Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Шансів не заразитись від хворого немає, – лікар про небезпеку нових штамів коронавірусу

Нові штами – небезпечні.

Фото ТСН.

Шансів не заразитись від хворого немає, – лікар про небезпеку нових штамів коронавірусу

Лікар Жиравецький радить не зволікати зі зверненням до медиків

Нові штами коронавірусу на відміну від свого попередника передаються від хворого до здорового значно швидше як і стрімко після зараження викликають ускладнення. У разі інфікування новим штамом вітаміни і популярні антибіотики не дають потрібного результату, основне - почати якнайшвидше лікування і оперативно реагувати на зміни стану.

Про це розповів головний лікар одного з діагностичних медичних центрів Львова Тарас Жиравецький на своїй сторінці у фейсбуці. 

«Все просто - нові штами значно швидше передаються від хворого до здорового, майже шансів не заразитись від хворого немає. Перебіг ковіду за нових штамів вірусу блискавичний», - написав він.

Після початку хвороби, викликаної новим штамом коронавірусу, вже на 6-7 день або появи температури пацієнт ризикує отримати значне ураження легень. 

За словами лікаря, після початку хвороби, викликаної новим штамом коронавірусу, вже на 6-7 день або появи температури пацієнт ризикує отримати значне ураження легень. Виявити це можна на комп‘ютерній томографії чи УЗД легень.

«Також вже на 6-7 день аналіз ЦРП може бути в 10-15 раз вищим за норму. Те саме з показником «D-димер». Він вже може підніматися у кілька разів», - пояснив Тарас Жиравецький.

Реклама Google

Крім того, він наголошує, що хворим на коронавірус вкрай важливо регулярно перевіряти сатурацію, адже є ризик, що протягом 10-12 днів вона буде в нормі, але після «може несподівано різко знизитись і створити серйозну проблему для медиків у лікуванні вдома без кисню». 

У лікуванні змін поки немає, просто все лікування потрібно починати значно швидше і швидко реагувати на зміни стану пацієнта. Вітаміни взагалі за нового штаму не працюють, суммамед, цефтріаксон (антибіотики. - Ред.) також малоефективні», - зауважив він.

Водночас, за словами лікаря, у легкій формі коронавірус може минути без стаціонарного лікування, але відсоток тих, хто потребує складного лікування, значно вищий, ніж раніше.

Читати також: За минулу добу коронавірусом заразилися 7930 українців: захворіло 228 волинян

«Кожен день, а деколи година є на рахунку», - підсумував лікар, закликавши хворих не зволікати зі зверненням до медиків.

 

Джерело: ТСН
Telegram Channel