Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«А без нього, кажуть люди, доброго борщу не буде...»

Смачного!

agravery.com

«А без нього, кажуть люди, доброго борщу не буде...»

Про це господині добре знають. Як, зрештою, і про те, що приготувати з буряка можна не лише борщ. Він чудово поєднується із багатьма продуктами, причому найрізноманітнішими: від часнику – до чорносливу, горіхів і яблук. А отже, підійде ще й для приготування чудових салатів, закусок і соусів на будь-які смаки

«Букет» 

Такою стравою можна не тільки здивувати, а й освідчитися. Розкішно і смачно!

Інгредієнти: 2 буряки, 4 варені яйця, 200 г вареної моркви, 500 г вареного курячого філе, 500 г шампіньйонів (або маринованих опеньків), 300 г твердого сиру, 200 г волоських горіхів, 1 зубчик часнику, майонез, сіль, перець.

Приготування. Дрібно нарізати варену моркву і курятину. Обсмажити окремо печериці й цибулю. Яйця та сир покраяти кубиками, горіхи підсушити і натерти на тертці або потовкти качалкою. Перемішати всі інгредієнти і заправити майонезом.
Для оздоблення змішати натерті на дрібну тертку варений буряк і 2 зубочки часнику, заправити 2–3 столовими ложками майонезу і намастити цією сумішшю 2 завчасно приготовлені млинці, згорнути їх у рулет, нарізати невеликими шматочками (завтовшки приблизно 1,5 см). Викласти отримані «трояндочки» по всій площі салату, прикрасити зеленню.

Читайте також: Рецепти найкращих новорічних салатів від «Волині».

Буряковий салат зі смаженою цибулею 

Стане у пригоді тим, хто планує постити. Смакуватиме страва і теплою, і холодною

Інгредієнти: 2 буряки, 2 цибулини, 3–4 ст. л. олії (краще оливкової), 1 ст. л. оцту, 2 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. цукру, сіль, спеції.

Приготування. Натерти сирий буряк на тертці для корейської моркви, додати цукор і залишити настоюватися, щоб буряк пустив сік. Нарізати дрібно цибулю. На дуже маленькому вогні протушкувати буряк у власному соку, накривши кришкою, протягом пів години, періодично помішуючи. Цибулю обсмажити на олії до золотистого кольору (5–7 хвилин). Смажену цибулю змішати з тушкованим буряком, влити соєвий соус і протушкувати ще 3 хвилини. Додати оцет, сіль, спеції. Салат має настоятися хвилин 20.

Яблука, очищені від шкірки та серцевини з насінням, натираємо на тертці з великими отворами або нарізаємо красивою соломкою. Буряк чистимо і подрібнюємо так, як і яблука.

«Ситна вечеря» 

Ніжний смак вареного буряка у поєднанні із сиром та яйцями розбавить солодкуватий чорнослив, а часник додасть легкої пікантної нотки

Інгредієнти: 1 варений буряк, 2 варені яйця, 80 г твердого сиру, 8-10 шт. чорносливу, 1-2 зубчики часнику, 2-3 ст. л. майонезу.

Приготування. Натріть буряк і яйця на крупній тертці, а сир – на дрібній. Наріжте чорнослив тонкими брусочками, подрібніть часник. Додайте до інгредієнтів майонез і ретельно перемішайте, прикрасьте на свій смак.

Рисовий салат із буряком та тунцем 

Цей рецепт стане справжньою знахідкою для тих, хто стежить за фігурою, адже він зовсім не калорійний, але при цьому смачний і ситний

Інгредієнти: 150 г рису, 1 варений буряк, 1 банка тунця у власному соку (160 г), 2 червоні цибулини, для заправки – 3 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. бальзамічного оцту, сіль і перець – до смаку.

