Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Як поливати кімнатні рослини в опалювальний період

У містах дощову воду не використовують, оскільки в ній містяться шкідливі речовини.

Фото pixabay.com.

Як поливати кімнатні рослини в опалювальний період

Основне правило: гарно промочити субстрат у глибину і не давати застоюватись воді. Необхідну її кількість визначити досить складно, тому що вона залежить від вазона, розміру горщика, якості грунту, температури повітря і пори року

При поливі спершу земля повинна як слід просочитися, і тільки потім коріння починає свою роботу. Про цю особливість дуже важливо не забувати, тому що, приміром, чисто торф’яний субстрат, який використовують професіонали, дуже погано вбирає вологу, якщо повністю висохне.

У результаті ви поливаєте, а земля не просочується. Тоді треба занурити горщик у воду (частинки грунту можуть спочатку плавати, що доводить його сухість) мінімум на пів години. За цей час до торфу повернеться його губчата консистенція, і він добре зволожиться. Потім дайте стекти надлишку рідини і поверніть вазон на звичайне місце.

Реклама Google

Проблеми виникають не тільки через неправильний ритм поливу, але й через якість води.

Субстрати для кімнатних рослин (за винятком ґрунту для орхідей) мають здатність затримувати воду і живильні речовини. У горщику зовсім мало землі, тому надлишок мінеральних елементів (вапна) або шкідливих речовин (хлору в міській водопровідній воді) буде накопичуватися в субстраті, що негативно позначиться на рослині.

Водопровідну воду наливають заздалегідь і залишають у відкритому посуді, щоб устиг вивітритись хлор.

Найкраще поливати вазони дощовою і талою водою, зібраною в сільській місцевості. Вона нейтральна і чиста. У містах дощову воду не використовують, оскільки в ній містяться шкідливі речовини. Для поливу можна брати воду з-під крана, вона не така вже й погана за якістю, але в ній містяться дві речовини, які так не подобаються рослинам, — вапно і хлор. Водопровідну воду наливають заздалегідь і залишають у відкритому посуді, щоб устиг вивітритись хлор. А для пом’якшення досить додати нейтралізатор або сік половинки лимона на 10 л. До речі, за цей час вода нагріється до кімнатної температури, що також дуже важливо.

Джерело: rosdim.com.
Telegram Channel