Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Навіть голова Волинської обласної ради Григорій Недопад активно поярмаркував у Торчині!

Пан Недопад смакував «яблука духмяні, груші медові…»

Фото facebook.com/volynrada.

Навіть голова Волинської обласної ради Григорій Недопад активно поярмаркував у Торчині!

На честь 481-ої річниці здобуття Магдебурзького права у цьому містечку відбулося грандіозне свято

31 липня усі шляхи, не лише з 25 сіл Торчинської громади, а й сусідніх громад, вели на «Торчинський ярмарок». Сотні місцевого люду і гостей стали не просто глядачами, а й учасниками театралізованого фестивалю, інформує Facebook-сторінка Волинської обласної ради.

Стараннями організаторів селище ніби перенеслося у XVI століття. Уздовж вулиць ярмаркували ремісники, гільдія корчмарів закликала на частування, веселили народ лірники і лицедії, аматорські і професійні фольклорні колективи, у кожному куточку творилося різноманітне й цікаве для малих і дорослих костюмоване дійство.

Стараннями організаторів селище ніби перенеслося у XVI століття.

На ярмарок справжні господарі їздили на волах. Фото facebook.com/volynrada.

 

 

«Тут веселився рід наш увесь…» Фото facebook.com/volynrada.

 

 

На одній з площ місцевий війт прийняв від біскупа римського обряду грамоту про набуття Торчином магдебурзького права. Це, власне, і було право на самоврядування, яке дозволяло розвивати торгівлю, ярмаркувати, засновувати суди, купецькі об’єднання, ремісничі цехи. Саме цій події і приурочили фестиваль, проводячи паралель із сучасною децентралізацією, яка дає громадам можливості на самостійність управління і розвиток.

«У нас спочатку навчилися робити глечики, а майонез – уже потім!» Фото facebook.com/volynrada.

 

 

Рукотовора краса завжди в тренді. Фото facebook.com/volynrada.

Торчинські красуні-мавки. Фото facebook.com/volynrada.

 

 Звертаючись до мешканців Торчинської громади і гостей, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад підкреслив цей символізм. Він зазначив, що подібні фестивалі, не стільки видовищна розвага, як спосіб відродити історичну ідентичність, усвідомити, якого ми роду-племені. Для громади – це шанс згуртуватися, самоствердитися і мотивуватися.

«Якби кожна громада піклувалася про відродження національних традицій, впевнений, сьогодні на Сході не було би війни. Я закликаю лідерів волинських громад, депутатів районної і обласної ради переймати цей досвід і зробити фестивалі візитівкою нашої Волині. Дякую організаторам за велику працю, кожному мешканцю громади бажаю здоров’я і достатку», – звернувся голова Волинської обласної ради до присутніх.

«Якби кожна громада піклувалася про відродження національних традицій, впевнений, сьогодні на Сході не було би війни».

Григорій Недопад також вручив почесну відзнаку «Мати-героїня» мешканці села Воютин Наталі Чайці, яка виховує п’ятьох дітей.

«Усе на землі від Матері…», – голова облради вручає почесну відзнаку «Мати-героїня» мешканці села Воютин Наталі Чайці. Фото facebook.com/volynrada.

 

 Торчинський селищний голова Юрій Кревський зазначив, що підготовка до проведення театралізованого фестивалю тривала понад пів року. «Це поєднання культури, мистецтва, історії і, навіть, трохи економіки. Це те, чим славні Торчин і Волинь», – зазначив він і пообіцяв зробити «Торчинський ярмарок» щорічною традицією.

А це фото поєднало XVI і XXI століття. Фото facebook.com/volynrada.

 

 Читайте також у нас: «Лариса Слободюк поховала доньку і вимолює здоров’я для травмованих зятя та онуків…».

Telegram Channel