Приготування. Відваріть та охолодіть рис. Покрайте буряк кубиками. Дрібно наріжте червону цибулю. Злийте з тунця рідину і розімніть його виделкою. У мисці зсипте всі інгредієнти. Окремо приготуйте заправку, полийте нею салат і добре все перемішайте. До подачі на стіл зберігайте в холодильнику.

«Багряна троянда» 

Легкий салат із доступних продуктів не тільки смачний, ароматний, корисний, а й красивий та ефектний
Інгредієнти: 2 варені буряки, 2 яблука, 50 г сухофруктів (курага, чорнослив, родзинки), 2 ч. л. яблучного оцту, 2 ст. л. оливкової олії, зелень або горішки, сіль та чорний мелений перець – за смаком.

Приготування. Яблука, очищені від шкірки та серцевини з насінням, натираємо на тертці з великими отворами або нарізаємо красивою соломкою. Буряк чистимо і подрібнюємо так, як і яблука. Сухофрукти викладаємо у друшляк, ретельно промиваємо під проточною водою, після чого просушуємо на кухонному рушнику від рідини. Інгредієнти зсипаємо в миску, солимо, перчимо, додаємо в салат оцет, оливкову олію, перемішуємо і викладаємо в салатник. Можна прикрасити шматочками сухофруктів або дрібно посіченою зеленню чи горішками. Посередині викласти троянду зі скибочок вареного буряка.

Бурякові діжечки 

Цікава подача смачної страви зі звичних продуктів

Інгредієнти: 8 невеличких буряків, філе 1 оселедця, 1 червона цибулина, 2 мариновані огірки, 1 кисле яблуко, майонез, зелень, горіхи волоські.

Приготування. Буряки зварити або запекти, охолодити й почистити. За допомогою ложки вийняти серединку, залишивши тонкі стінки. Підготувати начинку: філе оселедця, цибулю, огірки та м’якоть буряка нарізати дрібними кубиками, додати яблуко, натерте на тертку з великими отворами, заправити майонезом. Нафарширувати цією сумішшю бурячки, прикрасити зверху горіхами або зеленню.

Оселедцевий рулет 

Альтернатива звичному салату «Оселедець під шубою», але і готується швидше, і подати можна порційно

Інгредієнти: 2 філе оселедця, 1 варений буряк, 1 варена морква, 1–2 картоплини, майонез, сіль, зелена цибуля.
Приготування. Варені буряк, моркву та картоплю окремо натерти на дрібній тертці. До кожного овоча додати трохи майонезу й посолити за смаком. Зелену цибулю помити і дрібно посікти. Філе викласти на харчову плівку і змастити його овочевими масами у такій послідовності: буряк, морква, картопля. Зверху посипати зеленою цибулею і за допомогою плівки згорнути рибу. Покласти у холодильник як мінімум на 2 години. Готову страву порізати шматочками й притрусити зеленою цибулею.

Консервовані бурячки

Цей рецепт стане у пригоді, якщо маєте багато дрібних коренеплодів: одразу всі не використаєш, а зберігатимуться вони погано, швидко посохнуть. Заховайте їх у банки – взимку як знайдете!

Інгредієнти: буряки, оцет, сіль.

Приготування. Коренеплоди дуже ретельно вимийте і відваріть до готовності у великій кількості води з 1–2 столовими ложками оцту. Коли схолонуть, виберіть і почистіть, а рідину процідіть через марлю, складену в кілька шарів. Заповніть буряками (більші порозрізайте навпіл) літрові слоїки, залийте відфільтрованим відваром, додайте на кожну банку по 1 ст. л. солі та по 2 ст. л. оцту. Стерилізуйте 25 хвилин і закатайте. Такі бурячки згодяться для приготування різноманітних салатів, борщу (до нього, до речі, можна додавати й маринад).

Заготовка «Універсальна» 

Такий салатик і смакуватиме взимку зі смаженою картоплею чи гречаною кашею, і згодиться для швидкого приготування борщу, і для оселедців «під шубою», і для бутербродів. Тож нічого дивного, якщо наступного року вам захочеться зробити його декілька порцій.

