Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Ковелі досліджують криниці на вміст у воді нітратів

Для сімей, у яких виховуються діти до 3-х років, аналіз води проводять безплатно.

Фото kovelrada.gov.ua.

У Ковелі досліджують криниці на вміст у воді нітратів

Ковельський відділ обласного лабораторного центру проводить дослідження води з колодязів на вміст нітратів

Доволі інтенсивні снігопади останніх двох місяців зими призвели до утворення значного снігового покриву, що не було характерним для попередніх років. З настанням теплих та сонячних днів почалось його інтенсивне танення й виникла загроза підтоплення низинних ділянок, повені на річках, меліоративних каналах і як результат – підняття рівня грунтових вод. Про це повідомляє Ковельська міська рада з посиланням на завідувачку Ковельського міськміжрайонного відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» Людмилу Маляр.

При регулярному вживанні води із значним перевищенням гігієнічних нормативів може розвинутись важке захворювання водно-нітратна метгемоглобінемія, спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії).

При цьому з грунту вимиваються нітрати, проходить їх накопичення в колодязній питній воді. Особливо чутливі до їх негативного впливу на здоров’я діти у віці до трьох років. При регулярному вживанні води із значним перевищенням гігієнічних нормативів може розвинутись важке захворювання водно-нітратна метгемоглобінемія, спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання.

Реклама Google

Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу. Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³.

Ковельський міськміжрайонний відділ ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить безкоштовне лабораторне дослідження води з криниць домогосподарств, в сім’ях яких виховуються діти до 3-х років. Установа розташована зап адресою: м. Ковель, вул. Незалежності, 17А, тел. 5 93 54.

Telegram Channel