Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Цукерки і цукор нашій сім’ї були не по кишені, тому їх заміняли фрукти і ягоди…»

Що заховано в гарбузі?

Фото Pixabay.

«Цукерки і цукор нашій сім’ї були не по кишені, тому їх заміняли фрукти і ягоди…»

Так написала нам у листі, відповідаючи на запитання 45-го туру, Марія Книш із села Смідин Ковельського (донедавна Старовижівського) району Волинської області. Пані Маріє, зараз у модних ресторанах узвар – напій із «сушки» (сухофруктів) – користується більшою популярністю, ніж заводські соки чи води.☺ До вашого листа ми ще повернемося, але насамперед маємо нагадати запитання, відповідь на яке почали обговорювати

«Гарбуз із секретом» – 45 (2020)

«Три дівиці у світлиці, / Три красуні білолиці, / Пізно ввечері сиділи, / Між собою гомоніли…» Розпочну це запитання з переспіву Віри Паронової «Казки про царя Салтана» Олександра Пушкіна. А далі процитую цього ж автора «Казку про мертву царівну і сімох богатирів»: «Любе дзеркальце, скажи / Та мій сумнів розв’яжи: / Хто на світі наймиліший, /Найгарніший, найбіліший?» (переклад Олександра Грязнова). Справа в тому, що відомі на весь Всесвіт три дівиці поцікавилися в одного знаного пана, хто ж із них «усіх миліший» під зорями? Звісно, наобіцявши йому сім міхів усіляких багатств і задоволень. Вибрав пан, до речі, задоволення і тій, хто його обіцяв організувати, вручив один предмет із написом «найвродливіша». Звісно, інші не могли цього стерпіти, і скоро після цього розпочалася відома всім війна… Але облишмо їхні чари-чвари-бари, бо нас цікавить лише цей «нагородний» предмет, який сьогодні і заховали в гарбузі.

Він і зараз, як і в часи зародження людства, один із найпопулярніших у світі. Без сумніву, нинішніх літа й осені ви тримали його в руках. І не тільки тримали. І не тільки влітку і восени… Бо бажано всім виконувати відповідну функцію з цим предметом, кажуть знаючі люди, – щодня. Тоді будете і красиві, і здорові.

Що за предмет ми заховали у гарбузі?

Реклама Google

«І красиві, і здорові, і розумні…» Не раз довелося повторювати ці слова, визначаючи нинішнього переможця конкурсу історій, як шукали відповідь. І щоб не піднести читачам ЯБЛУКА розбрату (саме цей фрукт ми і заховали у гарбузі), вирішили так: розділити перше місце між двома волинянками: Марією Книш із села Смідин Ковельського (донедавна Старовижівського) району і Ольгою Сидорук із села Кропивники Ковельського (донедавна Шацького) району, опублікувавши фрагменти з їхніх листів-відповідей, а також вручити кожній по 100 гривень призових.

Відповідь треба надіслати до 13 грудня тільки у вигляді sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Коронавірус», «Три  ведмеді», «Вадим Гетьман»).

Насамперед надамо слово Марії Книш, а історію Ольги Сидорук ви прочитаєте в нашій врізці. «Біля моєї хати росте сад, який посадив мій батько. Яблуні в ньому займають почесне місце… – наголосила в листі Марія Денисівна. – Сад батько плекав для дітей, бо раніше фрукти і ягоди малятам заміняли цукерки, а зимою ми пили узвар із сухофруктів. От варення, джемів чи повидла тоді не варили, бо цукор був нашій сім’ї не по кишені. Мали лише той, який давали на трудодні за обробіток цукрових буряків. Знаєте, як ми готували компот? Восени збирали рештки цукрових буряків на колгоспному полі (добре, що не боронили це робити), відварювали почищені буряки і в цей відвар кидали сухофрукти: яблука, вишні, сливи (це вже своє було). Ось такий компот. Але кращого за нього і зараз немає!

Тепер у хаті нашій живу одна, а от батьківські яблука їдять його і діти, і внуки, і правнуки, і праправнуки. Посади сад – і тебе будуть пам’ятати твої нащадки. Це незаперечна істина».

А для визначення переможця серед 14 учасників, які надіслали есемески з правильною відповіддю – словом «ЯБЛУКО»,  – ми знову вдалися до жеребкування. Його провів новообраний голова Рівненської територіальної громади, що тепер належить до Ковельського (раніше Любомльського) району Волинської області Юрій Миколайович Фініковський. Тож вердикт такий: володарями 100 гривень стануть Ірина МАЛИНОВСЬКА із міста Ковеля Волинської області («Правильно ви наголосили, що яблуко має бути в раціоні щодня, англійці навіть склали прислів’я на цю тему – «Аn apple a day keeps the doctor away!», що у вільному перекладі звучить: «Хто яблуко в день з’їдає – у того лікар не буває!») і Вікторія БОБКО із села Затурці Володимир-Волинського (донедавна – Локачинського) району Волинської області («Лікарі радять їсти цей фрукт зі шкіркою, бо саме у ній міститься найбільша кількість корисних речовин»).

Що ж, переможців і їхні призові оголосили – час задавати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» – 49 (2020)

Переконаний, фраза «Цей предмет є в кожного дома і на дачі» змусить ваш мозок працювати ще активніше. Звісно, сучасні технології удосконалили його, щоб полегшити людський труд. Але і первісний варіант щоразу дає фору новітнім, особливо, коли нема струму. А ідея його заховати в гарбуз виникла після прочитання твору відомого українського письменника, який, до речі, працював колись у нашій газеті «Волинь». Описав романтичну історію кохання, яка закінчилася одруженням і перейшла в сірі будні, коли одного разу мама-теща підгледіла особливий «дефект» на тілі зятя. Довелося робити операцію. Але після неї «дефект» не викинули – він «перевтілився» у захований нами предмет і щоразу стає у пригоді тещі під час хатньої роботи. До речі, таким словом обзивають іноді не тільки речі, а й чоловіків, і жінок. Кузьма Скрябін цьому навіть пісню жорстку присвятив.

Що заховано в гарбузі?

Відповідь треба надіслати до 13 грудня тільки у вигляді sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Коронавірус», «Три  ведмеді», «Вадим Гетьман»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як розгадував завдання.

Читайте також: «Чому не розлучалися? Бо два рази витримати такі обряди, як на буковинському весіллі, неможливо…».

Telegram Channel