Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Китайські кажани переносять ще чотири віруси, дуже близькі до COVID-19

Сказитися можна!

Фото flickr.com/berniedup

Китайські кажани переносять ще чотири віруси, дуже близькі до COVID-19

Найбільше на нього схожий коронавірус під назвою RATG13

Кажани з провінції Юньнань на півдні Китаю виявилися носіями цілої низки коронавірусів, дуже близьких до того, який став причиною пандемії COVID-19.

Вейфень Ші з Шандунського першого медичного університету й Шандунської анкадемії медичних наук в місті Тайань разом з колегами дослідили 302 зразки випорожнень і 109 мазків з рота 342 живих кажанів. Як пише УНІАН з посиланням на Nature, збір матеріалів тривав з травня 2019 року до листопада 2020-го. Дослідники спіймали й потім відпустили всіх кажанів, які були представниками майже 20 видів. Всі вони жили на території площею приблизно 1100 гектарів.

В зразках вчені виявили 24 геноми коронавірусів.

В зразках вчені виявили 24 геноми коронавірусів. При цьому, 4 з цих вірусів були близькими родичами SARS-CoV-2, який став винуватцем нинішньої пандемії. Один з них був отриманий зі зразків кажана виду Rhinolophus pusillus. Геном знайденого вірусу був на 94,5% однаковим з геномом SARS-CoV-2. Це робить його другим найближчим родичем горезвісного збудника COVID-19.

Найбільше з усіх відомих інфекцій на нього схожий коронавірус під назвою RATG13. Його геном на 96% однаковий з SARS-CoV-2. Цей вірус знайшли в тілі кажана виду Rhinolophus affinis в китайській провінції Юньнань в 2013 році.

Результати дослідження свідчать, що інфекції, генетично схожі на ту, яка викликає COVID-19, продовжують циркулювати серед кажанів. І вони особливо поширені в окремих регіонах.

Читайте також: На Волині юні лісові рейнджери протягнули руку дружби шпакам (Фото).

Telegram Channel