Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Зніміть свою маску і не лякайте людей.  Ви ж – як біла ворона»

Який, жіночко, коронавірус? То все вигадки політиків.

ldmp.com.ua

«Зніміть свою маску і не лякайте людей. Ви ж – як біла ворона»

ЗМІ частенько повідомляють про конфлікти в громадському транспорті через те, що хтось уперто не хоче одягати захисну маску. Деколи доходить й до побиття водіїв чи того, хто зробив зауваження порушникові карантинних вимог. У нашій ситуації все навпаки

Конфлікт виник через те, що жінка зайшла в автобус ... у захисній амуніції, а водій і пасажири були без неї.

– 19 вересня я їхала додому, у Переспу, – розповідала пані Лідія. – О 17 годині 45 хвилин біля «Променя» сіла в маршрутку «Луцьк – Любомль». Підходить водій: «Ви що, хвора?». «Ні», – кажу. – «Чого ж тоді маску насунули? Скидайте». Я обурилася: «Ви хіба не знаєте, що зараз коронавірус лютує, і в громадському транспорті всі повинні бути в масках». А він мені: «Який, жіночко, коронавірус? То все вигадки політиків. Та коли б я вимагав, щоб пасажири одягали маски, то без штанів залишився б, не мав би виручки». Від почутого мені, як то кажуть, відібрало мову. Тож лише спромоглася сказати тому Хомі невіруючому, що говорить так, бо, певне, його і близьких людей коронавірус не зачепив.

Конфлікт виник через те, що жінка зайшла в автобус ... у захисній амуніції, а водій і пасажири були без неї.

Але інцидент на цьому не закінчився. Коли жінка виходила у Переспі, то почула кинуте навздогін: «Зніміть свою маску і не лякайте людей. Ви ж – як біла ворона».

– Після цього я почувалася, як обпльована, – обурювалася жінка. – За що мене так образили? Я ж дотримувалася усіх карантинних правил, а мене ще й висварили як першокласницю, зіпсували настрій.

Читати Василя Стуса

«Щоб відмитися від історії і відповідальності, Медведчук хоче убити Стуса ще раз. Убити книгу — ​це значить убити поета вдруге. І тому «Справу…» Кіпіані треба видавати тираж за тиражем. Бо книга про Стуса повинна бути у кожній бібліотеці, кожній школі і кожному домі…»

 

 Цитую Юрія Бутусова і думаю про те, що саме така література, яка виходить за межі книгарень, буде жити. Саме вона вчить, що навіть за найбільшого тиску – ти маєш вибір, ти маєш можливість лишитись собою і не відмовлятись від того, що є для тебе справді важливим. Як сказав свого часу Любомир Гузар: «Василь Стус навіть за ґратами лишався вільною людиною  в невільній державі».
Після рішення Дарницького районного суду Києва, який заборонив розповсюдження тиражу книги журналіста й історика Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука, у мережі вибухнула хвиля підтримки і книги, й автора, й видавця. Говоримо з подругою на цю ж тему. «Чому ніхто не обурюється, що Медведчук живе собі далі в країні, чиїм ворогом був і є. Чому жодна влада не вислала його за межі України? Стус не переживав би за заборону книжки. Але йому боліло б те, що нічого не змінилося», – це мов крик душі і важко з цим не погодитися.

Ті, хто знав поета, розповідають про нього як про людину кришталевого сумління. Чого вартують його листи до сина, дружини, друзів? Я вивчала й пізнавала його саме так – вчитуючись у кожне слово. 

«Коли наші нащадки будуватимуть не барикади, а храм справедливости, їм найбільше стане в пригоді той, кого ви зараз цькуєте. Може, саме за його порадами вони визначатимуть висоту склепіння», – одна з останніх промов поета. Тож обов’язок кожного, кому важлива свобода, — читати Василя Стуса. І за будь-яких обставин, хоч би що не витворяли українські суди — поширювати правду. Завжди.

Календар

29 жовтня

Сонце (схід — ​7.06, захід — ​16.58, тривалість дня — ​9.52).

Місяць в Овні. 14 день Місяця.

Іменинники: Євген, Леонтій.

30 жовтня

Сонце (схід — ​7.07, захід — ​16.56, тривалість дня — ​9.52).

Місяць в Овні, Тельці. 15 день Місяця.

Іменинники: Кузьма, Андрій, Антон.

31 жовтня

Сонце (схід — ​7.09, захід — ​16.55, тривалість дня — ​9.46).

Місяць у Тельці. 16 день Місяця.

Іменинники: Марина, Давид, Семен.

1 листопада

Сонце (схід — ​7.10, захід — ​16.55, тривалість дня — ​9.45).

Місяць у Тельці. 17 день Місяця.

Іменинники: Іван, Леонтій.

2 листопада

Сонце (схід — ​7.12, захід — ​16.53, тривалість дня — ​9.41).

Місяць у Тельці, Близнятах. 18 день Місяця.

Іменинники: Артем, Клавдія, Валерій.

3 листопада

Сонце (схід — ​7.14, захід — ​16.51, тривалість дня — ​9.37).

Місяць у Близнятах. 19 день Місяця.

Іменинники: Яків, Іван, Богдан.

Погода

А «квіти восени вже хочуть залишитись лише в далекій пам’яті дощів…»

Ліна Костенко так неперевершено описує осінь

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Василя Климюка, 29 жовтня — ​мінлива хмарність, без опадів, місцями туман. Температура повітря вночі — ​5–10 градусів тепла, вдень — ​9–14 вище нуля.

30-го — ​хмарна погода з проясненням, невеликий дощ. Температура повітря вночі — ​4–9 градусів тепла, вдень — ​7–12 з позначкою «плюс». 31-го — ​мінлива хмарність, без опадів.  Температура повітря вночі — ​2–7 градусів тепла, вдень — ​6–11 з позначкою «плюс». 1, 2, 3 листопада — ​мінлива хмарність, без опадів. Температура повітря вночі — ​1–6 градусів тепла, вдень — ​5–10 з позначкою «плюс».

Реклама Google

У Рівному 29 жовтня протягом усього дня погода буде похмурою. Температура повітря — ​8–13 градусів тепла, 30, 31-го — ​6–9 із позначкою «плюс», 1, 2, 3 листопада — ​5–9 вище нуля.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel