Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
20 років терактам 11 вересня в США (Відео)

Секретна служба США до 20-х роковин теракту в Нью-Йорку оприлюднила раніше не опубліковані знімки з місця трагедії.

Фото із сайту suspilne.media.

20 років терактам 11 вересня в США (Відео)

Хроніка подій

Вранці 11 вересня (9/11) 2001 року чотири групи терористів-смертників захопили чотири пасажирські авіалайнери, що належали двом великим авіаперевізникам США – United Airlines і American Airlines — та спрямували їх на вежі-близнюки, Пентагон та Білий Дім (за іншою інформацією – Капітолій). Жертвами терактів стали майже три тисячі людей.

Суспільне відтворило хроніку трагічних подій та розповідає про наслідки найбільшого терористичного акту в історії не тільки Сполучених Штатів, але й світу.

Що сталося 11 вересня

Викрадачі-самогубці одночасно захопили в повітрі над східним узбережжям США чотири пасажирські лайнери. Терористи перетворили літаки на гігантські керовані бомби, якими розраховували вразити символічно важливі будівлі в Нью-Йорку і Вашингтоні: вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру, Пентагон і Капітолій.

Перший літак врізався в Північну вежу торговельного центру о 08:46 ранку. Другий – в Південну вежу о 09:03. Менше ніж за дві години обидва 110-поверхових хмарочоси впали.

Третій лайнер о 09:37 ранку врізався в західний фасад будівлі міністерства оборони США – Пентагону.

Пасажири четвертого літака вчинили опір терористам, унаслідок він не долетів до будівлі Капітолію у Вашингтоні, а впав в поле в штаті Пенсільванія.

Менше ніж за дві години обидва 110-поверхових хмарочоси впали.

Виконавцями терористичних актів 11 вересня 2001 року стали 19 осіб (всі чоловіки), пов'язані з терористичним угрупуванням «Аль-Каїда» та відомі як  «викрадачі». Лідери угруповання спланували теракт в Афганістані, який тоді був під контролем талібів – «Аль-Каїда» на чолі з Усамою бен Ладеном звинувачувала США та їхніх союзників в розпалюванні конфліктів в ісламському світі.

Викрадачі були організовані в чотири групи, які очолювали навчені пілоти. Всі вони пройшли курси навчання в приватних льотних школах США. Кожна група терористів була призначена на певний рейс і отримала конкретну ціль, в яку повинен був врізатися керований нею літак.

Скільки людей загинуло в теракті 9/11

Загинули 2977 осіб (не рахуючи 19 викрадачів-камікадзе), більшість – у вежах-близнюках в Нью-Йорку. На борту чотирьох літаків знаходилися 246 пасажирів і членів екіпажу. Всі загинули.

У вежах-близнюках загинули на місці або померли від ран 2606 осіб. У будівлі Пентагону загинули 125 осіб.

Наймолодшою з загиблих була дворічна Крістін Лі Генсон, яка летіла на одному з літаків з татом і мамою, Пітером і Сью.

Найстаршим виявився 82-річний Роберт Нортон, який разом з дружиною Жаклін був пасажиром одного з лайнерів.

У вежах Всесвітнього торгового центру на момент зіткнення перебували приблизно 17400 осіб. У Північній башті ніхто з тих, хто був на поверхах вище місця удару, не вижив. У Південній вежі вісімнадцятьом особам з поверхів вище місця удару вдалося врятуватися.

Серед загиблих – громадяни 77 країн. Нью-Йорк втратив в аварії веж 441 співробітника екстрених служб. Тисячі були поранені або серйозно постраждали від наслідків теракту.

Як уряд США відреагував на теракт

Підозра у вчиненні теракту 11 вересня 2001 року швидко впала на терористичну організацію «Аль-Каїда». Спочатку її лідер Усама бен Ладен заперечував будь-яку причетність до теракту, проте у 2004 році все ж взяв на себе відповідальність.

7 жовтня 2001 року Джордж Буш в ультимативній формі вимагає від «Талібану» видати бен Ладена і ліквідувати всі бази з підготовки терористів. Таліби відхиляють ультиматум і пропонують віддати бен Ладена ісламському суду. У відповідь президент США віддав наказ військово-повітряним силам США почати бомбардування військових таборів в Афганістані. Виводити своїх військових армії США та НАТО почали тільки 1 травня 2021 року.

У травні 2011 року силами військового підрозділу спеціального призначення Військово-морських сил США Усаму бен Ладена виявили та вбили в Афганістані.

Серед загиблих – громадяни 77 країн. Нью-Йорк втратив в аварії веж 441 співробітника екстрених служб. Тисячі були поранені або серйозно постраждали від наслідків теракту.

11 січня 2002 року за наказом Буша на американській військовій базі Гуантанамо на Кубі створюється табір для осіб, підозрюваних в причетності до тероризму. У ЗМІ просочуються повідомлення про жорстокість і методи допиту, прирівнюваних до тортур. Наступні президенти США намагалися закрити в'язницю, але проти цього кожного разу виступають республіканські партії.

1 червня 2002 року президент Джордж Буш під час виступу у військовій академії Вест-Пойнт сформулював доктрину, згідно з якою США мають право вести превентивні війни на чужій території для повалення диктаторських режимів, якщо вони загрожують безпеці США або її союзників.

Офіційна версія подій 11 вересня викликала неоднозначну реакцію громадськості й була піддана численній критиці. Існує думка про необхідність нового незалежного розслідування цих терактів.

Реклама Google

Яких наслідків зазнали США після теракту

Теракт 11 вересня став найбільшим в історії США за кількістю жертв: майже три тисячі людей загинуло, понад шість тисяч отримали поранення. Інфраструктура ж зазнала збитків на суму не менше 10 млрд доларів США.

Знищення Всесвітнього торгового центру значним чином вплинуло і на світові ринки. Волл-стріт закрили до 17 вересня 2001 року, громадянський повітряний простір в США та Канаді — до 13 вересня. Повністю очистити територію від уламків вдалося лише у травні 2002 року, Пентагон відновили впродовж року.

Теракт також спричинив значну кризу в авіаційній і туристичній галузях, потягнув за собою значні зміни у структурі безпеки в США та усьому світі. Була вдосконалена система безпеки, зокрема, в аеропортах.

Унаслідок теракту 11 вересня тодішній президент Сполучених Штатів Джордж Буш розпочав «війну з тероризмом», першим етапом якої стала атака на Афганістан, аби змістити талібів, які, ймовірно, переховували представників «Аль-Каїди» та їхнього лідера Усаму бен Ладена. Війна в Афганістані триває й досі.

Нині на місці веж-близнюків розташовується реконструйований One World Trade Center, який офіційно відкрили на початку листопада 2014 року.

Читайте також у нас: «Майже панічний стан»: психолог розповів, чому Зеленський постійно «жував» губи на зустрічі з Байденом».

Telegram Channel