Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Як укласти договір на оренду квартири?

Як правильно оформити договір про оренду квартири?

Фото DOM.RIA .

Як укласти договір на оренду квартири?

Як правильно оформити договір про оренду квартири? Правила складання й підписання договору про оренду квартири у Львові. Що потрібно врахувати обидвом сторонам?

Кожен мріє про власне житло, але накопичити достатню суму грошей за короткий проміжок часу буває досить складно. Тому студенти, молоді сім’ї й активні IT-фахівці, як правило, орендують житло. Зняти квартиру у Львові не так важко, зважаючи на досить великий попит серед мешканців і гостей цього міста. Проте варто знати, як правильно зафіксувати оформлену угоду на папері.

 

Стандартний договір про тимчасову або довготривалу оренду квартири

Стандартний договір, як правило, оформляється за зразком. Його підписують обидві сторони (орендодавець і орендар), при цьому звертатися по консультацію до професійного нотаріуса зовсім не обов’язково, оскільки договір все одно визнається дійсним, навіть без відповідного завірення.

 

Перш за все, важливо перевірити документи обидвох сторін, які укладають відповідний договір про оренду квартири. Власник житлового об’єкта повинен надати на вимогу потенційного орендаря оригінал паспорта й ідентифікаційного коду, а також документи, які підтверджують право власності на конкретну квартиру. Таку інформацію можна самостійно перевірити в Державному електронному реєстрі прав на нерухоме майно. Ще кращий варіант — це коли орендодавець прописаний у квартирі, яку планує здавати потенційному клієнтові.

 

Не варто також забувати, що квартира може знаходитись під арештом. Таку інформацію також варто пошукати в спеціалізованих джерелах. Договір про оренду обов’язково повинен містити згоду партнера, якщо орендодавець перебуває у законних шлюбних відносинах.

Обов’язкові пункти договору про оренду

Головне, що повинен містити документ такого типу — чітко зафіксовану орендну плату за користування житлом і встановлені терміни його експлуатації. Договір про оренду без зазначення терміну користування квартирою взагалі вважається недійсним. Зазвичай договір укладають строком на 6 чи 12 місяців. Після закінчення цього терміну договір обов’язково слід поновити, навіть якщо в процесі проживання не виникало конфліктних ситуацій з орендодавцями. Також тим, хто орендує досить дороге житло (від 10 тис. грн) буде важливо вказати прив’язку до курсу іноземної валюти.

Після цього офіційний договір про оренду квартири варто доповнити додатковими нюансами, які допоможуть уникнути непорозумінь у майбутньому:

  • Сторону, яка відповідає за сплату комунальних послуг;

  • Сторону, яка відповідає за усунення недоліків і несправностей, виявлених у 14-денний період з моменту початку користування житлом;

  • Характеристики житла відповідно до технічного паспорта;

  • Опис (фотографії) майна, яке переходить у тимчасове користування орендаря;

  • Виявлені дефекти, пошкодження й несправності під час першого огляду квартири.

Чи можна розірвати договір про оренду квартири?

Звичайно, ті, хто переглядає оголошення на DOM.RIA про оренду квартир у Львові, хочуть бути впевнені, що потенційний орендодавець може лише на законних підставах розірвати підписаний договір. Якщо орендар планує з’їжджати з квартири, він повинен попередити про своє рішення орендодавця не менше, ніж за 14 днів. Зі своєї сторони, орендодавець має право в односторонньому порядку розірвати договір, якщо:

 

  • Не виплачується фіксована щомісячна орендна плата;

  • З’явилась заборгованість по комунальних послугах;

  • Зафіксовано нецільове використання житлового приміщення;

  • У квартирі впродовж довгого проміжку часу проживають особи, не зазначені в договорі;

  • Орендодавець не може отримати доступ до житлового об’єкта в термін, встановлений відповідним договором.

 

Отже, правильно складений і підписаний договір про оренду квартири у Львові дає змогу мінімізувати всі ризики як зі сторони орендодавця, так і з боку орендаря.

Telegram Channel