українська держава остаточно входить в нову епоху розвитку, адже мережа ОТГ покрила всю її територію. 

Висновки

  • Партія Зеленського «Слуга народу» зазнала на місцевих виборах нищівної поразки, якщо порівнювати її результат із президентськими та парламентськими виборами. У головному місті держави — Києві — люди взагалі ледь не викинули «слуг» за політичний борт, — там вони отримали 7,4%. Це — поразка особисто Володимира Зеленського, адже рейтинг його строкатої партії тримається на його особистому.
  •  Свою силу показали місцеві партії. Зокрема, «Українська стратегія Гройсмана» у Вінниці, «Блок Кернеса — Успішний Харків» у Харкові, «Блок Вадима Бойченка» у Маріуполі тощо. Ці локальні політичні сили впевнено беруть перші місця у ради своїх регіонів. Маємо фактично появу новітніх феодалів. При авторитетній центральній владі це не страшно. Головне, щоб ці феодали не почали перетворювати децентралізацію на федералізацію. З іншого боку сильні місцеві проєкти стали перепоною для експансії прокремлівських сил на зразок ОПЗЖ та партії Шарія.
  •  Фактично відбулось повернення популярності ідеологічних партій. Прихильники української України та руху у Європу зосередились навколо «Європейської Солідарності», а прихильники «руского міра» — навколо ОПЗЖ. Тож на майбутніх парламентських виборах тим, хто зараз голосував за місцеві партії або за політсили «какая разніца» чи «за все хороше», доведеться обирати між партіями, які відстоюють чіткий вектор руху держави.
  •  Те, що «Європейська Солідарність» матиме своїх депутатів в усіх обласних радах та в радах усіх обласних центрів, — однозначний позитив. Адже це означає, що в кожному регіоні країни є тверде проукраїнське та проєвропейське ядро, що Україна може спотикатись на своїй дорозі до цивілізації, але збити її з цього курсу вже неможливо. Ні проросійським силам, ні олігархічним.
  •  Після цих виборів Українська держава остаточно входить в нову епоху розвитку, адже мережа ОТГ покрила всю її територію. До гасла УПА «Воля народам, воля людині!» додалось ще й «воля громадам», що цілком відповідає українському характеру. Наша держава отримала 1470 громад і, відповідно, стільки ж «гетьманів». Частина з них точно будуть успішними і покажуть приклад іншим. Хай це буде ваша!


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel