Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Головна лікарка райлікарні на Волині прокоментувала свою 150-тисячну зарплату

Оксана Чертюк.

Фото ІА Конкурент.

Головна лікарка райлікарні на Волині прокоментувала свою 150-тисячну зарплату

Оксана Чертюк отримала в грудні 150 тисяч зарплати

Генеральна директорка Луцького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Чертюк пояснила, чому в грудні 2020 року отримала заробітну плату у розмірі понад 150 тисяч гривень. 

Деталі вона повідомила у коментарі для ІА «Конкурент».

Нагадаємо, 9 лютого, депутатка Луцької районної ради Ольга Максимяк на своїй сторінці у фейсбуці написала про високий заробіток керівниці. Також вона повідомила, що в медичному закладі середня заробітна плата керівників амбулаторій складає 29 000, сімейного лікаря – 24 000, медсестри – 12 000, а фельдшера та лаборанта – 10 000 гривень. 

Журналісти звернулися до Оксани Чертюк з проханням пояснити, чому вона отримала 150 тисяч за останній місяць у 2020-му. Директорка зазначила, що обсяг її окладу визначено постановою Кабінету Міністрів № 859 від 19 травня 1999 року.

Відповідно до неї, керівник підприємства отримує заробітну плату у розмірі десятьох найменших посадових окладів лікаря. У районному центрі первинної медико-санітарної допомоги він становить 6100. Це означає, що її оклад – 61 тисяча гривень (без врахування податків). До слова, директорка почала отримувати таку зарплату з листопада 2020 року, коли перепідписала контракт.

«Звичайний лікар повинен отримувати на рівні однієї тисячі доларів», – Оксана Чертюк.  

Окрім цього, відповідно до додаткової угоди контракту Оксани Чертюк, яку районна рада затвердила 29 жовтня 2020 року, вона має право на щоквартальну премію у розмірі трьох посадових окладів та щорічну премію – у розмірі 24 окладів. Зі слів лікарки, у грудні вона отримала 150 тисяч, оскільки їй було нараховано згадану квартальну премію, виплату якої розбили на два місяці. Разом із цим вона повідомила, що річну премію отримувати не буде.

«У ході реформи системи охорони здоров’я для первинної ланки медицини було створено всі умови для того, щоб розвинутися та «розкрутитися». Наш заклад перебуває на досить хорошому рівні в області, а ми намагалися його удосконалити. Звісно, зробити це було досить важко, доводилося ухвалювати непрості рішення, закривати ФАПи. Але це призвело до того, що в наших лікарів відносно нормальні заробітні плати. Так, ще є куди рости. На мою думку, звичайний лікар повинен отримувати на рівні однієї тисячі доларів», – сказала Оксана Чертюк.  

Відповідно до колективного договору медичного закладу 85% його бюджету йде на заробітні плати, а 15% – на розвиток. 

«Це близько 4,5 мільйона гривень на рік, які ми використовуємо для придбання захисних костюмів, дезрочинів, нового обладнання тощо», – зазначила керівниця. 

Читати такожЗаробітчанам роздадуть по 150 тисяч: хто отримає гроші та чи повернуться українці додому

«Усе залежить від того, як розпоряджатися коштами. Ми б теж не мали таких заробітних плат, якби не позакривали ФАПи. Ми мали аж 53 ФАПи. Залишили 21. Важливо розуміти, що кошти надходять тільки на амбулаторії. Лише завдяки тому, що мені вдалося домовитися з громадами, нам вдалося провести реорганізацію», – резюмувала Оксана Чертюк. 

До слова, у п'ятницю, 12 лютого, відбудеться сесія районної ради на якій розглядимуть майнові питання, зокрема і щодо Луцького районного ЦПМСД. 

Джерело: ІА Конкурент
Telegram Channel