Буряки запекти або відварити до готовності, почистити і натерти на крупній тертці. Додати подрібнений часник, яйця, сіль, манну крупу і ретельно перемішати.

Інгредієнти: 3 кг варених буряків, 1 кг болгарського перцю, 3–4 великі цибулини, 1 скл. оцту, 1 скл. цукру, 1 скл. олії.
Приготування. Цибулю і перець покраяти соломкою, всипати у велику каструлю або миску, додати цукор, оцет і олію, перемішати й варити 20 хвилин із моменту закипання. Буряки потерти на грубу тертку, змішати із цибулею та перцем, посолити за смаком і тушкувати пів години, періодично помішуючи. Гарячим розкласти у стерильні банки і закатати стерильними кришками.

Бурякові котлети 

До різноманіття котлет – ще один рецепт. Чому б не спробувати?

Інгредієнти: 800 г буряків, 2 яйця, 4 зубчики часнику, 100 г манної крупи, 60 мл олії, 0,5 ч. л. солі.

Приготування. Буряки запекти або відварити до готовності, почистити і натерти на крупній тертці. Додати подрібнений часник, яйця, сіль, манну крупу і ретельно перемішати. За допомогою столової ложки сформувати котлети і викласти їх на розігріту сковорідку з олією. Смажити по 2–3 хвилини з кожного боку.

Карпачо з буряка та яблука

Прекрасна італійська страва з досить простих продуктів! Хочете чогось особливого? Починайте готувати!
Інгредієнти: 3 варені буряки, 3 солодкі яблука, 75 г ядер волоських горіхів, 1 лимон, 1 ст. л. олії волоського горіха (або оливкової), перець до смаку.

Приготування. Вичавіть лимонний сік. Почистіть і покрайте буряки на тоненькі скибочки. Викладіть їх округлим каскадом на порційні тарілки. Вимийте і ретельно висушіть яблука, розріжте їх спершу на четвертинки, видаліть насіння, а тоді покрайте тонкими скибочками, збризніть лимонним соком, поперчіть. Викладіть яблука зверху на буряк так само – каскадом. Полийте горіховою олією. Подрібніть волоські горіхи та посипте ними карпачо.

Тартар із копченої риби з буряком 

Такого ви напевно ще не куштували! Кажуть, дуже смачне французьке частування. Приготуйте та спробуйте!

Інгредієнти: 300 г копченої тріски (або іншої риби), 100 г вершкового сиру, 2 зубчики часнику, цедра половини лимона, 1 варений буряк (невеликий), перець.

Приготування. Наріжте невеликими кубиками рибу і буряк. Підготуйте кільця для оформлення салатів. Шар буряка викладіть на дно. Подрібніть часник та ретельно змішайте його із сиром, додайте до суміші лимонну цедру. Змастіть цією масою буряк (по 1–2 ст. л. на порцію), поперчіть, додайте нарізану кубиками рибу. Чергуйте пласти декілька разів і поставте страву в холодильник на 3 години. Можна й вимішати всі інгредієнти, а тоді красиво оформити. Подавайте закуску охолодженою.

Шухи 

На Гуцульщині цю страву традиційно готують на Святвечір, а до нього вже зовсім недалечко

Інгредієнти: 500 г буряків, 200 г сушених білих грибів, 1 ріпчаста цибулина, 4 зубці часнику, олія (найкраще – кунжутна та оливкова), лимонний сік, сіль, перець за смаком.

Приготування. Гриби замочити, потім відварити, нарізати соломкою. Буряк зварити, почистити, натерти на крупній тертці. Цибулю порізати та посмажити. Часник добре розтерти у ступці. Змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити, заправити оливковою та кунжутною олією, скропити лимонним соком. Для пікантності додайте у буряк трішки цукру.

Telegram Channel