Курси НБУ $ 39.64 € 42.30

ІСТОРІЯ: було колись в Горохові “метро”

Будівничі, котрі ще на початку минулого століття спорудили в Горохові дім на теперішній вулиці Богдана Хмельницького, сусідство його з підземним ходом часів середньовіччя виявили аж надто пізно...

Будівничі, котрі ще на початку минулого століття спорудили в Горохові дім на теперішній вулиці Богдана Хмельницького, сусідство його з підземним ходом часів середньовіччя виявили аж надто пізно.

Тому східним боком фундамент приміщення частково проліг буквально по склепінню цього підземелля. Коли ж взялися, розширювати магазин, то й натрапили на отвір, що вів у підземний хід. З боку вулиці підземелля було давно кимось замуроване, з протилежного боку, зорієнтованого на міський парк, де, кажуть, був колись замок, — обвалене. А по ширині та висоті таке, що вільно міг проїхати у ньому кінний запряг!
Отвір до підземелля власники “Ростка” замурували. Та під час недавньої надзвичайно сильної зливи, про яку повідомляла наша газета, його зовсім несподівано прорвали стічні води, які, затопивши спочатку підземний хід, затопили й півпідвальні кімнати. Так старе підземелля нагадало про себе ще раз. Оскільки такий же і теж зорієнтований на парк підземний хід було виявлено кілька десятиліть тому при будівництві теперішнього районного вузла зв’язку, то можна припустити, вважає наш власний кореспондент у Горохові Петро Боярчук, що цей місцевий кінно-піший “метрополітен” був колись тут досить розгалуженим.
Telegram Channel