Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Розповіли, як із факультету Київського автомобільно-дорожнього інституту «виріс» Луцький технічний університет (Фото)

Більше, ніж просто історія…

Фото зі сайту education.ua.

Розповіли, як із факультету Київського автомобільно-дорожнього інституту «виріс» Луцький технічний університет (Фото)

Луцькому національному технічному університету – 55 років

Кінець 50-х – перша половина 60-х років ХХ століття. Луцьк ще зовсім не розбудоване місто: на його теренах лише починають зводити новенькі «поверхівки»; на місці Театрального майдану – міський парк; дороги ще не «розбиті» кількома смугами руху, адже ними курсують лише поодинокі автобуси та зовсім іноді блискучі модні «Волги». Зате широкі тротуари дають можливість пройтися центром міста, оглянути, що продають у торгових ятках та позаглядати у вітрини з дорогою порцеляною.

У той час тільки починає формуватися промисловість, закладаються фундаменти сучасного автомобільного заводу, зводяться приміщення нових цехів приладобудівного заводу (сьогодні це ПАТ «Електротермометрія») та починається робота над виробництвом сільськогосподарських машин.

А уже із 1975 року абітурієнти, вступатимуть  до Луцького філіалу Львівського політехнічного інституту.

Волинь стає аграрно-індустріальною і, очевидно, потребує кваліфікованих кадрів.

А тепер уявімо, як сором’язливий, але цілеспрямований юнак, випускник школи 1966 року,  впевнено прямує на вулицю Радянську, 73 у колишнє приміщення середньої школи № 17 (нині вулиця Винниченка). Кинувши оком із вулиці на вигляд поважної триповерхової будівлі, оглянувши новеньку, ще не запилену, вивіску біля входу, він ступає на поріг нового життя.

За дверима цього приміщення знаходиться територія, площею 1829 кв.м. – щойно створене відділення загальнотехнічного факультету Київського автомобільно-дорожнього інституту.

Реклама Google

Прямо на вході, трішки розгубленого юнака підхоплює за руку впевнений, статний чоловік, у чорному презентабельному піджаку, білій сорочці та краватці. Це – завідувач відділення Дмитро Михайлович Коновалюк.

Саме так відбулося знайомство із вищою освітою перших вступників до нашого ЗВО. Так вони започаткували історію, що сформувалася із людей, науки і території, де почалося їхнє професійне становлення.

За два роки існування, у 1968 році, Луцьке відділення КАДІ реорганізовується у Луцький загальнотехнічний факультет КАДІ із новим приміщенням. Саме така назва закладу буде вписана у дипломах наших перших випускників. А уже із 1975 року абітурієнти, вступатимуть  до Луцького філіалу Львівського політехнічного інституту.

Читайте такожУ Міносвіти розповіли, як будуть вчитися діти після літніх канікул

Так почалася наша спільна історія. Із маленького відділенння ми стали усім відомим Луцьким національним технічним університетом, який має кілька корпусів та гуртожитків. Тут молодь, поряд із технічною, здобуває і економічну освіту, обирає юридичний чи соціогуманітарний шлях, розвиває кар’єру ІТ-шника.

Фото – архів ЛНТУ, фотоальбом «Луцьк» (1964р.)

 
Джерело: лона Карпюк, Олена Третяк - відділ іміджу та промоції ЛНТУ
Telegram Channel