Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Волинянин розробив програму фестивалю історичної пісні та поезії «Шабелина» і створив його гімн (Фото. Відео)

Фестиваль планують проводити щороку.

Фото зі сайту Львівської ОДА.

Волинянин розробив програму фестивалю історичної пісні та поезії «Шабелина» і створив його гімн (Фото. Відео)

Віталій Іваницький створив програму фестивалю на два фестивальні дні, яка схвально сприйнята і, яка вперше реалізовується нині в культурно-мистецькому просторі України.

І-й Всеукраїнський фестиваль відбувся нещодавно на Львівщині, в селі Воля Якубова Дрогобицького району, де народилося дві легендарні постаті – гетьман Петро Сагайдачний та громадський і політичний діяч Андрій Мельник, в унікальному природному ландшафті «Козацька Слобода Раковець».

Саме Андрія Мельника у Волі-Якубовій вшановують по-особливому. Тут завдяки меценату Леву Грицаку формують музей провідника ОУН. Відкрили його цього року до 130-ї річниці з дня народження. Облаштували у старій хаті (початку ХХ ст.), в якій колись проживали родичі Андрія Мельника. Одна з кімнат збереглася в автентичному стані – з глиняною підлогою. Тут зібрали речі побутового вжитку, господарські інструменти, які використовувались сільськими майстрами в той час. Це буде перший в Україні професійний музей, який розповідатиме про життя і боротьбу Андрія Мельника.

До слова, в межах фестивалю, фонд музею мають поповнити деякі артефакти, пов’язані з Андрієм Мельником. Це, зокрема, газета «Українське слово», яка вийшла одразу після його смерті в 1964 році, портрет Андрія Мельника, грамота Проводу ОУН за пожертву, яку люди давали на діяльність ОУН, матеріали третього Великого збору ОУН.

У програмі фестивалю було дефіле українських народних костюмів, вернісажі на історичну тему, зокрема, виставка художника Ореста Скопа «Колекція Мамаїв», майстер-класи з естрадно-виконавського та літературного мистецтва, які провели відомі гості фестивалю. Однією з родзинок була «Поетична ватра», де свої вірші на історичні теми читали Анатолій Кичинський, Василь Кузан, Олесь Дяк, волинянин Ігор Павлюк та інші поети. До програми фестивалю входили блоки історичних реконструкцій - бою 1915 року за гору Маківку і козацького бою часів Сагайдачного. Відбулося два великих концерти — під час церемонії відкриття 12 вересня та церемонії закриття 13 вересня. Саме цю частину режисирував заслужений діяч мистецтв України з Волині Віталій Іваницький за дорученням художнього керівника фестивалю, народного артиста України - Миколи Свидюка, і засновника та директора фестивалю - Лева Грицака. Режисерську постановку фестивалю здійснював режисер Олег Гафткович.

Новостворена пісня «Шабелина», яку вперше виконав на фестивалі народний артист України Микола Свидюк, на погляд авторів, може стати сучасним пісенним Гімном фестивалю «Шабелина».

«Радий, що низка моїх ідей реалізовується на фестивалі. Одна з них - новостворена пісня «Шабелина» (вірші Віталія Іваницького, музика Миколи Свидюка), яку вперше виконав на фестивалі народний артист України Микола Свидюк і, яка, на погляд авторів, може стати сучасним пісенним Гімном фестивалю «Шабелина».

Хотів би подякувати за плідну співпрацю в творчій і організаційній роботі та мудрі ідеї в першу чергу фанатично відданому організатору фестивалю «Шабелина» Леву Грицаку, ідейному натхненнику фестивалю - голові художньої ради, заслуженому діячеві мистецтв України Миколі Гриценку, головному художнику фестивалю - заслуженому діячеві мистецтв України Оресту Скопу, художньому керівнику фестивалю - народному артисту України Миколі Свидюку, головному адміністратору фестивалю Костянтину Чудіну та багатьом іншим людям, які з розумінням і самовіддано перейнялися підготовкою цього масштабного пісенно-поетичного дійства», – написав Віталій Іваницький на своїй сторінці у фейсбуці.

Telegram Channel