Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Олімпійське прокляття Сергія Бубки

Людина, яка випередила свій час на десятиліття і застрибнула далеко в майбутнє...

Фото із сайту noc‑ukr.com.

Олімпійське прокляття Сергія Бубки

Славетний українець лише раз тріумфував на Іграх, хоча мав усі підстави здобувати перемоги на чотирьох Олімпіадах…

Цього чоловіка сміливо можна назвати не те що найвидатнішим українським спортсменом, а й одним із найвизначніших явищ світового спорту загалом. 35–разовий світовий рекордсмен, шестиразовий чемпіон світу та чотириразовий чемпіон світу в приміщеннях. Домінування українця в секторі стрибків із жердиною тривало впродовж мало не 15 років (свій перший Чемпіонат світу він виграв 1983-го у Гельсінкі, а останній — шостий — 1997-го в Атенах).

Тож можна було б припустити: Сергій Бубка встиг стати й олімпійським мультичемпіоном. Адже на часи його зоряної кар’єри припали чотири Олімпіади: Лос–Анджелес-1984, Сеул-1988, Барселона-1992, Атланта-1996. Аж ні — олімпійським чемпіоном Бубці судилося стати лише раз…

Як таке могло статися?!

На момент проведення Ігор у Лос–Анджелесі Бубка вже був чемпіоном світу — тож мав усі шанси здобути олімпійське золото. Але ж де там! — Команда СРСР (разом із усім «соцтабором», окрім Румунії) до США просто не полетіла — бойкот у відповідь на ігнорування американцями Олімпіади в Москві. Тож золото майже задарма дісталося французові П’єрові Кінону, який стрибнув на смішні для Бубки 5,75 м (українець 1984-го лише на відкритому повітрі чотири рази встановлював світові рекорди — на позначках 5,85 м, 5,88 м, 5,90 м та 5,94 м!).

Експерти одноголосно наполягають: Сергій Бубка — таки унікальний! Адже у своїх найкращих спробах він насправді стрибав на усі 6,40 м — це вдалося визначити завдяки сучасному аналізу відеозаписів!

В Барселоні-1992 (де пострадянські спортсмени виступали під олімпійським прапором) Сергій Бубка у фіналі відверто «провалився» — з трьох спроб не взяв початкову висоту. Тож золото та срібло дісталося представникам так само «об’єднаної команди» Максиму Тарасову та Ігорю Транденкову — хоча обидва «злетіли» лишень на 5,80 м (при тому Сергієві Бубці вже належав світовий рекорд на позначці 6,10 м!).

А ось в Атланті-1996 (перші літні Ігри, де українці мали честь виступити під синьо–жовтим прапором, а ніс цей прапор на церемонії відкриття не хто інший, як Сергій Бубка!) у надзіркового спортсмена в найбільш непідходящий для цього момент загострилася травма гомілкостопа… Тож на п’єдестал зійшли француз Жан Гальфйон, росіянин Ігор Транденков та «німець» (з глибоким білоруським корінням) Андрій Тівончик — усі вони стрибнули на 5,92 м. Це знову було вкрай прикро, адже Бубці вже належали фантастичні світові рекорди: 6,14 м на відкритому повітрі, і 6,15 м у закритих приміщеннях…

До речі, в Сеулі-1988 Сергій Бубка теж був близьким до того, щоб не стати олімпійським чемпіоном. Адже переможна висота 5,90 м підкорилася йому лише з третього разу. Мабуть, саме тоді й народилася легендарна фраза Сергія Назаровича: «Ти не програв, поки в тебе є ще одна спроба!».

Обидва найвищі досягнення нашого суперстрибуна зараз уже перевершені. 15 лютого 2014 року на турнірі «Зірки жердини» в Донецьку (до окупації якого лишалися лічені тижні!) француз Рено Лавіллені стрибнув на 6,16 м (перевершивши на 1 см досягнення українця в приміщеннях). Сталося це на очах у Сергія Бубки, який тепло привітав нового рекордсмена.

Читайте також: Порошенко пропонує п’ять кроків для захисту українців: пенсії, субсидії, виплати військовим та медикам, захист громад​.

А 17 вересня 2020 року в Римі швед Арман Дюплантіс стрибнув на 6,15 на відкритому повітрі — так само на 1 см перевищивши досягнення Бубки. До речі, трохи раніше Дюплантіс перевершив результат уже Лавіллені й у закритих приміщеннях — «злетівши» на 6,17, а згодом і на 6,18 м.

То виходить, шо Сергій Бубка ніякий не унікум? Адже його рекорди трималися дуже довго, але таки впали… Проте експерти одноголосно наполягають: Бубка — таки унікальний! Адже у своїх найкращих спробах він насправді стрибав на усі 6,40 м — це вдалося визначити завдяки сучасному аналізу відеозаписів!

Telegram Channel