Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Волинський борщ «на крові» вразив відомого кулінара

Під час експедиції їх найбільше вразив борщ із крові щойно заколеного кабана, рецепт якого знайшли члени громадської організації у Шацьку, що на Волині.

Волинський борщ «на крові» вразив відомого кулінара

Дослідник української кухні, переможець шоу «МастерШеф», кулінарний експерт Євген Клопотенко вважає цю страву нашим великим національним надбанням

Нещодавно Клопотенко домігся, щоб борщ внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Таке рішення за його ініціативою прийняла Експертна рада при Міністерстві культури та інформаційної політики. Наступний крок — внесення цієї страви до нематеріальної культурної всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

– Піднесення після реєстрації борщу схоже на те, що я відчув після перемоги в кулінарному телешоу,?— ?зізнався кулінар.?— ?Це був величезний успіх. Ніби ти стоїш і кажеш на весь світ: «Так! Невже я це зробив? Невже мені вдалося?». Дуже багато зусиль було затрачено, щоб це відбулося. І це сталося. Я буду робити все, щоб інформація про це й надалі поширювалася в ЗМІ і всі ми почали розуміти й любити борщ набагато більше, ніж зараз. Щоб щоразу, коли ми їли його, розуміли, що їмо не просто смачненну страву, а пробуємо національну гордість.

Під час експедиції їх найбільше вразив борщ із крові щойно заколеного кабана, рецепт якого знайшли члени громадської організації у Шацьку, що на Волині.

Рік команда Євгена Клопотенка їздила Україною та збирала рецепти цієї страви, аби сформувати облікову карту для подачі на розгляд Експертної ради. Під час експедиції їх найбільше вразив борщ із крові щойно заколеного кабана, рецепт якого знайшли члени громадської організації у Шацьку, що на Волині.

Читайте також: Нехай москалі хлебчуть щі. А борщ — таки український!

Цитата

«Міфом є те, що в нас існують регіональні рецепти борщу. Насправді це не так, у нас існують не регіональні, а сімейні рецепти борщу».

До речі

На думку невтомного популяризатора борщу Євгена Клопотенка, крім цієї страви, є ще ряд «чудес» української кухні, які можна висунути на внесення в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: «У нас ще є такі страви, як, наприклад, гуслянка (дуже схожа на йогурт), качана каша (пшоно, закачане в борошно з яйцями), гамула (випічка із запечених яблук і маку), калатуша (суп із грибами та рибою) і буряковий квас. Усі вони є українськими, самобутніми і гідними світового визнання»,— заявив він.

Можливо, незабаром щось із цих страв можна буде спробувати не тільки в ресторанах, а й навіть у школах, адже Євген Клопотенко разом із першою леді Оленою Зеленською ведуть проєкт із поліпшення шкільного харчування. Передбачається, зокрема, що із меню для учнів зникнуть сосиски, зате з’являться різноманітні прянощі.

Смачного нам усім борщу! А також калатуші, гуслянки та гамули із буряковим квасом! 

Василина СМЕТАНА​.

Telegram Channel