Чому майбутнім мамам смакують... крейда і земля? - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.00 € 32.71
Чому майбутнім мамам смакують... крейда і земля?

Від анемії вагітних можуть урятувати здорове харчування і народна медицина.

Фото tochka.net.

Чому майбутнім мамам смакують... крейда і земля?

Дані Центру медичної статистики МОЗ свідчать про те, що кожна 4-та вагітна українка страждає від анемії. Зазвичай, пацієнткам призначають залізовмісні препарати. Але, можливо, варто спочатку спробувати під наглядом лікаря виправити ситуацію народними засобами?

Відомо, що недостатня кількість еритроцитів та заліза в організмі може спричинити передчасні пологи, недоношування, дострокове відшарування плаценти, родову кровотечу тощо. До того ж, і в дітей, народжених жінками, які страждають від цього захворювання, також проявляються всі ознаки дефіциту заліза. Адже в період внутрішньоутробного розвитку плід не зміг сформувати необхідні його запаси. 

Стан анемії характеризується частими запамороченнями, слабкістю,  сонливістю або, навпаки, порушенням сну, безсонням,  блідістю, сухістю шкірних покривів. Іноді про проблему свідчать жовтушність шкіри, особливо в ділянці носа, тріщинки на губах та «заїди» в куточках рота. Волосся стає сухим і ламким,  випадає. Може турбувати нетримання сечі. Іноді вагітній хочеться їсти крейду,  землю.

Щоб уникнути цієї патології, харчування під час вагітності повинне бути повноцінним, містити продукти з високим вмістом заліза і білків тваринного походження. Це відварене м’ясо яловичини, печінка, риба, молоко і кисломолочні продукти. Слід більше їсти свіжих овочів і фруктів, салати з моркви, капусти,  свіжі яблука. Хорошим профілактичним продуктом є гречана каша. 

Читайте також: До чого сниться вагітність.

Порадившись із лікарем, можна скористатися  народними засобами проти анемії.  Звечора вичавіть буряковий сік, залиште його в холодильнику на ніч. Вранці приготуйте сік із яблук зелених сортів і моркви. Всі інгредієнти у рівних пропорціях змішайте і пийте по половині склянки між прийомами їжі.

Харчування під час вагітності повинне бути повноцінним, містити продукти з високим вмістом заліза і білків тваринного походження.

Якщо нема алергії на продукти бджільництва, жінки можуть збільшити рівень гемоглобіну в крові, споживаючи суміш з квіткового пилку, меду, маточного молочка.

Для профілактики і лікування анемії можна використовувати кульбабу. Ця рослина містить фолієву кислоту. Гарненько промийте і обдайте окропом зібрані стебла разом із корінням, пропустіть через м’ясорубку. Потім із отриманої маси вичавіть сік, використовуючи складену в кілька шарів марлю. Пийте по 1/3 склянки соку, розведеного слабким відваром кропиви, тричі на добу.

У плодах інжиру міститься велика кількість заліза, тому і його дуже корисно вживати  під час вагітності.  Розімніть 5–6 плодів, залийте 1 склянкою свіжого молока, залиште на годину. Потім з’їжте  в два прийоми. 

Якщо не допоможе, слід приймати залізовмісні препарати, але тільки ті, які безпечні для  малюка.  Необхідно пройти повний курс лікування і не переривати його, навіть якщо самопочуття значно поліпшилося. 

Оксана КРАВЧЕНКО.

Читайте у нас також: «Що треба їсти у разі застуди, грипу чи Covid-19».