Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Озеру Світязь залишилось 50 років життя

Невже обміління, яке почалось останніми роками, це тільки початок?..

Фото Район.Шацьк

Озеру Світязь залишилось 50 років життя

Природна перлина волинського краю поступово перетворюватиметься на болото

Про це йдеться у спецпроєкті ТСН «Пий до дна: чому Україні загрожує дефіцит води».

«Цей процес — незворотній. Залишилось до 50 років життя, доки озеро не перетвориться на болото»

Світязь раніше був мало схожим на курорт, кажуть автори проєкту. Сира погода, багато комарів, довкола болото. Щоб дійти до озера покупатися треба було по коліна пройти болотом. Спочатку зникло болото, далі теплішала вода — температура повітря піднімалася щороку на непомітні 1-2 градуси, аж доки остаточно не змінила клімат у регіоні. Тут всі сподівалися, що ситуацію виправлять опади. Але після осінніх злив Світязь так і не повернув собі всю воду.

Світязь — це найбільше озеро в Шацькому заповіднику. Менші водойми тут деградують ще виразніше. «Цей процес — незворотній. Залишилось до 50 років життя, доки озеро не перетвориться на болото», — зазначає Володимир Самусєв, заступник очільника Шацької РДА.

Реклама Google

Та вода що зникає — це не просто місце, де можна покупатися і відпочити. Це ще величезний природний резервуар питної води.

Перш ніж пити, воду з озера досліджують на наявність нітратів — тестер вперше абсолютно білий. Мікробіологи кажуть, справа ось в кульках водоростей. Вони природно очищують воду у Світязі.

Читайте також «Мамо, там, напевно, якийсь сюрприз»: дівчинка отруїлася соком із пліснявою (Відео).

Але хіміки закликають не поспішати радіти. Світязь, як й інші водойми в Україні, недообстежені. Досі аналізи проводили за радянськими стандартами, не зважали, приміром, на сучасні агрохімікати. В одній з чотирьох надсучасних лабораторій, побудованих за кошти Європейського Союзу, українські науковці вже у найближчі півроку проаналізують воду з усіх вітчизняних водойм. Перші результати вже шокували науковців. «У воді було виявили і парфюмерію, і наркотичні засоби, і нові забруднювачі, яких навіть в європейський стандартах нема» — розповів Валентин Шліхта, голова Держводагенства.

Джерело: ТСН.
Telegram Channel