Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Коронавірус на Волині: «Вийдіть із тролейбуса, дружина хай їде, а вам нема місця!..»

Навіть якщо тест на коронавірусну інфекцію негативний, не забуваймо про загрозу грипу і ГРВІ.

Фото unn.com.ua.

Коронавірус на Волині: «Вийдіть із тролейбуса, дружина хай їде, а вам нема місця!..»

Знервована водійка не рушила, поки літній чоловік не послухався. На черговій зупинці до салону не пустили молоду жінку, бо була без маски. Частина пасажирів сприйняла такі дії з розумінням. Але у багатьох строгі обмеження викликали невдоволення: мовляв, Луцьк же не в «червоній зоні»

Чому «карантинний світлофор» не працює?

З учорашнього дня «червоний» рівень епідемічної небезпеки на Волині затверджено у містах Володимирі–Волинському, Ковелі та Нововолинську, така ж доля спіткала й Іваничівський, Ківерцівський та Турійський райони, решта населених пунктів області — «помаранчеві». На засіданні спеціальної державної комісії, яка збирається кожні два тижні, встановили чималий перелік обмежень для «червоних» територій: і в сфері освіти та культури, і в галузі торгівлі та громадського харчування, і в інших видах діяльності. Розповідати про всі заборони не будемо, адже, попри вказівки згори, місцева влада часто з ними не погоджується.

Наприклад, незважаючи на те, що Рівне віднесли до «червоної зони», там діти з понеділка пішли у школи, працюють магазини, заклади громадського харчування та торгові центри. Позицію «неслухняних» міських голів, які вже давно виявляють незгоду із принципами «зонування», можна зрозуміти. А ось логіку МОЗ, що продовжує твердити про ефективність адаптивного карантину, пояснити важко. Аби створити видимість роботи, засідають комісії, гають час чиновники, хоча всі давно переконалися, що «карантинний світлофор» не працює.

Тепер усім пацієнтам із пневмонією роблять ПЛР–тестування.

Адже бачимо зі щоденного життя, що все більше людей хворіє: знайомі, родичі, друзі. Щоправда, якщо вірити статистиці, ситуація на Волині благополучніша, ніж у багатьох регіонах. Найбільшу кількість свіжовиявлених інфікованих за попередню добу зафіксували на Харківщині (817), у Києві (507), Львівській (464), Чернівецькій (418) та Житомирській (398) областях. Загалом у неділю в Україні додалося 6 754 інфікованих. Менше, ніж скажімо, 30 жовтня, коли заразилося 8 312 осіб за добу. Але радіти нема приводу.

«Потрібно збільшити тривалість роботи лабораторій у вихідні, бо зараз чітко видно, що саме у неділю опрацьовується значно менше зразків. Очевидно, що для цього потрібно навчати більше людей і краще оплачувати їхню роботу, зокрема, спрямовувати більше держ­коштів на закупівлю реагентів та необхідного обладнання… Через ту кількість тестів, які роб­лять приватники і отримують за це гроші, такі дії керівництва МОЗ виглядають підозріло», — вважає ексочільниця міністерства Уляна Супрун.

Нинішній міністр охорони здоров’я Максим Степанов у залученні приватних лабораторій до тестування на COVID-19 гріха не вбачає. «Ми говорили, що на середину листопада повинні вийти на 50 тисяч тестувань у день, і працюємо в цьому напрямку», – сказав він, похвалившись, що у низці регіонів запрацював механізм передачі зразків на дослідження приватним лабораторіям, а це дасть змогу ліквідувати черги.

Читайте на нашому сайті також публікацію «Головний санлікар України спрогнозував, якою буде ситуація з коронавірусом взимку».

На Волині в неділю методом ПЛР на виявлення вірусу COVID-19 було обстежено 1177 осіб, у результаті додалося ще 199 нових випадків зараження, найбільше їх зареєстровано у Володимир–Волинському районі — 36, на Ковельщині — 25, у Луцьку — 20, Нововолинську — 18… У Луцькому районі одна людина померла, всього ж коронавірус убив 273 волинян.

Зате поскаржитись тепер стане легше

– 2 листопада в Україні розпочав роботу контакт-центр із протидії коронавірусній хворобі, який працює цілодобово і безкоштовно, — повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу. – Тепер кожен громадянин, у якого виникають запитання про COVID-19, може зателефонувати за номером 0 800 60 20 19, в центрі працює 150 операторів.

Навряд чи ще одна «дармоїдська структура» захистить нас від проблем. Адже за тиждень приріст хворих на коронавірусну інфекцію становив понад 8 тисяч. Зростає і кількість госпіталізацій. «Тепер усім пацієнтам із пневмонією роблять ПЛР–тестування. За минулий тиждень було протестовано 37 265 пневмоній, що на 9 тисяч більше, ніж позаминулого», – звітує міністр, щоразу нагадуючи про необхідність збільшення кількості ліжко-місць для хворих із COVID-19.

Утім, на місцях виконують це завдання з чималими труднощами. Не скрізь погоджуються перепрофілювати райлікарні в інфекційні шпиталі, не дають згоди на це, зокрема, в Луцькому районі. А в обласному центрі вирішили віддати для лікування коронавірусної інфекції один корпус пологового будинку, та через організаційні неув’язки справа затягується. Адже його чомусь підпорядкували Луцькій міській клінічній лікарні, яка не має ліцензії на лікування пацієнтів із COVID-19. От і тривають перемовини з МОЗ і Національною службою здоров’я.

Завантаженість ліжок в опорних закладах першої хвилі для недужих із коронавірусною інфекцією в Україні станом на 31 жовтня становить 67,2%. Пацієнти потребують кисневої терапії, але далеко не скрізь є змога її забезпечити. Бракує і лікарів та належно підготовленого персоналу. Чи не щодня нас лякають, що скоро ситуація стане катастрофічною, доведеться вибирати, кому надавати допомогу, а кого залишати напризволяще. І скаржитися операторам контакт-центру в Києві буде марно. У багатьох областях уже сьогодні потрапити до лікарні непросто.

У багатьох областях уже сьогодні потрапити до лікарні непросто.

«Що робить керівництво МОЗу? Зменшує показник сатурації, за яким мала б проводитися обов’язкова госпіталізація людини. Тепер приводом до ушпиталення є показник 92% і менше. Це означає, що хворі, які почуватимуться дуже погано, змушені будуть залишатися вдома, — пише Уляна Супрун, критикуючи діяльність теперішніх очільників МОЗ. – Ще в серпні було визначено потребу у підключенні до кисню 80% ліжок, зараз їх під’єднано 16 тисяч, що дуже далеко від потреби».

Стало відомо, що за попередню добу відразу чотири європейські країни – Греція, Велика Британія, Австрія і Бельгія — заявили про посилення карантину у зв’язку з другою хвилею коронавірусу і побоюваннями, що системи охорони здоров’я можуть не впоратися з можливим навантаженням. Що вже казати про нашу багатостраждальну медицину.

Тож подякуймо тим, хто на першій лінії. Бо напевне, результативніше, аніж усі комісії, протидіють коронавірусу на місцях медики, принципові водії автобусів і тролейбусів, сумлінні техпрацівники у школах і совісні няні в садочках…

Читайте на нашому сайті також публікацію «Хвора на коронавірус породілля вистрибнула з вікна пологового будинку».​


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel