Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Українські лікарі видалили у немовляти півторакілограмову пухлину

Молодці!

Фото Zaxid.net.

Українські лікарі видалили у немовляти півторакілограмову пухлину

Аби врятувати дитину, батьки з-під Києва спеціально приїхали народжувати і оперуватися до Львова

Крихітка народилася 6 січня 2021 року і через два дні опинилася на операційному столі.Коли вона ще була в утробі матері, у неї виявили пухлину-монстра – куприкову тератому. Пухлина займала майже 40% тіла новонародженої. Про це пише Zaxid.net.

Діагноз встановили, коли мати Марічки була на двадцятому тижні вагітності. За словами дитячих хірургів, така вада зустрічається не так вже й рідко: один випадок на 30 тисяч пологів. Частіше вона зустрічається у дівчаток. Це доброякісна пухлина, яка після видалення більше не відроджується. Вважається, що коли тератома займає 30% тіла, то це вже дуже великий ризик для життя дитини. А львівським хірургам вдавалося рятувати дітей з гігантськими пухлинами, коли вони займали до 45% тіла новонароджених. А у вересні 2019 року вони прооперували хлопчика, у якого тератома займала 57% тіла і важила майже 2,5 кг. Усі прооперовані діти нормально ростуть і розвиваються.

Немовля слід було якомога швидше звільнити від пухлини, бо інакше вона могла б загинути через інфікування крові.

Реклама Google
 

Ця дитина – перша у батьків, народження якої вони з нетерпінням чекали. І коли під час УЗД виявили тератому великих розмірів, для батьків це був шок.

Нагадаємо, хлопцеві подарували на Різдво... ампутовану ногу (Фото 18+).

«Для нас це був такий стрес, адже до 20 тижнів вагітності на УЗД не бачили жодних вад. Ми консультувалися у багатьох лікарів і у своєму місті під Києвом, і в Києві, але вони сказали, що єдиний вихід у нашому випадку – штучні пологи. Але ми не могли на таке погодитися. Через Інтернет знайшли лікаря у Львові, Галину Курило, яка оперує дітей з тератомами і написали їй. Вона дуже швидко нам відповіла і порадила приїжджати до Львова», – розповіла ZAXID.NET мама.

Знайомих у батьків у Львові нема, тож вони винайняли помешкання і перед новим роком приїхали до Львова. Дівчинка народилася 6 січня, на Святвечір, у Львівському обласному перинатальному центрі через кесарів розтин. Маля мало вагу 3900 г, але значну частину її тіла займала пухлина. Дівчинкою відразу заопікувалася завідувачка реанімаційного відділення новонароджених Вероніка Колдра. І тоді немовля реанімобілем перевезли до львівської міської дитячої лікарні, що на вул. Пилипа Орлика, де рятують дітей з такими пухлинами.

Вкрай важливо було і не пошкодити важливих для подальшого нормального розвитку дівчинки нервів. Це ювелірна робота, але дитячі хірурги успішно з нею справилися.

Завідувачка II хірургічного відділення лікарні Галина Курило розповіла ZAXID.NET, що, як правило, лікарі дають таким дітям трішки зміцніти, а тоді їх оперують. Але у випадку з Марічкою відкладати операцію було дуже ризиковано: оболонки тератоми були дуже розтягнуті, на ній почали з’являтися великі некрозні плями. Дитину слід було якомога швидше звільнити від пухлини, бо інакше вона могла б загинути через інфікування крові.

Немовля оперували 9 січня. Операція тривала 2,5 години. Тератома була дуже глибокою, доходила аж до поперекового відділу хребта. Складність операції, за словами хірургів, полягала у тому, що треба було акуратно відділити всі судини, які потрібні дитині для подальшого нормального розвитку: ті, що пов’язані з тазовими органами, нирками, поперековим відділом хребта тощо, а всі інші – видалити. А у недоношеної крихітної дитини судини дуже дрібні, тож від хірургів вимагалося неабиякого вміння і вправності.

Вкрай важливо було і не пошкодити важливих для подальшого нормального розвитку дівчинки нервів. Це ювелірна робота, але дитячі хірурги успішно з нею справилися.

Після операції дівчинка важила 2500 г, а пухлина – 1400 г

Під час операції дитячі хірурги відразу зробили і пластику дитині: місце, де була тератома, замінили місцевими тканинами. На це пішло дуже багато часу, але результатом роботи хірурги залишилися задоволені.

«Тератоми ми оперуємо щороку, а от гігантських, що займають 1/3 тіла у нас було чотири. Найбільша важила майже 2500 г і займала 57% тіла. Діти після таких операцій залишаються під нашим спостереженням ще до трьох років, час від часу приїжджають на перевірку. Усі малюки, що народилися з тератомами і були у нас прооперовані, нормально ростуть, розвиваються, від складної операції залишилися лише ледь помітні сліди», – каже Галина Курило.

Крихітка ще в реанімації. Організм дитини негативно реагує на різку втрату ваги. Але лікарі допомагають маленькому йому плавно перейти на роботу в інших умовах. Зараз Марічка, за словами Галини Курило, вже самостійно дихає, їсть грудне молоко, у неї нормально працює шлунково-кишковий тракт. Завтра, 14 січня, дівчинку з реанімації переведуть у відділення, де її продовжать виходжувати.

Telegram Channel