Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
На Рівненщині замість лікарняних видають довідки (Відео)

Фото із сайту suspilne.media.

На Рівненщині замість лікарняних видають довідки (Відео)

На Рівненщині люди поки що не можуть отримати гроші від Фонду соціального страхування, бо замість листків непрацездатності пацієнтам видають довідки. У деяких медзакладах області закінчилися бланки так званих «лікарняних», зазначили в профільному управління. Коли надійдуть нові – поки невідомо

Історія як приклад

Рівнянці Оксані Менько у Центрі первинної меддопомоги «Центральний» замість листка непрацездатності видали довідку, інформує Суспільне.

Я думаю, що з часом все буде добре, видадуть і тоді нарахують, все буде добре.

«Лікарка повідомила, що зараз відсутні листки і поки дають тимчасові довідки. Це все, що мені пояснили. Вперше цю довідку беру, ще не знаю, що мені на роботі скажуть. Сказали поки здати довідку, а вже в кінці місяця ніби мають з'явитися бланки і ніби сказали, що тоді передадуть. Я думаю, що з часом все буде добре, видадуть і тоді нарахують, все буде добре», – розповіла Оксана Менько.

Що кажуть медики

За словами завідувачки амбулаторії ЦПМСД «Центральний» Світлани Бойчук, бланки листків непрацездатності закінчилися ще 19 березня.

«Якихось інцидентів не було, ставляться відповідно, довіряють лікарю, надіються, що листок непрацездатності не буде тривало відсутній і що людина зможе отримати виплати. Багато є пацієнтів, які стараються менше бути на лікарняному, якщо дозволяє стан, щоб швидше вийти на роботу», – зазначила Світлана Бойчук.

Ситуацію прокоментував і головний лікар ЦПМСД «Центральний» Олег Шрам. Він вважає, що довідка нічим не відрізняється від лікарняного листа.

«Чим відрізняється довідка від листка непрацездатності? Нічим. Тільки Фонд соціального страхування довідку не оплачує, а після того, як довідка буде замінена листком непрацездатності, тільки тоді оплатить. Той лікар, який видав довідку, цей лікар і замінить обов'язково», – прокоментував Олег Шрам.

Що кажуть у Фонді соцстрахування

Начальниця відділу Рівненського відділення Фонду соціального страхування Лілія Давидюк пояснила: довідка про тимчасову втрату працездатності свідчить про поважну причину відсутності працівника на роботі, але не може бути підставою для виплати так званих «лікарняних».

«Згідно з законом, довідки оплаті не підлягають. Настає час, коли в лікувальному закладі буде наявність бланків, людина має право піти і обміняти довідку на листок непрацездатності. І знову повторно звернутися до роботодавця для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності», – повідомила Лілія Давидюк.

Що кажуть в управлінні охорони здоров'я

Інформації про те, коли на Рівненщину надійдуть бланки листків непрацездатності наразі немає, повідомив начальник обласного управління охорони здоров'я Олег Вівсянник.

«У зв'язку з тим, що є деякі затримки з розробки програми введення в обіг електронного листка втрати тимчасової працездатності, виникла така ситуація з бланками листків непрацездатності. Сьогодні найбільша потреба у таких документах склалася на первинній медико-санітарній ланці. Переважна більшість медзакладів, які надають вторинну та третинну допомогу стаціонарно, такі документи ще мають в наявності», – сказав Олег Вівсянник.

Читайте також: На Волині йде заготівля березового соку (Відео)

Коли запрацює електронний реєстр листків непрацездатності, за словами Олега Вівсянника, достеменно невідомо. Орієнтовно його планують запустити в травні.

 

Telegram Channel