Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
У Камінь-Каширському районі масово загинули бджоли

Загинуло приблизно 200 бджолосімей (фото ілюстративне).

Фото Громадське.

У Камінь-Каширському районі масово загинули бджоли

Загалом близько двох сотень бджолиних сімей втратили пасічники в Оленине, Боровне, Лишнівці, Набрусці та інших селах цієї округи

Про це пише районна газета «Полісся».

Зокрема, в Оленине вважають, що призвели до смерті комах гербіциди, отрутохімікати, які використовують аграрії. Люди припускають, що найбільше шкоди завдала діяльність ТОВ «СТОХІД НОВА АГРО». Це товариство орендує в урочищі Лишнівка, що через річку за селом, кілька сотень гектарів невитребуваних людьми паїв та засіває на них сільгоспкультури. Відтак люди вважають, що застосування на цих площах хімічних добрив і стало причиною масової загибелі медоносів.

— У мене пропало більше десятка бджолиних сімей, у тестя — 16, у швагра – 12. У наших хлопців, які вивозили вулики в ліс, де був боровненський хутір, із 30 сімей залишилась одна. Загалом в Оленине загинуло до 100 бджолосімей. У Лишнівці знаю двох бджолярів, які мали разом до 50, але з них залишилося лише три, — розповідає житель села Оленине Руслан Обушко.
Чоловік каже, що комахи просто не перезимували. Мовляв, восени, коли медозбору уже не було, а на площах, орендованих «СТОХІД НОВА АГРО», цвів соняшник, бджоли в основному там і працювали. Однак аграрії обробили рослини з метою пришвидшення достигання культури, і бджоли від цього постраждали.

Вивіз 35 вуликів до соняшникового поля «СТОХІД НОВА АГРО», але вже за кілька днів комахи стали особливо агресивними і почали між собою «гризтися».

— Мало того, що орендар не використовує безпечні гербіциди, так він ще й не попереджає про обробку площ. Пасічники після цього останнього медозбору зробили закладку на зиму, а навесні, відкривши вулики, побачили страшні картини, — ділиться пан Руслан.
Бджоляр розповідає, що його колега із Прилісного минулого року став свідком незрозумілої поведінки бджіл. Він вивіз 35 вуликів до соняшникового поля «СТОХІД НОВА АГРО», але вже за кілька днів комахи стали особливо агресивними і почали між собою «гризтися». В результаті вижило лише 5 сімей. Агресивність же, за припущенням Руслана Обушка, настала через хімічну обробку культур, яка викликала алергію в комах.
— Товариство користується дешевими гербіцидами, які завдають шкоду і птахам, і комахам, і людям. У інших регіонах країни вже навчені сумним досвідом, а тому знаходять альтернативні варіанти. Тут — на безпечність не зважають. Використовують дешеві препарати, які є більш дієвими, але водночас і більш шкідливими, — розчаровується чоловік.
Мовляв, ось так спочатку бджоли, а потім і люди відчують на собі вплив хімічного агрообробітку. Адже поля знаходяться лише за кілька кілометрів від населених пунктів.

Читайте також у нас: Мер Нововолинська знайшов брак в роботі дорожників​.

За підрахунками Руслана Обушка, така діяльність «Стохід НОВА АГРО» бджолярам округи завдала збитків загалом приблизно на пів мільйона гривень. Адже вартість однієї бджолиної сім’ї складає півтора тисячі гривень. Втім люди не збираються оскаржувати щось. Кажуть, це даремна трата часу і зусиль. Та все ж сподіваються, що знайдуться компетентні органи, які пояснять аграріям, що не можна нехтувати правилами безпеки при використанні хімікатів, та спонукають застосовувати безпечні препарати.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

Telegram Channel