Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Як і де українцям після вакцинації видаватимуть COVID-паспорти

Вакцинованих паспортують.

Фото ілюстративне.

Як і де українцям після вакцинації видаватимуть COVID-паспорти

COVID-паспорт в Україні видаватимуть сімейні лікарі

Україна потенційно розглядає можливість введення міжнародного свідоцтва про вакцинацію, які можуть видавати після курсу щеплень від коронавірусу. Але імовірне запровадження такого документа може призвести до надмірного попиту до приватних компаній, щоб зробити щеплення поза чергою і поїхати за кордон.

Про це заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко під час онлайн-дискусії «Вакцинація. Корупція. COVID-19». 

«Ми розуміємо, що надалі буде зростати ажіотаж щодо доступу до приватних структур, щоб провакцинуватися поза чергою після можливого введення міжнародного свідоцтва про вакцинацію, яке дозволить подорожувати. Це може бути однією з критичних точок. Але комітет з надзвичайних ситуації при ВООЗ у січні звернувся до всіх країн не поспішати із їхнім введенням як елементом перетину державних кордонів. Вони наразі опрацьовують цю позицію, яка буде озвучена», –  сказав він.

В Україні запис про вакцинацію від коронавірусу будуть робити в електронній системі охорони здоров'я. Надалі, щоб отримати COVID-паспорт, потрібно буде звернутися до сімейного лікаря. 

Ляшко розповів, що в Україні запис про вакцинацію від коронавірусу будуть робити в електронній системі охорони здоров'я. Надалі, щоб отримати COVID-паспорт, потрібно буде звернутися до сімейного лікаря. 

«Ми робимо запис в електронній системі охорони здоров'я, не генеруємо жодних інших систем. До 10 лютого всі медичні системи протестують цей модуль, який буде готовий до використання. Із електронної системи охорони здоров'я можна буде згенерувати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Тому ми не робимо пріоритет, але маємо таку можливість, і в Україні це не буде бар'єром», - зазначив головний санітарний лікар.

Водночас Ляшко запевнив, що на приватний ринок допустять вакцини не раніше другого півріччя 2021 року.

Нагадаємо, 13 січня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що в Україні почнуть вакцинувати людей від COVID-19 у лютому 2021 року китайською вакциною Sinovac. Українці, як і жителі країн ЄС, отримуватимуть COVID-паспорт. 

Водночас, якщо вакцина китайського виробництва Sinovac Biotech, яку замовило МОЗ, не відповідатиме міжнародним правилам реєстрації, то Україна від неї відмовиться. Ефективність препарату має становити не менш ніж 70%. 

Читати також: Ураїнці не готові вакцинуватися від коронавірусу безплатно, а платно – будуть

Джерело: ТСН
Telegram Channel